REZULTATE EXIT POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Date IRES si AVANGARDE. Cine castiga alegerile parlamentare
Breaking News

REZULTATE ALEGERI LOCALE PE JUDETE. Cum arata noua harta politica a Romaniei

REZULTATE ALEGERI LOCALE PE JUDETE. Nici nu s-a terminat bine numărătoarea voturilor, că PSD şi PNL îşi dispută deja supremaţia la nivel naţional. Fiecare dintre cele două partide se laudă că a câştigat mai multe primarii decât avea înainte de alegeri, liderii se declară mulţumiţi şi defilează pe la televizor cu „cele mai bune rezultate”. Principalele fiefuri PSD şi PNL din ţară nu s-au dezis de orientarea lor politică şi, cu mici excepţii, raportul de putere se păstrează la fel ca până acum. Singurele judeţe în care au intervenit ceva schimbări în urma scrutinului de pe 5 iunie sunt Bacău, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Mehedinţi, Prahova, Sălaj, Satu Mare şi Vâlcea. Gândul prezintă noua hartă politică a României şi principalele zone ale ţării în care s-au înregistrat modificări ale raportului de putere politică.

Rezultatele parţiale făcute publice până acum de Biroul Electoral Central au demonstrat că alegerile locale de duminică nu au reuşit să aducă mari schimbări în ceea ce priveşte harta politică a ţării. Asta înseamnă că marile partide au reuşit să-şi conserve principalele redute, excepţie făcând doar câteva judeţe în care raporturile PSD – PNL s-au modificat în urma scrutinului.

Chiar dacă în precampanie şi în campania electorală partidele au defilat fiecare cu tot felul de criterii de integritate, formaţiunile au trimis în luptă, până la urmă, şi o serie de candidaţi notorii pentru problemele lor penale. Acesta n-a fost, însă, un inconvenient pentru alegători, care, în unele cazuri, i-au votat chiar şi pe cei certaţi cu legea în proporţii covârşitoare, subliniaza gandul.info.

REZULTATE ALEGERI BUCUREŞTI: La Primăria Generală a Capitalei s-a înregistrat o premieră: Gabriela Firea este prima femeie aleasă primar general. În ceea ce priveşte culoarea politică, însă, lucrurile nu s-au schimbat fundamental, întrucât la ultimele alegeri bucureştenii l-au votat pe Sorin Oprescu, acesta fiind susţinut tot de social-democraţi. Chiar dacă până la scrutinul din 5 iunie interimatul a fost asigurat de liberalul Răzvan Sava, situaţia la urne l-a dat drept câştigător tot pe candidatul PSD. Tot social-democraţii au câştigat cele mai multe voturi şi în Consilul General, aceştia având şansa să formeze majoritate alături de UNPR şi ALDE.

REZULTATE ALEGERI SECTORUL 1: Un sector tradiţional liberal, acesta a fost pierdut la alegerile din 5 iunie de PNL, unde candidatul Alexandru Nazare s-a clasat pe locul al treilea. În Sectorul 1 s-a dus cea mai puternică bătălie electorală, între candidatul USB, Clotilde Armand, şi cel al PSD, Daniel Tudorache. Rezultatele primelor exit poll-uri o dădeau câştigătoare pe Armand, însă, pe măsură ce voturile au fost numărate, social-democratul Tudorache a câştigat teren şi a reuşit să o devanseze pe Armand.

REZULTATE ALEGERI SECTORUL 2: La fel ca în toate sectoarele Capitalei, PSD a câştigat şi la Sectorul 2, acolo unde alianţa PSD+UNPR era gata să mizeze pe Neculai Onţanu, dacă acesta din urmă nu ar fi fost cercetat penal de DNA. Astfel, social-democraţii l-au trimis în luptă pe Mihai Toader, care a reuşit să-i surclaseze pe contracandidaţii săi de la USB şi PNL, obţinând 35,2% din voturi.

Vezi si: Cine este Gabriela Firea, prima doamna a Bucurestiului si a doua cea mai tanara femeie-primar a unei capitale din UE

Cristian Preda la RFI: Am votat cu PNL, fiind convins ca Predoiu nu minte. Uite ca n-a fost asa

REZULTATE ALEGERI SECTORUL 3: În ceea ce priveşte Sectorul 3, rezultatele alegerilor n-au fost deloc surprinzătoare, câştigător detaşat fiind Robert Negoiţă, candidatul PSD, cu peste 60% din voturi. În ciuda acuzaţiilor de natură penală care i se aduc, dar şi a suspiciunilor de plagiat care planează asupra tezei sale de doctorat, Negoiţă a fost votat de majoritatea celor care au venit la urne în Sectorul 3 şi a ajuns din nou primar.

REZULTATE ALEGERI SECTORUL 4: În ciuda asocierii de imagine pe care liberalul Răzvan Sava a încercat-o cu fostul edil Cristian Popescu Piedone, în speranţa că, poate, ar reuşi să câştige din popularitatea care îl caracterizează, candidatul PNL nu a reuşit să câştige lupta electorală, el fiind învins de PSD-istul Daniel Băluţă, cu circa 37% din voturi. Social-democraţii şi-au păstrat, astfel, influenţa şi în acest sector.

REZULTATE ALEGERI SECTORUL 5: Surpriza cea mai mare a apărut la Sectorul 5, acolo unde Marian Vanghelie, principalul favorit, a pierdut alegerile, reuşind să se claseze abia pe locul al treilea. Oricum ar fi, câştigători au fost, din nou, cei de la PSD, care au reuşit să-şi păstreze poziţia în sector, pentru că şi Marian Vanghelie a fost multă vreme membru PSD. Tot pesedist este şi noul edil, Daniel Florea, care a reuşit să obţină peste 33% din sufragii.

REZULTATE ALEGERI SECTORUL 6: O altă redută bucureşteană pe care cei de la PNL au pierdut-o pe 5 iunie este sectorul 6. În 2012, liberalii au reuşit să câştige primăria cu Rareş Mănescu, iar acesta a rămas singurul edil din Bucureşti care nu este cercetat penal de DNA. Totuşi, duminică, bucureştenii l-au preferat pe social-democratul Gabriel Mutu, pe care l-au votat în proporţie de aproximativ 37%. Liberalii s-au clasat aici abia pe locul al patrulea, candidatul Răzvan Mironescu fiind surclasat şi de Mihai Daneş, de la USB, şi de independentul Ştefan Florescu.

Noua hartă politică a României. Raportul de forţe PSD-PNL

REZULTATE ALEGERI ALBA: În judeţul Alba, Consiliul Judeţean a fost adjudecat, cu 57% din voturi, de PNL. Liberalii au păstrat şi conducerea primăriei reşedinţă de judeţ, iar liberalul Mircea Hava a rămas pe scaunul de edil la Alba Iulia, acumulând 58,94% din sufragii, cu 42 de procente mai mult faţă de principalul său contracandidat, Cătălin Potor (PSD). De-a lungul timpului, Hava a avut în mai multe rânduri probleme cu legea, fiind învinuit de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii, şi a fost vizitat de DNA care a decis sechestrului asigurator pe bunurile sale, acestea n-au fost, se pare, motive suficiente pentru a-i determina pe albaiulieni să aleagă un alt primar.

Vezi si: Ce am invatat de la alegerile locale de duminica: PNL, cu presedintele Romaniei cu tot, platesc pentru faptul ca nu fac nimic

PNL, umilit in Bucuresti! Cine isi da demisia din PNL dupa rezultatele catastrofale obtinute la alegeri

Catalin Predoiu a demisionat din fruntea PNL Bucuresti

REZULTATE ALEGERI ARAD: PNL a rămas pe poziţii şi în judeţul Arad, acolo unde au câştigat Consiliul Judeţean cu 47% din voturi. Primarul Gheorghe Falcă a rămas, de asemenea, în funcţie, fiind votat de arădeni cu 46,14% din sufragii. Ziua scrutinului electoral a început, însă, cu emoţii pentru Falcă, pentru că edilul şi-a pierdut buletinul şi a fost nevoit să amâne momentul votului pentru a primi o nouă carte de identitate. Este al patrulea mandat pe care Falcă îl câştigă la primăria Arad, iar localnicii nu par să fie prea deranjaţi de problemele sale penale: procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Falcă în 2007, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Mai precis, potrivit procurorilor, Falcă ar fi primit de la doi reprezentanţi ai unei firme arădene o casă de peste 200 de metri pătraţi în centrul oraşului, iar primarul le-ar fi dat acestora la schimb un apartament de 90 de metri pătraţi, la un preţ mult subapreciat. În ciuda faptului că era anchetat pentru fapte de corupţie, în 2008 Falcă a fost reales edil al Aradului. Falcă a fost achitat definitiv în 2013 de aceste acuzaţii.

REZULTATE ALEGERI ARGEŞ: Argeşul este unul dintre judeţele cu „tradiţie” PSD-istă, aşa că social-democraţii au avut câştig de cauză şi la aceste alegeri. Consiliul Judeţean a fost adjudecat de PSD cu 57,54% din sufragii, iar la primăria Piteşti va sta în mandatul următor tot un social-democrat: Cornel Ionică, primarul interimar al oraşului în perioada în care fostul edil Tudor Pendiuc a fost arestat preventiv, l-a învins la limită chiar pe Pendiuc, diferenţa dintre ei fiind de mai puţin de 400 de voturi.

REZULTATE ALEGERI BACĂU: Bacăul este unul din puţinele judeţe în care, în urma alegerilor locale de pe 5 iunie, s-a schimbat ierarhia politică. PSD-ul a reuşit să câştige şi acest judeţ, obţinând 41,50% din voturi la Consiliul Judeţean, şi 35,38% din sufragii la primăria Bacău, prin candidatul Cosmin Necula.

REZULTATE ALEGERI BIHOR: Un alt judeţ care nu a înregistrat schimbări semnificative în urma alegerilor de duminică este Bihor, pe care şi l-a adjudecat, la fel ca şi la scrutinul precedent, PNL-ul. Astfel, la Consiliul Judeţean liberalii au obţinut 36,93% din voturi, iar pentru primăria reşedinţei de judeţ, orădenii au optat tot pentru un PNL-ist, Ilie Bolojan câştigând alegerile cu un scor zdrobitor de 70,94%.

REZULTATE ALEGERI BISTRIŢA-NĂSĂUD: PSD a câştigat alegerile şi în Bistriţa-Năsăud, acolo unde a obţinut aproape jumătate din totalul voturilor exprimate pentru Consiliul Judeţean (49,16%). Primarul oraşului Bistriţa, pentru a treia oară consecutiv, este tot un social-democrat, adică Ovidiu Creţu. Acesta a reuşit să atragă aproximativ jumătate dintre votanţi şi a primit 47,26% din sufragii, iar procentul pe care l-a obţinut i s-a părut unul „normal”, având în vedere proiectele propuse şi realizate în ultimii ani.

REZULTATE ALEGERI BOTOŞANI: În judeţul Botoşani au avut câştig de cauză atât PSD, cât şi PNL. Pe scurt, alegătorii au decis că PSD-ul merită să primească cele mai multe voturi pentru Consiiul Judeţean şi au votat în consecinţă, acordându-le social-democraţilor 47,25% din voturi. La primăria oraşului Botoşani, însă, locuitorii au ales un edil liberal, pe Cătălin Flutur, care a reuşit să întrunească şi el aproape jumătate din sufragii – 45,78%

REZULTATE ALEGERI BRĂILA: Judeţul Brăila rămâne un fief social-democrat, PSD reuşind să câştige aici atât Consiliul Judeţean, cât şi cea mai importantă redută a zonei, primăria reşedinţei de judeţ, Brăila. La judeţ, social-democraţii au obţinut un procent de 42,50%, în vreme ce noul edil, Marian Dragomir, a întrunit 44,63% din voturi. Dragomir a fost susţinut în campania electorală de fostul primar al Brăilei, Aurel Simionescu, acesta din urmă declarând, după aflarea rezultatelor, că această victorie este una „personală”.

