Comunicate de presă

Rezultatele programului pilot susținut de BRCT Suceava și organizația Action Against Hunger în sprijinul refugiaților din Ucraina

Sute de de refugiați au primit ajutor financiar și non-financiar în urma declanșării războiului din Ucraina, fiind vizate în special persoanele vulnerabile precum mamele singure, persoanele cu dizabilități, vârstnicii etc. Proiectul pilot, realizat de Biroul Regional pentru Coordonare Transfrontalieră (BRCT) Suceava în colaborare cu Organizația Action Against Hunger cu sprijin britanic, a întrunit rezultate pozitive, conform declarațiilor invitaților la evenimentul de vineri, 26 august 2022 din București.

Printre măsurile luate se regăsește și un portal de informare, conform Directorului Executiv al Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava, Cezar Grozavu.

Igor Babaian, Expert în Dezvoltare de Proiecte, a fost unul din speakerii ce au dezvoltat acest program. Conform declarațiilor, acesta a ajuns din Ucraina în România pe 23 februarie, cu o zi înainte de izbucnirea războiului, și a rămas în țară pentru a contribui la proiectele privind metodele de sprijin pentru restul refugiatilor ucraineni, alăturându-se Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră. În cadrul Hub-ului logistic umanitar din Tulcea susținut de mai multe organizații internaționale, au fost trimise în Ucraina peste 350 de tiruri cu ajutoare precum mancare, echipament medical, pături și alte necesități pentru zonele vulnerabile.

În declarația sa din cadrul conferinței, Claire Allard, Referent Regional Siguranță Alimentară și Instrumente Financiare (Polonia, România și Ucraina) din partea organizației Action Against Hunger, explică rolul și scopul principal al implicării în criza refugiaților și a ucrainenilor care nu au părăsit țara. Activitatea lor se bazează pe implementarea unor programe pentru securitate alimentară, ajutor medical și grupuri de sprijin psihosocial pentru persoanele vulnerabile. Organizația Action Against Hunger s-a implicat activ încă de la începutul crizei stârnite de război în Ucraina, România, Polonia și Moldova. Aceștia activează de 40 ani și au oferit de-a lungul timpului sprijin în peste 50 de țări în urma situațiilor de urgență.

O măsură importantă pentru a le oferi ajutor financiar refugiaților este utilizarea cardurilor. Mai multe informații despre această mișcare au fost oferite de Julien Anglade și Elena Pap, manageri Generali UP Group, respectiv Up România.

Pentru a crea o imagine generală despre activitatea companiei Up Group, Julien Anglade a declarat în discursul său faptul că ideea de bază Up Group este de a facilita accesul refugiaților ucraineni la bunurile necesare prin transferul banilor pe carduri. Aceștia operează în douăzeci și una de țări, lucrând în principal cu partenerii din sectorul privat. De-a lungul timpului, însă, și-au desfășurat activitatea și în colaborare cu sectorul public.

Elena Pap, Manager General Up România, explică procesul de adaptare a programului Up Group din Franța în România cu scopul de a veni în ajutorul refugiaților din Ucraina. Aceasta a declarat: “Up Group a avut o mobilizare exemplară încă de la început, din primele săptămâni s-au organizat pentru a asigura toată infrastructura digitală necesară acestui proiect. Asta presupunând întregul flux informatic să fie adaptat și tradus atât în engleză, în română și în ucraineană.[..] Up România a sprijinit acțiunea grupului prin prezența locală, prin distribuirea cardurilor către cele trei asociații cu care am colaborat în România [..] Rezultatele sunt impresionante din punctul meu de vedere! Sunt peste 400 de  carduri livrate în cele trei asociații din România”. În ceea ce privește suma de bani alocată crizei, Elena Pap a declarat ca este vorba de peste 275 de mii de euro.

“Din partea ucraineană mulțumim României și partenerilor noștri pentru sprijinul acordat și sperăm la o colaborare și continuare a proiectului pe viitor” – Anna Honcharova, Secretar afaceri economice, Ambasada Ucrainei în România, declarație în cadrul conferinței în sprijinul Ucrainei.

Tanya Collingridge, Vice-ambasador al Ambasadei Marii Britanii în România, a declarat la începutul discursului său faptul că și-ar dori să mulțumească pe această cale Organizației Action Against Hunger, susținând că acesta continuă să fie un membru cheie în Regatul Unit și subliniază faptul că Guvernul României este un exemplu în ceea ce privește acțiunile de gestionare a crizelor, având în vedere numărul de refugiați ucraineni care este în creștere. De asemenea, a semnalat ajutorul și implicarea Regatului Unit în combaterea acestei crize, atât din punct de vedere al resurselor medicale, cât și ajutor umanitar și financiar în valoare de 220 de milioane de lire.

Partenerii implicați în programul pilot de sprijin pentru refugiații ucraineni spera să își reia activitatea începând din luna septembrie 2022.

 

 

Articole asemănătoare

Ionel ARSENE, presedinte PSD Neamt: PNL vrea sa provoace un conflict intre presedinte si premier

Lucy Ionesco

CAPIMED condamna Ministerul Romanilor de Pretutindeni pentru lipsa totala de interes pentru romanii din diaspora

Lucy Ionesco

Psihologul Lenke Iuhos: Aratatul cu degetul este o epidemie psihologica, un gest contagios care poate lasa urme in sufletul celor din jur

Ioana Badulescu