24.5 C
România
17 septembrie 2021
Prima sedinta a Comisiei Nationale pentru trecerea la moneda euro va avea loc pe 12 aprilie
Politica

Rezultate dezastruoase pentru Romania la accesarea fondurilor europene. Tara noastra a pierdut 1,64 miliarde de euro alocate pentru fonduri europene

Comisia Europeană a finalizat calculele privind accesarea fondurilor europene în precedentul exercițiu financiar, 2007-2013. Rezultatele sunt dezastruoase pentru România. Astfel, din cele 4,4 miliarde de euro rămase neaccesate de către cele 28 de state membre, mai mult de o treime (1,64 miliarde de euro) revin României. Cifrele sunt oferite de europarlamentarul Siegfried Mureșan intr-o interventie la RFI. 

Negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene pe anul în curs, Siegfried Mureșan, a primit un document oficial de la Comisia Europeană. Datele arată că România a pierdut, oficial, 1,64 de miliarde de euro fonduri europene alocate țării noastre în Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2007 – 2013. Din totalul de fonduri europene care nu au fost absorbite la nivelul tuturor celor 28 de state membre, României îi revine mai bine de o treime. Suma totală a fondurilor europene neaccesate de cele 28 de state membre se ridică la 4,4 miliarde de euro.

„Datele publicate de Comisia Europeană legate de fondurile dezangajate în precedentul exercițiu bugetar arată că România a câștigat detașat titlul de țara europeană cea mai prost guvernată. Vina o poartă, într-o mai mică sau mai mare măsură, toate guvernele care au fost la putere în cei 9 ani în care puteam cheltui banii, adică 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2015, începând cu Guvernul Tăriceanu care știa încă din 2006 că trebuie să pregătească lansarea autorităților și sistemelor de management, precum și a programelor operaționale aferente absorbției fondurilor europene, dar a întârziat nepermis de mult demararea lor. Deși majoritatea programelor operaționale au fost aprobate în anul 2007, sistemele de management aferente acestora nu au fost certificate decât în 2009, făcând astfel imposibilă transmiterea de cereri de rambursare către Comisia Europeană. Acest lucru a rezultat într-o rată efectivă de 0% a absorbției fondurilor structurale pentru anii 2007 și 2008, când Călin Popescu-Tăriceanu a fost prim-ministru. Cei doi ani irosiți au contribuit semnificativ la pierderea celor 1,64 de miliarde de euro. Cu acești bani, România putea construi: peste 160 de kilometri de autostradă sau putea reabilita 150 de kilometri de cale ferată, cunoscut fiind că România este astăzi țara unde trenurile circulă cu aceeași viteză ca în secolul 19; puteam, cu aceeași bani, să construim 10 spitale regionale sau să reabilităm 4.000 de blocuri”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

El subliniază că situația în actualul exercițiu financiar este la fel de gravă privind fondurile europene, după 2020 României urmând a-i fi foarte greu să mai primească același cuantum al fondurilor nerambursabile având în vedere că dovedește de la an la an că e incapabilă să absoarbă banii europeni ce i se oferă:

Asculta interventia lui Siegfried Muresan pe site-ul RFI

Stiri pe aceeasi tema

TUDY, Tudor Ionescu pe numele real, numit viceprimar al Capitalei. Facebook-ul a explodat!

Cristiana Petrariu Bota

Gabriel Oprea este premier interimar. Decretul de numire a fost semnat de presedintele Iohannis

Cristiana Petrariu Bota

Ponta, la bilantul MAI: Va felicit pentru ca Romania este o tara sigura

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult