10.4 C
România
22 octombrie 2021
La Iasi se deschide un laborator de biologie moleculara special amenajat pentru testarea probelor in vederea detectarii Covid-19
Examene Social

REZIDENTIAT 2019. Examenul de rezidentiat ar putea fi amanat, studentii la Medicina fac un apel public pentru solutionarea crizei

Examenul de rezidentiat din 2019 risca sa nu mai aiba loc la data de 17 noiembrie, asa cum era stabilit, din cauza lipsei unui ministru al Educatiei. Studentii la Medicina cer public autoritatilor sa solutioneze aceasta criza, afirmand ca amanarea examenului de rezidentiat pune in pericol “integrarea pe piata muncii a mii de absolventi de medicina din Romania”. 

Ministerul Sanatatii sustine, pe surse, ca nu s-a gasit nicio solutie pana in acest moment, dar da asigurari ca se incearca rezolvarea crizei.

UPDATE: Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, ar fi spus – conform unor surse – ca va comunica decizia cu privire la organizarea examenului de rezidentiat, vineri la ora 11.30, in cadrul unei conferinte de presa.

Pentru ca examenul de rezidentiat sa se poata desfasura in conditii optime conform actualei cronologii, metodologia de organizare, comisiile de specialitate si numarul de locuri/posturi trebuie aprobate prin ordin comun al Ministrului Sanatatii si Educatiei. In momentul de fata acest lucru nu poate fi realizat din cauza absentei Ministrului Educatiei si a faptului ca institutiile statului paseaza intre ele responsabilitatea solutionarii acestei crize, sustine Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR).

Pana in acest moment, nu s-a gasit nicio solutie juridica. Se cauta rezolvare inclusiv la Curtea Constitutionala, au spus surse din Ministerul Sanatatii, pentru Europa Fm.

Daca pana luni nu se gaseste o solutie legala sau daca presedintele Klaus Iohannis nu accepta un ministru in fruntea Educatiei, dupa ce interimatului lui Daniel Breaz a expirat pe 17 septembrie, examenul de rezidentiat ar putea fi chiar amanat.

Apelul studentilor la Medicina

Intre timp, studentii la Medicina au cerut autoritatilor, joi, sa solutioneze criza examenului de rezidentiat. Pentru ca examenul de rezidentiat sa poata avea loc pe data de 17 noiembrie, asa cum a fost anuntat initial, “metodologia de organizare, comisiile de specialitate si numarul de locuri/posturi trebuie aprobate prin ordin comun al Ministrului Sanatatii si Educatiei. In momentul de fata acest lucru nu poate fi realizat din cauza absentei Ministrului Educatiei”, spune Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania.

Astfel, Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania a lansat in aceasta dimineata un apel public catre Guvern, Parlament, Presedintie si Universitatile de Medicina si Farmacie, Directiile de Sanatate Publica si Colegiul Medicilor, pentru a solutiona criza examenului de rezidentiat.

Amanarea examenului de rezidentiat pune in pericol “integrarea pe piata muncii a mii de absolventi de medicina din Romania”, spun studentii. 

“Dupa mii de pagini citite si luni intregi de pregatire intensa, colegii nostri care urmeaza sa sustina cel mai important examen profesional merita o situatiei clara, o data stabila pentru care s-au pregatit moral si mai ales, un examen care sa nu fie periclitat de proceduri, intarzieri si jocuri politice”, se arata in apelul lansat de studentii la Medicina.

Apelul integral:

“Viitorii medici solicita solutionarea crizei examenului de rezidentiat si sustinerea lui la data anuntata initial

In lumina recentelor evenimente stipulate in mass-media, Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR), forul care reuneste 11 organizatii studentesti medicale, reprezentand in total peste 24.000 de studenti la medicina, doreste sa traga un semnal de alarma asupra situatiei sensibile in care se afla examenul de rezidentiat programat in data de 17 noiembrie 2019 si importantei vitale a acestuia pentru absolventii din domeniul sanatatii.

Dupa sase ani de facultate, zeci de examene si sute de ore de practica in spitale, studentii isi demonstreaza cunostintele acumulate prin sustinerea examenului de rezidentiat. Examenul de rezidentiat reprezinta primul pas realizat de absolventii facultatilor de medicina in directia intrarii lor, ca parte activa, in sistemul de sanatate, devenind unica sursa de departajare in alegerea viitorului domeniu de activitate, aspect fundamental pentru intrarea pe piata muncii in Romania.

Pentru ca examenul sa se poata desfasura in conditii optime conform actualei cronologii, metodologia de organizare, comisiile de specialitate si numarul de locuri/posturi trebuie aprobate prin ordin comun al Ministrului Sanatatii si Educatiei. In momentul de fata acest lucru nu poate fi realizat din cauza absentei Ministrului Educatiei si a faptului ca institutiile statului paseaza intre ele responsabilitatea solutionarii acestei crize.

FASMR face un apel catre Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei, Administratia Prezidentiala, Universitatile de Medicina si Farmacie, Directiile de Sanatate Publica si Colegiul Medicilor spre a solutiona aceasta situatie inainte de a deveni o problema reala, care sa duca la amanarea acestui examen vital si integrarea pe piata muncii a mii de absolventi de medicina din Romania.

Dupa mii de pagini citite si luni intregi de pregatire intensa, colegii nostri care urmeaza sa sustina cel mai important examen profesional merita o situatiei clara, o data stabila pentru care s-au pregatit moral si mai ales, un examen care sa nu fie periclitat de proceduri, intarzieri si jocuri politice.

“Examenul de rezidentiat este mult mai mult decat un examen pentru studentii si absolventii medicinisti, este momentul la care am sperat si pentru care ne-am pregatit timp de sase ani, care marcheaza implinirea vocatiei unei generatii intregi de viitori medici. Colegii nostri mai mari, acum absolventi, s-au pregatit pentru acest examen al maturitatii medicale si nu merita ca viitorul lor sa fie subiectul unei neintelegeri politice intre institutiile statului. FASMR este alaturi de absolventi si solicita solutionarea acestei crize, pentru ca examenul sa se poata sustine la data anuntata anterior, 17 noiembrie 2019, in conditii optime.” – Teodor Cristian Blidaru, in numele Consiliului Director al FASMR

Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR) este o organizatie studenteasca, independenta si non-guvernamentala care reprezinta interesele comune a peste 27.000 de studenti medicinisti din 11 centre universitare din tara, in relatie cu autoritatile statului, cu Universitatile din care fac parte si cu partenerii externi. FASMR este membra cu drepturi depline IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations).”

Stiri pe aceeasi tema

Avertisment in sanatate: Vor fi probleme cu plata salariilor in noiembrie si decembrie, pentru ca spitalele nu mai au venituri

Ioana Badulescu

Profesor de la Facultatea de Fizica din Iasi: Meteoritul cazut la Iasi pe 9 iulie ar fi avut o putere de explozie asemanatoare cu a unui reactor nuclear de la Cernavoda

Cristiana Petrariu Bota

Familia Regala a Romaniei are propriile marci de ciocolata. FOTO

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult