Viata bate filmul

RETETA CIORBA DE MUCENICI – Mucenicii se prepara pe 8 martie si se mananca pe 9 martie

RETETA CIORBA DE MUCENICI. Traditia romaneasca spune ca in ziua de 9 Martie de mananca mucenici. Mai jos va prezentam cum se prepara ciorba de mucenici sau mucenicii muntenesti cum mai este denumita aceasta reteta. Inainte de asta facem o scurta trecere in revista si aflam ca 9 Martie este o zi de mare sarbatoare pentru crestinii ortodocsi si greco-catolici. Sunt praznuiti cei 40 de Mucenici din Sevastia.

In traditia populara se considera ca in ziua de 9 martie sfintii mucenici se aduna pentru a participa la un sobor de dezghetare a pamantului. Traditia romaneasca spune ca gospodinele trebuie sa coaca 40 de figurine din aluat, numite „sfintisori” sau „mucenici”, reminiscente ale idolilor neolitici ai fertilitatii, iar barbatii sa bea cate 40 sau 44 de pahare de rachiu.

MESAJE SI FELICITARI DE 8 MARTIE, DE ZIUA FEMEII

Mucenicii pot fi copti in cuptor (mucenici moldovenesti) sau ciorba de mucenici (mucenici muntenesti). Mucenicii se prepara de obicei pe 8 martie si se mananca pe 9 martie, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe cei 40 de Mucenici ucisi in Sevastia.

RETETA CIORBA DE MUCENICI – MUCENICI MUNTENESTI

Mucenicii muntenesti sunt mucenicii mici, in forma de 8 care se fierb in apa indulcita si se servesc impreuna cu nuca macinata si praf de scortisoara.

Se pun la fiert 3,5  litri de apa cu 2 cani de zahar (400g). Cand apa da in clocot, se adauga mucenicii, care se fierb la foc mic 10-15 minute. Atentie, daca dati focul tare, atunci mucenicii se vor rupe. In timpul fierberii se mai adauga 1/2 lingurita de scortisoara macinata care va da gust si culoare mucenicilor. Optional puteti adauga pentru aroma si 1 pliculet de zahar vanilinat sau coaja rasa de lamaie in oala cu mucenici.

Dupa ce mucenicii s-au inmuiat, se opreste focul si se acopera oala cu un capac, lasandu-se asa minim 30 de minute.

Mucenicii se pot manca atat reci cat si calzi. Mucenicii se se pun intr-un castron de supa sau intr-o farfurie adanca, se presara scortisoara macinata deasupra si se adauga 1-2 linguri de nuca macinata.

Stiri pe aceeasi tema

MIREASA PENTRU FIUL MEU. Poze publicate de Robert MPFM5 pe Facebook ofera indicii despre comportamentul Lilianei in competitie

Delia Ion

BAHAR VIATA FURATA EPISODUL 124 REZUMAT, 15 AUGUST 2017

Delia Ion

MIREASA PENTRU FIUL MEU, FINALA 29 AUGUST 2015. Elly: Mama, te iubesc foarte mult!

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult