Externe

Rezultatele alegerilor prezidentiale din Moldova: Maia Sandu a castigat primul tur sprijinita de voturile din diaspora

Surpriza in primul tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova. Desi era creditata cu locul doi, candidata opozitiei, Maia Sandu, a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale dupa ce Comisia Electorala Centrala a inceput sa proceseze si rezultatele votului din diaspora. 

Diferenta dintre Maia Sandu si Igor Dodon a ajuns la patru procente, dupa centralizarea datelor primite de la 99,95 la suta din sectiile de votare. Mai sunt asteptate procesele verbale din doua sectii de votare din diaspora. Maia Sandu avea la ultima numaratoare 36,15 la suta din voturi, iar Igor Dodon 32,62 la suta.

Potrivit presei de la Chisinau, candidata pro-europeana a obtinut 36% din sufragiile exprimate, potrivit rezultatelor partiale.

Cei doi se vor confrunta in turul al doilea de scrutin. Rata de participare la urne a fost duminica de 42,7%.

Cine este Maia Sandu

Maia Sandu este de origine din satul Risipeni, raionul Falesti. Dupa ce a absolvit scoala medie din satul natal, in anul 1989, Maia Sandu si-a continuat studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, facultatea Management, pe care o absolveste in anul 1994.

In 1998, aceasta absolveste Academia de Administrare Publica de pe langa Presedintele Republicii Moldova, obtinand titlul de Master in relatii internationale.

In 2010, Maia Sandu obtine titlul de Master in Administratie Publica, la Harvard Kennedy School of Government (SUA).

Si-a inceput cariera la Ministerul Economiei, in calitate de consultant si sef-adjunct de directive in 1994. Din 1998 a lucrat la Oficiul Bancii Mondiale din Chisinau in calitate de economist timp de sapte ani.

In 2005 accepta functia de Sef de Directie la Ministerul Economiei, dupa care in 2007 pleaca sa lucreze pentru UNDP in proiecte de consultant pe politici publice.

Din 2010 si pana in 2012, Sandu a detinut functia de consilier al Directorului executiv al Bancii Mondiale din Washington DC, SUA.

Din iulie 2012 si pana in prezent, Maia Sandu a detinut fotoliul de la carma Ministerului Educatiei. In aceasta perioada, Sandu a avut mai multe expuneri in public in care si-a manifestat nemultumirea fata de justitia din Moldova, dar si alte domenii.

Maia Sandu are 43 de ani, cunoaste romana, engleza, rusa si spaniola si este necasatorita.

Stiri pe aceeasi tema

Marea Britanie a raportat peste 12.000 de cazuri noi de coronavirus, aproape dublu fata de ziua precedenta

Cristiana Petrariu Bota

Prokopis Pavlopoulos este noul presedinte al Greciei

Delia Ion

Atac in trenul Amsterdam-Paris: Ayoub El Khazzani este suspectul atacului armat

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult