Risc avalansa
Social

Risc de avalansa in muntii Bucegi si Fagaras. Specialistii au emis Cod Portocaliu!

Risc de avalansa in muntii Bucegi si Fagaras. Specialistii ii atentioneaza pe turisti sa nu se aventureze pe munte deoarece este risc ridicat de producere de avalanse. 

Specialistii spun ca temperaturile scazute, depunerile masive de zapada si vantul puternic pot declansa avalanse puternice.

Acestia avertizeaza ca pericolul producerii unor avalanse este de gradul 4, pe o scara de la 1 la 5, mai ales in Muntii Fagaras. De asemenea, in Muntii Bucegi, este cod portocaliu de avalansa.

Cel mai grav accident de avalansa din Romania, in 1977 

Cel mai grav accident de avalanşă din România s-a produs la Bâlea-Lac la data de 17 aprilie 1977. Accidentul s-a soldat cu 23 victime: 7 adulţi si 16 copii de la liceul german „Brukenthal” din Sibiu.

Ninsorile abundente căzute in intervalul 15-17 aprilie 1977 s-au produs în condiţiile unor temperaturi nu foarte scăzute (la Vf Omu s-au înregistrat valori de -7/-6 gr.C), dar au fost însoţite de vânt foarte puternic (din date şi din hărţile făcute în acea perioadă). S-a format astfel o structură de placă peste crustele existente, caracterizată printr-o rezistenţă extrem de scăzută. Din mărturiile martorilor oculari, în cele două zile anterioare producerii avalanşei nu s-a putut ieşi din cabană din cauza vremii nefavorabile. În data de 17 aprilie mai ningea slab la Bâlea-Lac, vizibilitatea era bună, dar persista vântul puternic care accentua senzaţia de frig. Avalanşa a avut loc până în orele prânzului, pe un versant cu expoziţie nordică şi panta mai mare de 450.

Datorită schiorilor s-a produs o fisură în placa de la suprafaţă, care a alunecat peste stratul îngheţat de dedesubt şi a declanşat avalanşa, ce a antrenat şi o parte din stratul vechi.

Stiri pe aceeasi tema

RETETA CALAMARI LA CUPTOR

Bogdan

Legea pensiilor va fi amanata pentru anul viitor, punctul de pensie va creste de la 1 iulie 2018

Ioana Badulescu

Solomon Marcus, membru al Academiei Romane, a murit la varsta de 91 de ani

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult