12.6 C
România
25 septembrie 2021
REZIDENTIAT 2016
Social

REZIDENTIAT. Ministerul Sanatatii anunta o serie de noutati pentru absolventii care promoveaza concursul de Rezidentiat

REZIDENTIAT. Ministerul Sanatatii a anuntat o serie de noutati pentru absolventii concursului de Rezidentiat. Astfel, pentru o serie de specialitati a caror durata a fost redusa in anul 2010, Ministerul Sanatatii informeaza intr-un comunicat de presa ca durata a fost marita. Concursul de rezidentiat va avea loc in data de 20 noiembrie 2016 in centrele universitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, cu clasificare unica pe tara.

Printre specialitatile la care creste durata rezidentiatului se numara: chirurgie toracica (de la 5 ani la 6 ani), cardiologie (de la 5 ani la 6 ani), endocrinologie (de la 4 ani la 5 ani), gastroenterologie (de la 4 ani la 5 ani), geriatrie si gerontologie (de la 4 ani la 5 ani).

REZIDENTIAT. Ministerul Sanatatii precizeaza ca mai multe comisii de specialitate ale institutiei au cerut armonizarea curiculelor de pregatire cu cele europene, astfel incat s-a ajuns la decizia de a reveni la duratele de pregatire avute anterior anului 2010 sau de majorare a duratei de pregatire. Majorarea duratei rezidentiatului este sustinuta de faptul ca si in celelalte tari ale Uniunii Europene exista o tendinta generala in acest sens, tendinta agreata si de Uniunea Europeana a Medicilor Specialisti.

Iti recomandam si: REZIDENTIAT 2016. Metodologia pentru examenul de Rezidentiat 2016. Inscriere, desfasurare examen, ocupare locuri si posturi

Examenul de Rezidentiat din 20 noiembrie 2016, cu subiecte unice si clasificare unica pe loc si post

REZIDENTIAT. Intreaga lista de specilitati se gaseste in Ordinul nr. 1109/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala. Oficialii din Ministerul Sanatatii precizeaza ca demersul de revizuire a duratelor de pregatire a fost sustinut si de Colegiul Medicilor din Romania.

O alta noutate este infiintarea specialitatilor care vizeaza patologia pediatrica. Astfel, au fost create noi specialitati: cardiologie pediatrica, gastroenterologie pediatrica, nefrologie pediatrica, oncologie si hematologie pediatrica, pneumologie pediatrica. Curricula pentru acestor noi specialitati este in curs de elaborare, avand trunchi comun cu specialitatea pediatrie in primii ani.

REZIDENTIAT. Pentru medicina dentara s-a infiintat, la solicitarea Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, specialitatea de pedodontie, cu o durata de pregatire de 3 ani.

Anul acesta, concursul de rezidentiat va avea loc in data de 20 noiembrie in centrele universitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, cu clasificare unica pe tara.

Stiri pe aceeasi tema

PENSII PASTE 2017. Pensiile vor fi platite mai devreme in aprilie

Ioana Badulescu

EVALUARE NATIONALA 2016. Dragos Patraru: Pe voi cat de mult v-a ajutat in viata poezia Salcami?

Bogdan

Noua Lege a justitiei a ajuns in Parlament, cele trei proiecte reduc masiv din prerogativele presedintelui Romaniei

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult