FMI
Breaking News

Reza Baqir, noul sef al FMI, se afla in Romania. Urmeaza un nou acord cu creditorii internationali?

Noul sef al misiunii Fondului Monetar International pentru Romania, Reza Baqir, se afla in Romania intr-o vizita de prezentare pentru autoritatile romane. Reza Baqir a sosit marti la Bucuresti si a inceput o vizita de 4 zile. Seful misiunii FMI pentru Romania s-a intalnit deja cu ministrul Finantelor, Anca Dragu. Reza Baqir are o experienta de 15 ani in cadrul FMI.

Reza Baqir se va intalni, miercuri, cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Vizita este de protocol, pentru a fi cunoscut de catre guvern si echipa BNR. Marti, Baqir a avut alte vizite la sediul unor ministere, insa o intalnire cu premierul Dacian Ciolos se pare ca nu va avea loc. „Nu va exista o intalnire cu premierul. Sunt intalniri la Finante, Transporturi, Energie”, a explicat purtatorul de cuvant al guvernului, Dan Suciu.

In acest moment, Romania nu mai este intr-un acord cu FMI. Al treilea astfel de acord a expirat in septembrie 2015 si nu a mai fost reinnoit de premierul Ciolos, desi guvernatorul Bancii nationale a spus ca ar fi oportun.

In decembrie, Poul Thomsen, seful FMI pentru Europa, a vizitat tara noastra, insa oficial subiectul discutiilor a fost doar bugetul pe 2016, reprezentantii Fondului fiind ingrijorati de cresterea deficitului in zona a 3% din PIB si de cheltuielile cu personalul bugetar, care depasesc nivelul agreat de 7%.

Fondul Monetar isi va continua evaluarile in Romania. Expertii FMI sunt interesati in special de restructurarea si privatizarea companiilor de stat precum CFR, dar si despre felul in care vor fi aplicate legea darii in plata , retrimisa in parlament de presedinte si cea a insolventei persoanelor fizice, care a fost adoptata dar momentan nu are norme de aplicare, asa ca nu produce efecte.

Chiar daca in operatiunile Fondului nu conteaza foarte mult personalitatea sefului de misiune, ceea ce conteaza acum este ce doresc autoritatile romane sa obtina din relatia cu Fondul, spun expertii.

Reza Baqir, cetatean pakistanez, o inlocuieste pe Andrea Schaechter, care a indeplinit aceasta functie in ultimii doi ani si jumatate, perioada in care tara noastra a derulat si un acord de tip preventiv cu FMI, fara a apela insa la banii pusi la dispozitie de Fond.

In plus, acordul nu a fost finalizat cu succes, el expirand in luna septembrie 2015, dupa mai multe incercari nereusite de a reconcilia pozitiile autoritatilor romane si ale reprezentantilor FMI in privinta pachetului de relaxare fiscala implementat in Romania.

Reza Baqir activeaza de 15 ani in cadrul FMI, anterior lucrand si la Banca Mondiala.

Conform CV-ului sau, el a detinut pana acum functia de sef al diviziei de politici privind datoria in cadrul Departamentului de strategie, politici si evaluare al FMI.

Reza Baqir a contribuit la creionarea politicilor fiscale si privind datoria in mai multe tari afectate de criza, printre care Cipru, Ghana, Grecia, Jamaica, Portugalia si Ucraina.

In cadrul FMI, a mai ocupat functia de adjunct al Diviziei pentru piete emergente si de reprezentant al FMI in Filipine.

Schimbarea negociatorului sef in relatia cu Romania nu va avea un impact semnificativ asupra relatiei dintre FMI si tara noastra, considera analistul economic Constantin Rudnitchi.

„Cred ca e mai degraba o schimbare neglijabila, pentru ca nu un negociator sau altul, nu un reprezentant al FMI intr-o tara sau alta decide relatia institutiei cu tara respectiva, ci un mecanism mult mai complicat, si aici ma refer la faptul ca FMI are anumite standarde dupa care judeca o relatie cu un stat sau altul. Este vorba de un corp de experti care vine in Romania, ca despre Romania discutam acum, si analizeaza indicatorii macroeconomici, analizeaza apoi indicatorii bancari ai tarii si nu in ultimul rand discuta si cu ministerele de resort, pentru a incerca sa vada care este stadiul reformelor structurale in Romania. Probabil ca cel mai important lucru din acest moment este sa ne clarificam noi ca administratie daca dorim o continuare a relatiilor contractuale, sa le numesc, cu FMI, sub ce forma s-ar putea face acest lucru si, sigur, in pasul doi sa vedem si daca FMI doreste sa continue un acord cu Romania”, a spus Constantin Rudnitchi, citat de Radio Romania.

Cu toate acestea, si personalitatea sefului de misiune se poate manifesta in relatia cu autoritatile romane, insa elementele decisive in cadrul discutiilor raman fundamentel economice, mai precizeaza Constantin Rudnitchi.

„Poate ar mai putea sa intre o relatie mai stransa cu reprezentantii administratiei romanesti, adica poate niste discutii mai apropiate, in sensul de a intelege mai bine fenomenul romanesc, dar esenta si lucrurile se intorc tot la cifre si la structura economiei romanesti si la nevoia ei de restructurare”, a afirmat Constantin Rudnitchi.

Acesta mai spune ca actualul guvern de tehnocrati ar trebui sa isi asume inclusiv stabilirea traiectoriei relatiilor viitoare ale Romaniei cu FMI.

„Actualul guvern trebuie sa aiba o anumita viziune care sa incerce sa duca Romania peste 3 sau 4 ani, si aici nu ma refer numai la relatia cu FMI, ci si la modernizarea administratiei, la multe alte semne ale societatii si economiei romanesti. Si cred ca unul dintre aceste lucruri bune este si acela de a construi o relatie cu FMI si, de ce nu?, de a incheia un acord cu FMI sub o forma sau alta. E limpede, in opinia mea, ca politicienii din Romania care administreaza tara sunt tentati sa mearga spre o serie intreaga de derapaje. In acelasi timp, sunt putini tentati sa faca o restructurare a economiei romanesti. Or toate aceste lucruri se pot stipula intr-un acord cu FMI”, apreciaza analistul economic.

Constantin Rudnitchi adauga ca experienta actualului ministru de finante, Anca Dragu, care a activat o buna perioada de timp ca economist in cadrul biroului local al FMI din tara noastra, s-ar putea sa reprezinte un atu important in efortul de repozitionare a relatiei Romaniei cu institutia financiara internationala.

Sursa: Radio Romania

Stiri pe aceeasi tema

Fifor si-a prezentat demisia de la MApN: Voi merge la partid pentru a intari echipa, sa pregatim cei doi ani care urmeaza

Ioana Badulescu

Scrisoarea presedintelui Iohannis catre Regele Mihai: Am primit cu multa ingrijorare vestea privind problemele medicale

Cristiana Petrariu Bota

Viorica Dancila a demisionat din functia de presedinte al PSD. Marcel Ciolacu este presedinte interimar

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult