Italienii au votat cu dreapta şi forţe antisistem duminică, însă fără să rezulte o majoritate clară, potrivit datelor prezentate pana la aceasta ora de agentiile internationale de presa. Coaliţia de dreapta se află pe primul loc în urma alegerilor legislative de duminică, în Italia, însă scorurile istorice obţinute de populiştii de la Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi extrema dreaptă a lui Matteo Salvini complică lucrurile şi arunca ţara în incertitudine politică, noteaza AFP.
Coaliţia de dreapta se află pe primul loc în urma alegerilor legislative de duminică, în Italia, însă scorurile istorice obţinute de populiştii de la Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi extrema dreaptă a lui Matteo Salvini complică lucrurile şi arunca ţara în incertitudine politică.
”Uniunea Europeaă (UE) va petrece o seară proastă”, a comentat duminică seara, pe Twitter, preşedinta Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) francez Marine Le Pen.
VICTORIE A COALIŢIEI DREAPTA/EXTREMĂ DREAPTA
”Este puţin probabil ca unul dintre aceşti trei pretendenţi să reuşească să obţină o majoritate absolută, dar există unul, unul dingur, care ar putea să reuşească. Dreapta”, declara recent Roberto D’Alimonte, directorul departamentului de ştiinţe politice de la Universitatea Luiss din Roma.
Coaliţia este formată din patru partide, între care Forza Italia (FI, centru-dreapta) a lui Silvio Berlusconi şi Liga lui Matteo Salvini, care sunt angajate totodată într-o competiţie internă.
Această coaliţie se află pe primul loc cu aproximativ 37% din voturile exprimate – Liga (16,7%) devansează FI (14%) – potrivit ultimei proiecţii RAI.
În cazul în care aceste date se confirmă, coaliţia nu va avea o majoritate parlamentară pentru a guverna, însă principalul ei lider va fi Matteo Salvini, cu condiţia ca Berlusconi să-şi respecte promisiunea şi să i se alinieze.
Europa miza pe o ”mare alianţă” – după modelul german – între FI şi PD, însă datele actuale nu permit ca ea să fie avută în vedere.
Potrivit estimărilor diverselor institute de sondare şi presei, PD şi FI rămân împreună mult departe de o majoritate parlamentară.
Şi mai rău, chiar dacă reuşesc să convingă alte partide eurofile şi nu antisistem, ele rămân tot departe de majoritate.
Altă coaliţie ipotetică, dezminţită de cei vizaţi cu vigoare, ar putea, din contră, să-i reunească pe ”euroscepticii” din Ligă şi M5S.
Această coaliţie ipotetică provoacă stupoare la Bruxelles, dar este singura alianţă care ar dispune de suficienţi aleşi pentru a avea o majoritate parlamentară stabilă, chiar dacă ea riscă să se confrunte cu o opoziţie puternică în interiorul ambelor formaţiuni.
Potrivit unor proiecţii, Liga şi M5S ar obţine 355 de mandate în Camera Deputaţilor – în care majoritatea este de 316 mandate – şi 168 în Senat – unde majoritatea este de 158 de mandate.
Dacă nu se conturează nicio majoritate, preşedintele Republicii Sergio Mattarella ar urma să lase în funcţie actualul Guvern al lui Paolo Gentiloni, de centru-stânga, care nu are nevoie să ceară un vot de încredere de la noul Parlament pentru a gestiona afacerile curente – până la convocarea unor noi alegeri.
Acest lucru nu surprinde o Italie care a trăit în incertitudine – 60 de guverne au văzut lumina zilei de la începutul Republicii, în 1946.