REZIDENTIAT 2015: Cum ar invata rectorul UMF Timisoara pentru concursul de rezidentiat
Social

REZIDENTIAT 2015: Cum ar invata rectorul UMF Timisoara pentru concursul de rezidentiat

REZIDENTIAT 2015: Concursul national de intrare in rezidentiat va fi organizat duminica, 15 noiembrie 2015, de Ministerul Sanatatii. Concursul de rezidentiat se va sustine in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie si se va desfasura in Centrele Universitare Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Murea si Timisoara.

Cum ar invata prof. univ. dr. Marius Raica, rector al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Timisoara, pentru concursul de intrare in rezidentiat si ce sfaturi le ofera candidatilor? Aflati mai jos intr-un interviu realizat de releviziunea-medicala.ro.

Marius Raica: “N-as avea incotro si as invata dupa “cartea gri”

“N-as avea incotro si as invata dupa acea carte – devenita, se pare, traditionala si usor desueta, dupa care se fac intrebarile, cum spun colegii nostri mai tineri, rezidenti actuali sau in devenire – “cartea gri”. Cum este culoarea copertei, asa este si cartea. Din acea carte, din 580 de pagini, comisia se chinuie sa faca intrebari diferite fata de anii trecuti. A fost un esec total introducerea unui astfel de manual!”, considera prof. univ. dr. Marius Raica, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara.

Anul viitor se va finaliza un tratat scris in tara

Cunoscutul dascal pune ca traieste cu speranta ca, “asa cum am discutat la consiliul rectorilor universitatilor de medicina si farmacie, anul viitor se va finaliza un tratat mare si serios, scris de profesorii nostri din tara – ca avem destui care stiu ce scriu – pentru rezidentiat, in asa fel incat sa suplineasca tratatele internationale, pe vremuri erau Harrison pentru medicina interna, Schwartz pentru chirurgie si asa mai departe”.

La Farmacie, o adevarata catastrofa

“In prezent nu exista ca bibliografie decat aceasta carte, care se potriveste doar in parte cu necesitatile invatamantului medical de rezidentiat, doar in parte cu sistemul medcal romanesc, pentru ca este o carte frantuzeasca, dar este un rezumat al cartilor frantuzesti pentru rezidentiat, nu toate. Si in aceste conditii, imperios se impune schimbarea bibliografiei! Dar, noi discutam aici numai despre Medicina… medicina, nu discutam despre Medicina Dentara, care obligatoriu trebuie sa-si revitalizeze bibliografia, care dateaza de prin anii ’90, ca sa nu mai spun de Farmacie, unde este o adevarata catastrofa, in bibliografie erau trecute carti, pana mai anii trecuti, de prin 1966! Daca asa ceva este normal in 2015… cred ca s-o mai fi schimbat ceva si pe acolo”, plaseaza o ironie prof. univ. dr. Marius Raica.

Sfatul rectorului: sa invete dupa bibliografia recomandata oficial, chiar daca eludeaza materiile facute in timpul facultatii!

“Din toate aceste puncte de vedere, eu cred ca sfatul pe care pot sa-l dau viitorilor rezidenti, indiferent daca ei vor candida la Medicina, la Medicina Dentara sau la Farmacie este, in primul rand, sa invete dupa bibliografia recomandata oficial si care nu poate fi schimbata decat cu un an inainte de viitorul rezidentiat. Acesta este un lucru foarte important! Sigur ca asta, intr-o oarecare masura, eludeaza materiile facute in timpul facultatii, pentru ca exista diferente, nu majore, dar aici se cer lucruri extrem de exacte, clare, precise”, spune rectorul universitatii timisorene.

Cel mai important sfat: sa se aseze in fata oglinzii! Acolo…

“Sa aiba o foarte mare grija la modalitatea in care completeaza fisele finale, asta este foarte important, pentru ca sunt convins ca marea lor majoritate, in masura in care asta este romaneste corect, au aceste cunostinte, intr-o form sau alta. Dar forma de respectat este cea din bibliografie, nimic altceva”, suna un alt sfat.

“Un alt sfat pe care il dau: sa se aseze in fata oglinzii, atunci cand isi aleg specialitatea – ca cei mai multi vor lua rezidentiatul, daca nu chiar toti, avand in vedere oferta larga, nu mai e concurs ca pe vremuri! Atunci cand isi vor alege specialitatea, este foarte important sa se uite in oglinda si sa spuna: Eu vreau sa aleg Urologie! Pot eu sa fac Urologie si sunt constient de ce inseamna Urologia? Asta este sfatul cel mai important pe care il dau pentru ca asta e toata viata lor, incepand din acest moment”, s-a adresat prof. univ. dr. Marius Raica celor ce sustin concursul de intrare in rezidentiat.

Vezi materialul complet pe site-ul televiziunea-medicala.ro.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. 

Stiri pe aceeasi tema

Clinica Zetta, 5 ani de activitate! Echipa condusa de medicul Dragos Zamfirescu a realizat 4.500 de interventii, unele in premiera medicala nationala

Cristiana Petrariu Bota

REZULTATE LOTO 12 IANUARIE 2014: REPORTURI LA 6 DIN 49, JOKER SI 5 DIN 40

Bogdan

Ministrul Educatiei acuza universitatile de management defectuos: Universitatea din Bucuresti tine locurile bugetate blocate, nu le ofera studentilor la taxa

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult