5.3 C
România
25 februarie 2021
REUNIUNEA JAI. Document RFI: Cotele obligatorii au fost scoase, decizia privind refugiatii se va lua in 8 octombrie
Breaking News

REUNIUNEA JAI. Document RFI: Cotele obligatorii au fost scoase, decizia privind refugiatii se va lua in 8 octombrie

Radio France Internationale (RFI) a obținut proiectul de concluzii al reuniunii JAI, care se va desfasura astazi la Bruxelles. Potrivit documentului obtinut de RFI, cotele obligatorii privind refugiatii au fost scoase, o decizie privind imigrantii urmand a se lua la reuniunea din 8 octombrie. „UE nu aduce astazi un raspuns crizei migrantilor”, este titlul materialului publicat de RFI si care are la baza proiectul de concluzii al reuniunii JAI.

Răspunsul la criza migranṭilor nu va veni astᾰzi de la Bruxelles unde miniṣtrii UE de interne nu vor lua nicio decizie definitivᾰ, noteaza RFI. Cuvântul „obligatoriu” nu apare referitor la redistribuirea celor 160.000 între 22 de state membre. O decizie ar putea fi luatᾰ la urmᾰtoarea reuniune în 8 octombrie, transmite corespondentul Radio France Internationale la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.

Spatiul Schengen nu mai functioneaza, Europa fierbe! Germania si Cehia au reintrodus controale la frontiera. Trafic feroviar inchis intre Germania si Austria

Relatarea corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan

Conform proiectului de concluzii al reuniunii extraordinare, miniṣtrii vor recunoaṣte urgenṭa ṣi gravitatea situaṭiei. Ei vor fi de acord ca Grecia, Italia si Ungaria, care au acum cel mai mare număr de refugiaṭi în braṭe, să fie ajutate.

Problema este că UE nu se poate pune de acord asupra modalitᾰṭii de redistribuire a migranṭilor întrucât mai multe state estice ṣi unele nordice se împotrivesc cotelor obligatorii propuse de Comisia Europeanᾰ.

Miniṣtrii de interne vor spune astᾰzi cᾰ documentul Comisiei, prezentat în 9 septembrie, reprezintᾰ „o bunᾰ bazᾰ de discuṭie”, dar nu vor merge mai departe. Expresia „cote obligatorii” nu apare însă în proiectul de concluzii.

Romania va vota impotriva cotelor de refugiati la reuniunea JAI, a anuntat Gabriel Oprea

Teama statelor membre este de a nu impune ṭᾰrilor reticente o decizie care le-ar izola din punct de vedere politic.

Tehnic, decizia cotelor obligatorii ar fi putut fi luată. Erau necesare doar 18 din 28 de voturi pentru ca decizia sᾰ treacᾰ iar avizul Parlamentului European este doar unul consultativ. UE are acum reunite cele 18 voturi în favoarea propunerii Comisiei, dar a ales să nu le folosească.

De ce nu vin sirienii in Romania? Despre fractura dintre Est si Vest si mai cu seama dintre Berlin si tarile foste comuniste

Miniṣtrii de interne europeni îṣi dau întâlnire la Luxembourg în 8 octombrie pentru a stabili cum anume vor fi repartizaṭi în 22 de state cei 160.000 de migranṭi sosiṭi în UE din primᾰvarᾰ ṣi până acum.

La acest mecanism de redistribuire nu vor participa ṭările cele mai afectate, Italia, Gecia si Ungaria ṣi nici Danemarca, Regatul Unit ṣi Irlanda, care sunt scutite.

Avînd în vedere impasul la nivel ministerial, Preṣedintele UE Donald Tusk a pornit acum consultările pentru organizarea unui summit UE extraordinar în zilele acestea la Bruxelles.

Stiri pe aceeasi tema

Ludovic Orban a castigat detasat alegerile pentru presedintia Partidului National Liberal

Delia Ion

Cine este femeia care va conduce Marea Britanie si ce schimbari pregateste pentru Regatul Unit

Bogdan

Urgenta nationala in Italia. 16 milioane de oameni se afla in carantina si izolare din cauza coronavirusului

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult