REZULTATE REZIDENTIAT 2018. REZULTATE UMF CAROL DAVILA BUCURESTI. Concursul de rezidentiat, sustinut la Bucuresti, Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara
Social

Rezidentiat 2017, un nou scandal. In Bucuresti, toate lucrarile vor fi recorectate, dupa ce grilele au fost scanate gresit

REZIDENTIAT 2017. Examenul de Rezidentiat din acest an nu a fost lipsit de probleme. In Bucuresti, toate lucrările de la concursul de rezidentiat vor fi recorectate, dupa ce au fost inregistrate probleme tehnice in procedura de scanare a grilelor de concurs. Dupa mai multe ore de incertitudine, Ministerul Sanatatii a anuntat ca lucrarile vor fi recorectate.

Mai multi candidati au primit punctaj mult mai mic, in mod eronat, si chiar ei au sesizat neregulile. Printre ei se numara studenti eminenti, care au fost depunctati pe nedrept. Dupa mai multe ore de balbaiala, Ministerul Sanatatii, condus de Florian Bodog, a admis eroarea si a anuntat recorectarea lucrarilor, procedura fiind insa contestata de cei care considera ca s-ar fi incalcat legea.

„Ministrul Sanatatii a fost informat in aceasta dupa amiaza de catre coordonatorul de Rezidentiat, secretarul de stat Corina POP despre situatia creata si a solicitat recorectarea grilelor, transparent, astfel incat candidatii sa nu fie nedreptatiti”, precizeaza Ministerul Sanatatii pe Facebook.

Cazul a fost relatat pe Internet de un jurnalist al TVR.

Intr-una din sali, trei candidate obtin sub 500 de puncte. Pica examenul. Fetele riposteaza si cer recorectarea. Sunt printre cei mai buni absolventi de Medicina si au invatat pentru examen. Riposteaza si ceilalti candidati din sala. Profesorii se opun. Se ajunge pana la decan. Lucrarile se recorecteaza. Fetele primesc cu 450 de puncte mai mult…

Dupa muuuulte insistente in care mi se transmite ba ca important e procesul, nu presa acum, ba nu mi se raspunde, ministrul confirma ca la Bucuresti a fost o problema cu stick-urile pe care se aflau grilele corectate. Se recorecteaza asadar toate lucrarile…„, a povestit pe Facebook Emanuela Schweninger.

La nivelul întregii ţări, peste 6.000 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină s-au înscris la acest examen esenţial. Şi, ca în fiecare an, numărul posturilor disponibile este cu mult mai mic.

Iti recomandam: Cand se afiseaza rezultatele la concursul de admitere in rezidentiat din 19 noiembrie 2017

Cele mai căutate specialităţi sunt, şi de această dată cardiologia, gastroenterologia, urologoia sau hepatologia, neurologia şi chirurgia plastică.

În cele 6 centre universitare din ţară s-au înscris 6091 de absolvenţi de medicină, pe 3843 de locuri. Însă dintre cei admişi, doar 428 vor avea un post asigurat în spital. Din păcate, la specialităţile cardiologie, oncologie şi penumologie pediatrică, introduse anul trecut, nu a fost scos niciun loc. Iar nevoie de astfel de specialişti avem.

Experţii în sănătate spun că ne mai trebuie vreo 300 de epidemiologi pentru a acoperi nevoia din spitale şi direcţiile de sănătate publică. Cu toate astea, la examenul de rezidenţiat au fost scoase la concurs 23 de locuri,iar în toată ţara sunt disponibile doar 19 posturi pentru aceasta specialitate.

În plus, modalitatea de evaluare ar trebui schimbată, spun chiar viitorii medici. Modelele din Occident pentru recrutarea medicilor ar putea fi împrumutate. În Franţa, de pildă, testul naţional nu este bazat pe grile că la noi, ci pe studii de caz pe pacient.

Întrebările au rolul de a testa capacitatea de evaluare şi judecata clinică a candidatului. În Anglia şi în Germania, fiecare spital scoate posturile la concurs, iar candidaţii depun un dosar. Sunt importante notele din timpul facultăţii, dar contează foarte mult experienţă practică şi materialele pe care tinerii le-au publicat în reviste de specialitate în timpul facultăţii.

După examen, unii dintre candidaţi s-au alăturat medicilor rezidenţi care au protestat în faţa Ministerului Sănătăţii. Autorităţile spun, însă, că atunci când legea salarizării va intra în vigoare, salariul brut al unui rezident din anul întâi va fi de 1.200 de euro pe lună. Lucrurile nu sunt însă atât de clare, susţin doctorii, care ameninţă chiar cu greva generală.

Related posts

Trenul Gara de Nord – Aeroportul Otopeni va fi inaugurat in decembrie

Lucy Ionesco

Nelu Tataru a anuntat ca Unitatile de Primiri Urgente vor avea teste rapide pentru evaluarea celor cu simptome

Lucy Ionesco

Un jandarm a fost batut de colegi. Ofiterul a fost prins intre protestatarii violenti si cordonul de jandarmi

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult