Grecia
Externe

REZULTATE ALEGERI GRECIA: Syriza a castigat alegerile, potrivit exit-poll-urilor

Alexis Tsipras a plecat si a revenit prin vot popular la conducerea Greciei. Potrivit primelor exit-poll-uri, Syriza, partidul lui Tsipras, a castigat din nou alegerile in Grecia. La cateva luni dupa ce au adus la putere stanga radicala, grecii au mers din nou la urne, pentru a cincea oara in ultimii sase ani. 

Astfel, Syriza ar fi obtinut, la alegerile anticipate de duminica, 34%, in timp ce noua Noua Democratie, condusa de Vangelis Meimarakis, a obtinut 32,5% din voturi, potrivit tvxs.gr. Surpriza se afla pe locul trei: Zorii Aurii, formatiune de extrema dreapta, care este cotata cu 8% din voturi.

Un al doilea sondaj, efectuat de Universitatea Macedonia, arata ca Syriza ar urma sa obtina intre 31% si 35% din voturi, urmat de Noua Democratie cu 29-31%.

Daca aceste sondaje se confirma, Alexis Tsipras va avea intaietate pentru formarea unui nou guvern, insa Syriza nu va avea singura majoritate si va trebui sa formeze o alianta.

Presa elena anunta ca s-a inregistrat cea mai slaba prezenta la vot din 1946 incoace la alegerile de duminica din Grecia, al treilea scrutin national din acest an.

Este cel de-al doilea scrutin legislativ din acest an, dupa cel din ianuarie, care a fost castigat categoric de Syriza, cu 36,3% din voturi.

Tsipras si-a anuntat demisia in luna august si a fortat astfel organizarea acestor alegeri anticipate, in speranta de a-si reinnoi sprijinul parlamentar, dupa ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au impotrivit prevederilor acordului cu creditorii internationali, care cer reforme economice profunde si continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci in ultimii cinci ani si care au fost initial respinse categoric (peste 61%) la un referendum la inceputul lunii iulie.

Ca si cum problemele economice si criza politica nu sunt de ajuns pentru a complica alegerea votantilor eleni, Grecia s-a trezit prinsa, vara aceasta, si in criza imigrantilor din nordul Africii si Orientul Mijlociu care traverseaza marea pentru a patrunde pe aici in Europa.

Articole asemănătoare

Unirea cu Romania, sperietoare in campania din Rep. Moldova impotriva candidatei Maia Sandu

Bogdan

Viktor Orban declara conflict deschis Romaniei: Avem un punct nevralgic. Maghiarii nu au ce sa celebreze pe 1 decembrie

Lucy Ionesco

Doctorul Anthony Fauci, nemultumit dupa ce Trump a folosit declaratiile sale intr-un clip electoral

Lucy Ionesco