Externe

REZULTATE REFERENDUM GRECIA. Grecii au spus un NU categoric

REZULTATE REFERENDUM GRECIA: Grecii resping masurile de austeritate. Le Monde scrie ca 53% dintre greci au votat NU la referendumul de astazi, iar 43% au votat DA. Datele fac parte dintr-un sondaj telefonic si nu dintr-un exit-poll. Este asadar foarte posibil ca votul de astazi sa fie impotriva Europei si pro Alexis Tsipras, care pare sa fie pe punctul de a obtine din nou sprijinul populatiei. La ora transmiterii acestei stiri (19.05 – ora Romaniei), sectiile de votare din Grecia s-au inchis.

ACTUALIZARE 21:30 După numărarea a 42 la sută din voturi, tabăra NU se îndreaptă către o victorie categorică:

61,07 la sută dintre alegători au respins planul Uniunii Europene, în timp ce răspunsurile cu DA au fost bifate de numai 38,93 la sută dintre cei care au participat la vot.

Rata participării la vot se ridică la aproape 60 la sută.

ACTUALIZARE 20:18 Primele rezultate parțiale oficiale, comunicate de Ministerul de Interne de la Atena după numărarea a 10 la sută din voturi, confirmă tendința indicată de sondaje: 59,8 la sută dintre alegători au spus NU, iar 40,2 la sută au spus DA.

ACTUALIZARE 20:00 Ministrul grec al apărării: „Poporul a dovedit că nu se supune șantajului, terorii și amenințării. Democrația a câștigat”.

ACTUALIZARE ORA 19.21: Ministerul de Interne din Grecia a anuntat ca pragul de prezenta la vot la referendum a fost depasit.

De asemenea, TV Grecia si presa elena sustin, citand un EXIT-POLL, ca 52% dintre greci au votat NU, iar 42% au votat DA. Rata prezentei la vot ar fi fost, aproape de ora inchiderii urnelor, de 65%.

ACTUALIZARE ORA 19.10: Primele rezultate ale referendumului din Grecia prezentate in urma unor sondaje telefonice efectuate de televiziunile din Grecia:

– 52% au votat pentru NU ( respingerea programului de măsuri de austeritate propuse de creditorii internaţionali).
– 48% au votat pentru DA (aprobarea programului de măsuri de austeritate propuse de creditorii internaţionali).

Este ziua referendumului din Grecia. Aproximativ 10 milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a vota în favoarea sau împotriva unor măsuri de austeritate și reforme propuse de către creditorii țării. Analiștii consideră că dincolo de un vot crucial pentru soarta țării, acest scrutin reprezintă totodată un DA sau NU spus funcționării instituțiilor europene.

Financial Times: Guvernul din Grecia vrea sa nationalizeze depozitele de peste 8.000 de euro

Referendum istoric astăzi în Grecia. Aproximativ 10 milioane de alegători sunt aşteptaţi să dea un vot prin care să decidă viitorul ţării în relaţia cu Uniunea Europeană şi cu finanţatorii internaţionali. La ora 7 s-au deschis urnele.

ACTUALIZARE 18.00 Participarea la referendumul ce are loc duminică în Grecia este la un nivel similar celui de la alegerile din ianuarie 2015, când prezența la vot a fost de 65 %, au indicat surse bine informate, citate de agenția elenă de presă ANA – scrie Agerpres.

Moment de cotitura pentru greci, care politic, economic si mental sunt mai departe ca niciodata de Europa

Potrivit surselor, aceasta înseamnă că, dacă rata participării la vot depășește 40 %, minimum cerut, referendumul va fi validat.

Majoritatea alegătorilor sosiți la secțiile de votare sunt hotărâți deja cum vor vota, în timp ce toți sunt de acord că, indiferent de rezultatul referendumului, grecii trebuie să rămână uniți.

Mulți cred că, indiferent de rezultatul referendumului, vor urma zile grele. ”Alegem între rău și mai rău”, estima un alegător.

Aproximativ 11 milioane de greci sunt chemați duminică la urne pentru a decide dacă țara trebuie să accepte sau să respingă acordul propus Atenei de către creditorii săi internaționali (BCE, UE, FMI).

Stiri pe aceeasi tema

Person Finder de la Google va ajuta la gasirea persoanelor disparute din Nepal

Corina Alexandru

Scandalul Trump-Biden ajunge in Romania. Rudy Giuliani sustine ca are informatii despre afaceri necurate pe care Biden le-ar avea in Romania

Cristiana Petrariu Bota

Casa Alba, baricadata dupa ce o persoana a sarit gardul de Ziua Recunostintei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult