Revenirea TVR la Eurovision 2016 este exclusa, chiar daca se rezolva problema datoriilor catre EBU
Lifestyle

Revenirea TVR la Eurovision 2016 este exclusa, chiar daca se rezolva problema datoriilor catre EBU

Revenirea TVR in concursul Eurovision 2016 este exclusa, chiar daca se rezolva problema datoriilor catre EBU, au declarat pentru HotNews.ro organizatorii evenimentului. Concret, revenirea TVR la Eurovision 2016 este exclusa din cauza complicatiilor legate de productie.

Organizatorii Eurovision au mai precizat ca in acest moment nu exista discutii cu alte posturi pentru ca evenimentul sa fie difuzat si in Romania.

Declaratia vine in urma deciziei EBU de a elimina TVR din cadrul organizatiei – si implicit de a bloca participarea la Eurovision – din cauza datoriilor TVR catre aceasta organizatie a radiodifuzorilor europeni.

„TVR a fost exclusa din serviciile si programele EBU cel putin pana cand este solutionata situatia datoriilor. Este prematur sa luam in considerare viitorul TVR la Eurovision Song Contest, deoarece mai intai trebuie rezolvata situatia datoriilor. Intrucat producatorii concursului din 2016 au nevoie de timp pentru a pregati revenirea in competitie a unui act – timp de care nu mai dispunem, atat de aproape de momentul concursului – reintrarea TVR in competitia din 2016 este practic exclusa.

Nu exista discutii cu niciun alt canal si nu am primit nicio solicitare in acest sens din partea canalelor romanesti”.
TVR a mai contractat prin EBU, organizatia din care a fost exclusa acum, si drepturile pentru CM de Fotbal si alte evenimente sportive internationale”, au declarat organizatorii Eurovision pentru HotNews.ro.

Citeste si: EUROVISION 2016, fara Romania! Tara noastra, exclusa din cauza datoriilor TVR

Romania a fost exclusa din Eurovision, insa melodia lui Ovidiu Anton ramane pe albumul oficial al concursului

TVR precizeaza intr-un comunicat de presa ca situatia este fara precedent in istoria EBU si mentioneaza, drept cauze pentru situatia financiara prin care trece, mai multe probleme ce ar fi trebuit, potrivit reprezentantilor sai, sa fie rezolvate prin reglementari de multa vreme: taxa radio-TV, timpul de publicitate etc.

Comunicatul TVR:

EBU a demarat procedurile de excludere a TVR din organizatie. Romania pierde dreptul de a participa la Eurovision.
Reprezentantii European Broadcasting Union (EBU) – cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din lume ¬ au anuntat managementul TVR ca vor demara procedura de excludere a Televiziunii Romane din organizatie. Totodata, Romania isi va pierde dreptul de a participa la concursul Eurovision, care va avea loc anul acesta la Stockholm.

Decizia conducerii EBU vine ca urmare a situatiei generate de neplata datoriilor acumulate de TVR in ultimii opt ani. Reprezentantii Televiziunii Romane au anuntat partenerii ca TVR nu va mai putea sustine platile datoriilor, ultima transa, in cuantum de 250.000 de euro, fiind achitata in luna ianuarie.

Conducerea TVR a facut numeroase apeluri si a prezentat posibile solutii catre institutiile abilitate, in vederea asigurarii unei finantari corecte a serviciului public de televiziune, insa nu a primit niciun raspuns pozitiv.

In acelasi sens, reprezentantii EBU au transmis mai multe solicitari autoritatilor romane in vederea sustinerii televiziunii publice. In ultima adresa, EBU a solicitat un raspuns din partea institutiilor contactate pana joi, 21 aprilie, ora 20.00, in caz contrar anuntand ca vor demara procesul de excludere a Romaniei de la Eurovision si a TVR din randul membrilor organizatiei.

Situatia este fara precedent in istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusa din asociatie. De asemenea, excluderea unei tari din concursul Eurovision este o premiera.

Romania are cea mai scazuta taxa tv din Uniunea Europeana si una dintre cele mai mici din Europa ¬ aproximativ 11 euro/an. Aceasta taxa nu a fost indexata niciodata din anul 2003, in conditiile in care costurile, inclusiv drepturile de televizare a evenimentelor majore contractate de la EBU si ceilalti parteneri au crescut in fiecare an. Aceasta situatie, coroborata cu un regim restrictiv de difuzare a spoturilor publicitare si alte prevederi legislative (eliminarea scutirii de TVA pentru programe si licente, introducerea contributiei pentru CNC de 15% din veniturile din publicitate – fata de 3%, in cazul posturilor comerciale- etc) au afectat veniturile televiziunii publice.
EBU (Uniunea Europeana de Radio si Televiziune) este cea mai mare asociatie a difuzorilor publici din lume, care promoveaza cooperarea intre organizatiile de radio si televiziune, facilitand schimburile de continut audiovizual.
Eurovision este o competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa. Prima editie a avut loc in 1956, la Lugano, in Elvetia. Difuzat fara intrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume. Printre artistii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numara: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Articole asemănătoare

Sexul viitorului copil poate fi influentat de ritmul actului intim dintre cei doi parteneri

Delia Ion

Andreea Marin, emisiune de Craciun la The Money Channel

Lucy Ionesco

Lucian Anghel, CEO EnergyPal – Despre antreprenoriatul feminin in Romania si Uniunea Europeana

Ioana Badulescu