REZULTATE OFICIALE: Dezinfectantii Hexi Pharma au fost diluati si de 10 ori fata de valoarea declarata
Breaking News

REZULTATE OFICIALE: Dezinfectantii Hexi Pharma au fost diluati si de 10 ori fata de valoarea declarata

Rezultatele testelor efectuate la substantele dezinfectante Hexi Pharma au fost anuntate, miercuri, oficial. Produsele biocide Hexi Pharma prezintă diferenţe în concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată, arată primele teste oficiale anunţate de Ministerul Sănătății. Rezultatele oficiale au scos laiveala ca unii dezinfectanti erau diluati chiar și de 10 ori. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat Victor Strâmbu

Rezultatele testelor făcute de ICECHIM în cazul biocidelor Hexi Pharma confirmă suspiciunile apărute în spațiul public. Există diferențe de concentrație între ceea ce scrie pe etichetă și ce conțin, cu adevărat, substanțele dezinfectante.

„Sunt mult mai multe probe la Icechim, aici avem vreo 20 de probe. Există diferențe între concentrații între valoarea declarată și cea estimată prin analizele făcute la Icechim, e vorba de procente de concentrație de substanțe pe diferite produse. Iod, procentul declarat pe etichetă e de 10%, procentul real e 7,41% Glutaraldehyde, 12% era pe etichetă, 1,23% măsurată. Cam în felul acesta sunt analizele, unele concordă (propanol)„, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas, a demisionat, pe fondul scandalului dezinfectantilor

Victor Strâmbu a mai spus că miercuri s-a terminat şi controlul inspecției sanitare de stat de la minister la firma Hexi Pharma, iar raportul va fi gata în aproximativ două zile, dar s-a decis retragerea produselor neconforme.

„Retragerea trebuie să se facă imediat, există documente care vor fi ridicate de la unitate” a spus secretarul de stat. El a precizat că firma este amendată cu 40.000 de lei.

Secretarul de stat le recomandă directorilor de spitale să renunțe la produsele HexiPharma și să se îndrepte spre alți furnizori. Secretarul de stat a precizat că toate produsele neconforme vor fi retrase din spitale într-un termen de zece zile.

El a mai spus că nu este o problemă aprovizionarea cu biocide. Strâmbu a spus că există 18 producători pentru aproximativ 110 tipuri de biocide.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a spus că spitalele pot achiziţiona orice produs în 24 de ore.

Ancheta Hexi Pharma

O anchetă jurnalistică a dezvăluit recent că produsele ar fi mult diluate. Analizele sunt realizate de specialiştii ICECHIM.

Potrivit premierului Dacian Cioloş, totodată ministru interimar al Sănătăţii, în zilele următoare, se vor preleva probe de la celelalte firme producătoare care livrează soluţii dezinfectante în spitalele din România.

Guvernul ar urma să actualizeze, în şedinţa de astăzi, regulile privind achiziţia şi controlul calităţii pentru produsele livrate în spitale, inclusiv un ordin care vizează partea de teste legate de infectii nozocomiale, care datează din 1982.

Dezvaluiri privind dezinfectantii din spitale produsi de fabrica Hexi Pharma, care nu sunt niciodata verificati de autoritati

Procurorii fac propria anchetă în afacerea dezinfectanţilor. Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pharma, a fost audiat la Parchetul General.

Invitată la Interviurile Europa FM, şefa Direcţiei Anticorupţie a spus că instituţia a început numeroase anchete în domeniul sănătății, inclusiv în legătură cu achizițiile din spitale. Potrivit Laurei Koveși, dosarele vizează infracțiuni comise de președinți de Consilii Județene, de directori de spitale sau de secretari de stat din Ministerul Sănătății. DNA are competenţe doar în această privinţă.

Laura Kovesi a evitat să spună dacă a primit sesizări de la Serviciul Român de Informaţii despre neregulile din sistemul sanitar. Conducerea SRI susţine că situaţia era cunoscută de mai mulţi ani şi că reclamat acest lucru instituţiilor abilitate.

Stiri pe aceeasi tema

PSD convoaca Parlamentul duminica pentru motiunea de cenzura de demitere a Guvernului Grindeanu

Ioana Badulescu

Codul de Procedura Penala a fost adoptat, dupa o dezbatere si un vot fulger in Parlament. Proiectul merge la Iohannis spre promulgare

Ioana Badulescu

Norica Nicolai, despre raportul MCV: Nu s-a pus accent pe justitia civila, unde Romania are probleme foarte-foarte mari

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult