7.9 C
România
26 septembrie 2021
De ce mai platim contributii de sanatate cand serviciile medicale de baza nu sunt garantate de biletul de trimitere
Breaking News

Cum sunt aranjate listele rezidentilor care dau examene in urma carora devin medici specialisti

REZIDENTIAT 2016. Examenul de specializare pentru medici s-ar fi masluit ani la rand, sute de nume fiind schimbate intentionat. Insusi ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a atras atentia asupra acestei situatii, semnaland greseli in numele candidatilor, deloc intamplatoare. O ancheta jurnalistica a lui Catalin Tolontan a scos la iveala ca listele rezidentilor care dau examene sunt aranjate de functionari din Ministerul Sanatatii. 

”Ei fac astfel incit sa pici la comisia mai blinda, unde cunosti pe cineva sau chiar unde este profesorul care te-a avut ca rezident in spital”, a dezvaluit pentru tolo.ro o sursa din Ministerul Sanatatii. Investigatia facuta de Mirela Neag, Razvan Lutac si Catalin Tolontan demonstreaza ca aceste greseli au scopul de a-i ajuta pe candidati sa ia examenul.

Sursa citata precizeaza ca 59 este numarul numelor gresite la specialitatile care au avut comisii multiple la examenul de specializare din 2014, in timp ce niciun nume nu a fost gresit la specialitatile care au avut o singura comisie la examenul de specializare din 2014.

Toate informatiile despre concursul de Rezidențiat 2016 le puteti afla aici

„Ei fac astfel incit sa pici la comisia mai blinda, unde cunosti pe cineva sau chiar unde este profesorul care te-a avut ca rezident in spital”, a declarat colegul din minister al celor care aranjeaza listele. Sursa citata mai scrie ca pentru a schimba o litera din nume costa intre 100 si 200 de dolari.

„In ultimii ani, a mai aparut o miza care-i determina pe rezidenti sa faca orice ca sa nu ai aiba emotii: daca ai luat examenul de specializare, poti pleca sa profesezi in strainatate”, a mai spus o sursa din Ministerul Sanatatii.

LISTELE REZIDENTILOR, ARANJATE DE FUNCTIONARI DIN MINISTERUL SANATATII?

Tolontan sustine ca listele rezidentilor care dau examene in urma carora devin medici specialisti sint aranjate de multi ani de functionari din Ministerul Sanatatii.  ”Ei fac astfel incit sa pici la comisia mai blinda, unde cunosti pe cineva sau chiar unde este profesorul care te-a avut ca rezident in spital”, spune colegul din minister al celor care aranjeaza listele.

Rezidentiatul reprezinta perioada de practica a viitorului medic. In cele mai multe cazuri, el dureaza 5 ani, dar exista si specializari in care rezidentiatul are 3 ani – medicul de familie sau, dimpotriva, creste la 7 ani – neurochirurgia sau chirurgia cardiovasculara. La finalul rezidentiatului medicul sustine examenul de specializare, care ii decide practic ruta profesionala si fara de care nu poate practica.

Iti recomandam si: REZIDENTIAT 2016. Examenul de Rezidentiat din 20 noiembrie 2016, cu subiecte unice si clasificare unica pe loc si post

Examenul de specializare pentru rezidenti din 2016 este singurul din ultimii ani la care numele medicilor apar nemodificate.

Potrivit lui Tolontan, se apeleaza la urmatoarele trucuri:

1. Se inverseaza numele si prenumele.

2. Dispare prima litera din nume in cazul in care cea de-a doua litera te face sa pici la comisia buna.

3. Se schimba prima litera din nume.

4. Se inverseaza numele si prenumele si se modifica prima litera din prenume. Poarta numele de solutia disperata.

Afla mai multe detalii pe site-ul lui Tolontan.

Stiri pe aceeasi tema

Economistul-sef al BNR: Romania risca sa nu mai indeplineasca criteriile de aderare la zona Euro de anul viitor

Cristiana Petrariu Bota

1 DECEMBRIE, ZIUA NATIONALA A ROMANIEI. Programul evenimentelor din Bucuresti si Alba Iulia

Ioana Badulescu

Trump le sugereaza locuitorilor din Carolina de Nord sa voteze de doua ori, o data prin posta, o data in persoana. Activisti: Este ilegal, nu-l ascultati pe presedinte

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult