Alegeri SUA 2020. Rezultatul alegerilor prezidentiale din Statele Unite se lasa asteptat, lupta fiind stransa intre cei doi candidati Donald Trump si Joe Biden. Este greu de spus la aceasta ora daca exista un castigator clar, in prezent numaratoarea voturilor fiind in plina desfasurare. In pofida sondajelor care il creditau cu un avans de 8-10 procente pe Joe Biden, cursa se dovedeste a fi foarte stransa, transmite The Gurdian.
In cadrul acestor alegeri, americanii au fost chemati sa-i aleaga si pe toti cei 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor, pe 35 dintre cei 100 de senatori, dar si 13 guvernatori.
Estimarile il dau in continuare castigator pe democratul Joe Biden, insa nu sunt inca numarate toate voturile care vor decide, in final, viitorul presedinte. Analistii cred ca voturile prin corespondenta il vor avantaja pe democrat.
UPDATE: Ultimele date arata ca Joe Biden ajunge la 264 de voturi electorale.
Cu 264 de mari electori asigurati la momentul actual dupa victorii in statele-cheie Wisconsin si Michigan, democratul Joe Biden pastreaza distanta in cursa pentru Casa Alba si pare mai aproape de o victorie decat republicanul Donald Trump, care se bazeaza pe sustinerea a 214 electori.
Miercuri seara, Joe Biden si-a reafirmat increderea ca va castiga cursa prezidentiala. Devine presedinte al Statelor Unite cel care ajunge la pragul minim de 270 de electori.
Echipa de campanie a republicanului Donald Trump le-a cerut avocatilor sa ceara oprirea procesului de numarare a voturilor in 3 state, intre care Pennsylvania, unde batalia electorala ar putea deveni una cruciala. Consultati de Reuters, experti in legislatie electorala considera ca s-ar putea ca institutia sa nu fie ultimul arbitru in acest scrutin.
Dolarul si indicii buriseri globali au crescut, investitorii fiind optimisti ca un Congres american care ramane divizat dupa alegeri va face improbabila taxarea suplimentare a companiilor care se dezvolta rapid, cum sunt cele din sectorul tehnologiei.
Comisia Europeana asteapta rezultatul oficial al alegerilor americane inainte de a face vreun comentariu. Bruxelles-ul s-a limitat sa spuna ca are ”incredere in puternicele traditii democratice ale Statelor Unite”.
Castigatorul alegerilor este determinat printr-un sistem numit colegiu electoral. Fiecare dintre cele 50 de state, plus Washington DC, primeste un numar de voturi ale colegiilor electorale, insumand un total de 538 de voturi. Statele mai populate obtin mai multe voturi ale colegiilor electorale decat cele mai mici.
Un candidat trebuie sa castige 270 de voturi ale colegiului electoral (50% plus unu) pentru a castiga alegerile.
In fiecare stat, cu exceptia a doua – Maine si Nebraska – candidatul care obtine cele mai multe voturi castiga toate voturile colegiului electoral al statului.
Datorita acestor reguli, un candidat poate castiga alegerile fara a obtine cele mai multe voturi la nivel national. Acest lucru s-a intamplat la ultimele alegeri, in care Donald Trump a castigat majoritatea voturilor colegiului electoral, desi mai multi oameni au votat pentru Hillary Clinton in SUA.