REZULTATE EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020. Romanii isi aleg, duminica, primarii, consilierii judeteni si consilierii locali pentru urmatorii patru ani. HotWeek.ro va prezenta in timp real primele rezultate prezentate de exit poll-uri, precum si numaratoarea paralela a principalelor partide politice. Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat trei institute care vor putea efectua sondaje de opinie la scrutinul din 27 septembrie.
Astfel, Centrul de Sociologie Urbana si Regionala – CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde si Fundatia “Biroul de Cercetari Sociale” – BCS au fost acreditate sa faca sondaje de opinie la iesirea de la urne la alegerile locale din 2020.
REZULTATE EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020. Astfel, CURS va efectua sondaje in Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov, Craiova, Baia Mare, Oradea, Pitesti, Constanta, Ploiesti, Focsani, Deva, Alba Iulia, Arad.
Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde va activa in Bucuresti, Craiova, Constanta, Cluj, Iasi si Baia Mare.
Fundatia “Biroul de Cercetari Sociale” – BCS a primit acreditare pentru municipiile Drobeta Turnu Severin, Ramnicu Sarat si in orasul Eforie.
Potrivit hotararilor adoptate, operatorii de sondaj au acces, in baza acreditarii, in imobilul in care functioneaza sectia de votare si in raza de 500 de metri din afara acestuia, fara a avea acces in interiorul localului de vot.
Acestia au obligatia de a nu tulbura linistea si ordinea publica si de a nu interveni in niciun mod in procesul de organizare si desfasurare a alegerilor.
REZULTATE EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2020. Reguli speciale anti coronavirus
Fiecare persoana va trebui sa urmareasca semnalistica speciala, care stabileste circuite separate de intrare si iesire, acolo unde este posibil.
De asemenea, autoritatile vor marca locuri de stationare, astfel incat sa fie respectata distanta de un metru intre persoane. La intrarea in fiecare sectie vor fi puse la dispozitie masti, dezinfectanti si manusi. Tot aici, o persoana desemnata va masura temperatura fiecarui alegator.
Persoanele cu varsta de peste 65 de ani sau cele care au boli cronice vor putea solicita acces prioritar in sectia de votare, acces dispus de presedintii birourilor de votare.
In vederea identificarii, alegatorul va pozitiona actul de identitate in suportul dispozitivului electronic, astfel incat datele sale sa fie preluate in sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal. Pentru cateva secunde, alegatorul isi va indeparta masca pentru a se putea realiza identificarea.
Distanta dintre acesta si operator va fi un 1,5 metri. Alegatorul se va indrepta catre persoana desemnata sa preia semnatura in lista electorala si va pozitiona actul de identitate pe birou, astfel incat sa nu fie necesara atingerea acestuia. Dupa ce va semna lista electorala, fiecare alegator va primi stampila si buletinele de vot.
Alegatorul isi va exercita dreptul de vot in cabina, iar apoi va introduce buletinele de vot indoite, cu stampila de control in exterior, in urna de vot corespunzatoare fiecarui buletin. Apoi va preda stampila si isi va aplica singur timbrul autocolant oferit de reprezentantul comisiei pe buletinul de identitate.
Alegatorii care vor avea temperatura mai mare de 37,3 grade C vor avea acces prioritizat in sectie. Va fi anuntat presedintele, alegatorul isi va dezinfecta din nou mainile si va fi condus, fara a lua contact cu alte persoane, pentru a vota in cea mai apropiata cabina fata de intrarea in sectia de votare.
Cabina va fi dezinfectata si va fi utilizata doar pentru persoane cu simptome similare.
Peste 256.000 de candidati la alegerile locale din 2020
Au fost centralizati un numar de 256.042 de candidati la aceste alegeri locale din 2020, la functiile de primar, consilier local, consilier judetean, presedinte al consiliului judetean, primar sau consilier general si include atat o varianta a datelor expuse sub forma de harta interactiva, cat si una sub forma de text.
Iata si cateva statistici:
-► Numarul total de candidati (256.042) este usor mai scazut decat in 2016, cand s-au inregistrat 267.239 candidaturi
-► In 75 de localitati exista un singur candidat la primarie, in 400 cate doi candidati, in 717 cate trei candidati, iar in 718 cate patru candidati
-► Cele mai multe candidaturi, la toate nivelurile, s-au inregistrat in judetele IASI – 9373, SUCEAVA – 9190, TIMIS – 9009 , ARGES – 8578, DOLJ – 8531
-► In total s-au inregistrat 1396 de candidati independenti, respectiv 1713 candidaturi din partea unor candidati independenti. S-au inregistrat mai putine candidaturi din partea independentilor fata de 2016, cand au fost 2280
-► Cele mai multe candidaturi din partea unor candidati independenti se regasesc in judetele BRASOV – 83, CONSTANTA – 66, MURES – 66, SUCEAVA – 65, HARGHITA – 63, BIHOR – 62, COVASNA – 62, ARGES – 61
-► Cei mai multi candidati independenti s-au orientat inspre consiliile locale (1103 de candidaturi) si primarii (584 de candidaturi). Doar un candidat independent si-a depus candidatura la Consiliul general, iar 4 la primarii de sector. Cei mai multi candidati independenti sunt la Lumina (Constanta). In Bucuresti sunt 17 candidati independenti, la diverse niveluri de candidatura
-► In afara Bucurestiului cei mai multi candidati pentru functia de primar sunt la Constanta (17), Timisoara (15), Suceava, Cluj Napoca si Iasi (14), respectiv Targu Mures, Deva, Brasov, Botosani si Pitesti (13)
Alegeri locale 2020 – Fapt divers
Primul primar de dupa 1989 al Bucurestiului a fost dr. Dan Predescu (21 ianuarie 1990 – iulie 1990), fost presedinte al Consiliului Municipal Bucuresti al Frontului Salvarii Nationale. Angajat ca cercetator la Institutul de biologie si patologie celulara, Dan Predescu s-a aflat in primul grup de oameni care a patruns in Primaria Municipiului Bucuresti in ziua de 22 decembrie 1989.