REZIDENTIAT 2016: Prof. univ. dr. Luminița Smaranda Iancu, prorector in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa din Iasi, a vorbit intr-un interviu publicat pe pagina online a institutiei despre concursul de Rezidentiat din 20 noiembrie 2016. In conditiile in care Rezidentiatul din acest an a suferit numeroase schimbari, prorectorul UMF Iasi a vorbit pe aceasta tema, afirmand printre altele ca la clasificarea pe tara, absolventii au mai multe sanse. Clasamentul national incurajeaza competitia si competenta, subliniaza Luminita Iancu, precizand insa ca peste doua mii de candidati care indeplinesc punctajul minim nu vor avea loc/post.
Prorectorul UMF Iasi atrage atentia rezidentilor sa-si exprime nemultumirile si sa nu aiba teama unor eventuale repercursiuni la examenul de specialist, pentru ca in caz contrar, daca rezidentii doar se plang pe la colturi ca au o problema si nu vin oficial sa spuna ce-i nemultumeste, nimeni nu poate lua masuri ca lucrurile sa mearga mai bine.
Va prezentam mai jos cele mai importante declaratii facute de ”doamna de fier” a UMF Iasi, prof.univ.dr. Luminita Smaranda Iancu, prorectorul responsabil cu studiile postuniversitare si formare profesionala continua, intr-un interviu publicat pe pagina online a institutiei de invatamant.
Iti recomandam si: Repartizarea rezidentilor pe locuri si posturi va avea loc pe 27 noiembrie. UMF Iasi a surclasat Bucurestiul la specializarile Medicina si Farmacie!!! Detalii
„Începând cu 9 septembrie, când Ministrul Sănătății a convocat rectorii universităților tradiționale care organizează concursul de rezidențiat, respectiv București, Iași, Cluj, Timișoara, Târgu Mureș și Craiova, s-a hotărât prin consens ca subiectele să fie unice, variantă agreată și de reprezentanții Universității noastre. Dl Rector al universității noastre m-a mandatat pe mine la acea ședință să militez pentru clasificarea regională. În momentul în care cinci universități din șase, cu excepția noastră, au optat pentru clasificarea la nivel național, noi, împreună cu domnul Rector, am fost de acord cu această variantă, pentru că oricum eram în minoritate. Motivul este o competiție care ar trebui să impună un studiu mai serios și să crească șansele unui absolvent care nu reușește să opteze pentru o specialitate preferată în centrul în care s-a înscris inițial, dar să poată alege un post pentru specialitatea dorită la UMF București sau Timișoara ș.a.m.d. De exemplu, cine este interesat de Cardiologie, dar nu reușește să aleagă un loc/post în centrul Universitar Iași, poate opta pentru un alt centru, reciproca fiind valabilă: și alți absolvenți, din alte centre, vor putea opta pentru UMF Iași ca centru de pregătire, deoarece postul dorit a fost propus de UMF Iași.
La clasificarea pe țară absolvenții au mai multe șanse. Pe de altă parte, dacă clasamentul național nu va clasa absolvenții noștri pe poziții fruntașe, șansele vor fi, de asemenea, diminuate. Așadar acest clasament național încurajează competiția și competența”, a afirmat Luminita Iancu.
DESPRE MARIREA DURATEI REZIDENTIATULUI PENTRU UNELE SPECIALIZARI
„Au fost anunțate printr-un Ordin de ministru din 6 octombrie. S-a dorit ca durata acestor rezidențiate să fie comparabilă cu cea din țări ale Uniunii Europene. Odată cu creșterea acestui interval de timp dedicat rezidențiatului pentru anumite specialități, precum Cardiologie sau Endocrinologie, Ministerul Sănătății, pe baza unor argumente solid justificate și prezentate de către comisiile de specialitate, a înființat, începând cu acest an, cinci specialități noi în domeniul pediatriei: ”cardiologie pediatrică”, ”gastroenterologie pediatrică”, ”nefrologie pediatrică”, ”oncologie și hematologie pediatrică” și ”pneumologie pediatrică”.
De asemenea s-a luat hotărârea splitării specialității de medicină de laborator în două: ”medicină de laborator”, respectiv ”microbiologie clinică”. Aceste două specialități au fost mult timp separate și înaintea aderării Romaniei la UE, ni s-a impus să reducem numărul de specialități, iar atunci, una dintre măsuri a dus la reunirea acestor două specialități, care înseamnă cunoștințe din multe domenii. În forma actuală, ”medicina de laborator” înseamnă practic hematologie și biochimie, iar microbiologia – bacteoriologie, virusologie, parazitologie și, desigur, deschide noi oportunități pentru absolvenții din 2016″, a compleatt prorectorul UMF Iasi.
Daca ai citit acest articol, te-ar putea interesa si: CUM A FOST EXAMENUL DE REZIDENTIAT DIN 20 NOIEMBRIE 2016. Grila corecta. Punctaj minim pentru loc sau post
DESPRE SCHIMBARILE CONCURSULUI DE REZIDENTIAT IN GENERAL: PESTE 2.000 DE CANDIDATI NU VOR AVEA LOC/POST
„Există un număr limitat de locuri. În prezent putem extrage din statistici numărul real de concurenți, 6091, care au la dispoziție 3840 de poziții (3380, cu loc și 462 cu post). Dacă facem diferența, peste două mii de candidați, dacă îndeplinesc punctajul minim, nu vor avea loc/post. Bănuiesc că în locul concursului scris, care este foarte ușor de obiectivat, s-ar propune un interviu, cum se practică și în străinătate.
Or, la sistemul relațional din România, mi-e teamă, că acest sistem nu este aplicabil; nu vreau să acuz pe nimeni,– pentru că, automat, și eu în calitate de cadru didactic, potențial membru al unei comisii, m-aș acuza chiar pe mine însămi de lipsă de obiectivitate. Personal, nu garantez pentru atât de multe specialități, atât de multe comisii, că toți cei implicați vor avea obiectivitatea, care nu ar preta la ingerințe… sunt prea bine cunoscute pentru a le enumera”, a mai spus Luminita Iancu.
DESPRE PRACTICA IN REZIDENTIAT
„Aici depinde de coordonator și îndrumător. Sunt coordonatori și îndrumători în chirurgie care-și pun rezidenții să opereze și alții care doar îi solicită să facă foi de observații, să asiste la operații etc… Aici este o discuție, de la caz la caz. Eu personal am întregistrat părerea rezidenților pe baza unui chestionar, desigur este un chestionar care păstrează confidențialitatea, rezidentul care devine specialist nu este obligat să-și declare identitatea. Încă nu am centralizat toate chestionarele adunate de cele 42 de comisii care au organizat examenul de specialist în ultima sesiune (octombrie-noiembire a.c.) și care au primit aceste chestionare… Rugămintea mea a fost ca această completare să fie anonimă, răspunsurile să fie știute doar de rezidenți și unul dintre ei să închidă chestionarele într-un plic, încât comisia care stabilește notele acestor rezidenți să nu cunoască eventualele reproșuri care au fost menționate in aceste chestionare. Chestionarul oferă ocazia să numești îndrumătorul care te-a învățat, dar și pe cel care nu te-a îndrumat, sau să propui ce ți-ai mai fi dorit, ca suport pe perioada rezidențiatului.
Dacă rezidenții doar se plâng pe la colțuri că au o problemă și nu vin oficial să spună ce-i nemulțumește, nimeni nu poate lua măsuri, ca lucrurile să meargă mai bine. De regulă, ei nu recunosc/afirmă aceste nemulțumiri, de teama unei eventuale repercursiuni la examenul de specialist pe care-l susțin cu acel cadru didactic care nu-și face datoria ca îndrumător și nu-și afirmă cu sinceritate și deschis aceste reproșuri, sau să le redacteze, “negru pe alb”, într-un document adresat Prorectoratului responsabil cu studiile postuniversitare, sau domnului Rector… Eu nu pot să mă adresez unui îndrumător sau coordonator de rezidențiat și să-i reproșez că nu-și face datoria vizavi de acest barem de activități practice, dacă nu am acest nume, cu argumente/dovezi semnalate de mai mulți rezidenți. S-ar putea ca un rezident să fie supărat pe cineva că i-a cerut să vină la serviciu……. În relația rezident-coordonator (sau îndrumător) sunt toate combinațiile posibile: persoane care de ambele părți își fac datoria, persoane care ca îndrumător nu fac tot ce trebuie pentru un rezident dedicat, dar și îndrumători care doresc să învețe pe cineva și nu regăsesc acel rezident care să fie dornic să învețe. Sunt combinații de toate felurile și vorbim de peste 2000 de rezidenți, cu 100 de coordonatori și peste 300 de îndrumători!”, a adaugat prorectorul. Interviul integral poate fi citit pe pagina online a UMF Iasi.