REZULTATE ALEGERI BRAŞOV: La Braşov situaţia voturilor de duminică nu a fost una surprinzătoare, mai ales că PNL-ul a rămas la putere în acest judeţ. Liberalii au câştigat la Consilul Judeţean 38,47% din voturi, iar primăria oraşului Braşov a fost câştigată tot de George Scripcaru, fost membru PNL, acum candidat în calitate de independent. Scripcaru a obţinut 52,60% din sufragii, în ciuda faptului că pe 29 iunie 2015 a fost reţinut de DNA pentru abuz în serviciu şi luare de mită, fiind plasat apoi sub control judiciar.

REZULTATE ALEGERI BUZĂU: Nici la Buzău lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. La conducerea judeţului au rămas tot cei de la PSD, aceştia reuşind să-şi impună candidaţii atât la Consiliul Judeţean, cât şi la primăria oraşului Buzău. Astfel, la judeţ, social-democraţii au primit mai mult de jumătate din voturi – 53,30%, în vreme ce noul primar din Buzău, Constantin Toma, a reuşit să-i convingă pe 41,49% dintre alegători că merită votul lor.

REZULTATE ALEGERI CĂLĂRAŞI: Liberalii îşi menţin şi ei poziţia la Călăraşi, acolo unde 54% dintre alegători au dat PNL-ului voturile la Consiliul Judeţean. Noul primar din Călăraşi este tot un liberal, Daniel Ştefan Drăgulin, care a câştigat al doilea mandat în funcţia de edil cu 39,33% dintre opţiuni, învingându-l pe contracandidatul său de la PSD, Marius Dulce, fost viceprimar al oraşului.

REZULTATE ALEGERI CARAŞ-SEVERIN: În judeţul Caraş-Severin cele două mari partide tradiţionale, PSD şi PNL şi-au împărţit puterea la alegerile de duminică, acesta fiind unul dintre puţinele judeţe în care ierarhia politcă s-a modificat în urma scrutinului de pe 5 iunie. Astfel, după alegeri, social-democraţii şi-au adjudecat Consiliul Judeţean, cu 44,61% din voturi, în vreme ce liberalii au câştigat primăria oraşului Reşiţa cu 35,62% din sufragii, reprezentaţi de candidatul Ioan Popa.

REZULTATE ALEGERI CLUJ: Primăria oraşului Cluj-Napoca a fost un succes sigur pentru PNL, întrucât candidatul liberal Emil Boc, fost prim-ministru şi fost membru PDL, este foarte popular în reşedinţa de judeţ, acesta reuşind, de fapt, să şi câştige cu o majoritate clară de 64,86% al patrulea mandat în al doilea cel mai mare oraş din România. Liberalii au obţinut majoritate şi la Consiliul Judeţean, acolo unde clujenii i-au votat, cu un procent de 41,17%.

REZULTATE ALEGERI CONSTANŢA: Primăria oraşului Constanţa a fost, încă o dată, câştigată de PSD. După ce Radu Mazăre a demisionat din funcţia de edil în urma problemelor sale penale, un alt social-democrat, Decebal Făgădău, a învins în cursa electorală de pe 5 iunie. În schimb, Consiliul Judeţean a fost adjudecat de PNL, liberalii obţinând 36,88% din voturi.

Vezi toate rezultatele alegerilor pe site-ul Gandul.info

Stiri pe aceeasi tema

Tsunami de proportii in Indonezia, dupa eruptia unui vulcan. Zeci de morti si sute de raniti si disparuti

Ioana Badulescu

Laura Codruta Kovesi, propusa de Ministerul Justitiei pentru un nou mandat in fruntea DNA

Cristiana Petrariu Bota

Nicusor Dan, prima reactie dupa ce a aflat ca a castigat Primaria Generala: Vreau sa ii asigur pe bucuresteni ca vom colabora cu ei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult