-3.4 C
România
19 ianuarie 2022
Life

RFI Romania a implinit 25 de ani de cand emite pe undele actualitatii franco-romane

RFI Romania a implinit, joi, 25 de ani de cand emite pe undele actualitatii franco-romane. La sfarsitul anului 1990 se auzeau in eterul Capitalei primele sunete pe frecventa 93,5 FM. Radioul infiintat de Radio France Internationale s-a numit intai Delta, apoi Delta RFI pentru ca astazi sa poarte numele de RFI Romania.

Cei care vor au vrut sa afle cum se face radio au putut merge astazi la hanul Gabroveni din Centrul Vechi. Jurnalistii ‪RFI‬ Romania sunt 13 ore in direct pentru 25 de ani de RFI Romania!

Redactia RFI Romania la Hanul Gabroveni

Toate s-au întâmplat ieri: căderea comunismului în România, un extraordinar elan de simpatie în Franţa faţǎ de români şi faţǎ de setea lor de libertate, crearea unui post de radio independent numit la acea orǎ Delta, scrie Matei Visniec intr-un material publicat pe site-ul RFI.

Într-un context de competiţie mediaticǎ din ce în ce mai mare, într-un context de accelerare a istoriei, Delta, devenit ulterior Delta RFI şi ulterior RFI România, s-a impus în peisajul jurnalistic prin profesionalism, obiectivitate, independenţǎ… RFI România a devenit treptat o „voce” distinctă şi credibilă, capabilă să conjuge captarea actualităţii cu analiza ei, ataşamentul faţǎ de francofonie cu deschiderea către Europa şi spre lume.

25 de ani trec repede, mai ales în spaţiul mediatic ritmat întotdeauna de succesiunea rapidă a crizelor de tot felul, de revoluţii şi de indignări, de dezastre umane şi de catastrofe naturale, de marile efuziuni sociale şi de prăbuşirea unor utopii. RFI Roumanie a fost oglinda interogativă a unui segment fascinat din istoria umanităţii şi a României, a fost o continuă invitaţie la dezbatere, un forum zilnic de reflecţie pentru înţelegerea evenimentelor, o sursă de inspiraţie pentru tinerii jurnalişti şi un ghid în tumultul unui lumi care nu este întotdeauna raţionalǎ dar rămâne întotdeauna imprevizibilă.

RFI România, expresie a ataşamentului pe care îl are Franţa faţǎ de România, dar şi faţǎ de jurnalismul de calitate, s-a înscris într-o logică durabilă, în continuitate… 25 de ani de prezenţǎ neîntreruptǎ pe unde franco-române, reprezintă o experienţǎ unică, o punte solidă între două ţǎri şi două culturi, o comunitate de valori şi un mesaj de încredere în viitor şi în valorile democraţiei, în construcţia europeană şi în ceea ce aş putea numi… sensul istoriei.

Câţiva dintre jurnaliştii care s-au aflat în 1990 în nucleul acestui laborator jurnalistic numit atunci Delta sunt şi astăzi prezenţi la microfon, cu o energie care se hrăneşte dintr-o pasiune şi talent. Personal i-am cunoscut atunci şi le transmit urările mele acum, când îi regǎsesc la Bucureşti cu 25 de ani mai tineri. Între timp redacţia de la Bucureşti a RFI-ului s-a îmbogăţit cu noi energii, cărora le apreciez zilnic puterea de muncă şi probitatea profesională.

Această zi de 19 noiembrie, când întreaga conducere a grupului France Medias Monde s-a deplasat la Bucureşti pentru a marca un sfert de secol de radio franco-român, această zi deci consolidează un anume edificiu, pe care un universitar francez îl numea „patrimoniul franco- român”.

Jurnaliştii nu au însǎ mult timp de ceremonii aniversare, o actualitate prea puţin senină de obligă să ne întoarcem repede la computerele noastre şi la microfon. Rămâne însǎ acest mesaj: suntem aici, rămânem la microfon, vom continua să vă informăm despre ceea ce întâmplă în lume cu cât mai multă obiectivitate şi cu cât mai multă umanitate, Radio France Internationale vă mulţumeşte că îi oferiţi timp şi încredere.

Foto: RFI

Stiri pe aceeasi tema

Sorin Ovidiu Vintu, despre interzicerea fumatului: E una dintre pasiunile mele si nu accept sa fie calcata in picioare

Cristiana Petrariu Bota

MIREASA PENTRU FIUL MEU 8 FEBRUARIE 2015. Pokemon a avut o viata plina de probleme

Delia Ion

145 de ani de la naşterea lui Brâncuşi – Evenimente programate în București și în ţară

Teodora Badescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult