Darius Valcov a plagiat un sfert din teza de doctorat in finante fara sa indice vreo sursa, sustine ASE
Economie

ROBOR a fost crescut in mod artificial de noua banci comerciale, sustine Darius Valcov

Indicele ROBOR a fost crescut in mod artificial de noua banci comerciale, sustine Darius Valcov – consilier al premierului Viorica Dancila. Declaratia a fost facuta, luni la Antena 3. In opinia lui Darius Valcov, noua banci comerciale influentează cresterea dobanzii ROBOR. Potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR), în 5 iulie, acesta a crescut la 3,39%, cel mai mare nivel din 26 februarie 2014, când a fost 3,40%. 

“Cred că va amintiți că și ROBOR-ul acesta umflat artificial de către nouă bănci, pentru că, ROBOR-ul trebuie să știe toată lumea, este modul în care se calculează după cum se împrumută nouă bănci comerciale între ele, dintre care doar una de stat, și anume CEC-ul. Celelalte își dau cu doi lei împrumut, cealaltă dă înapoi cu doi lei, atunci doi lei este dobânda. Dacă mâine ne trezim dimineață și stabilim că este patru lei, patru lei este dobânda, și nimeni nu poate interveni”, a precizat Darius Vâlcov.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,35% pentru a treia zi consecutiv.

ROBOR se stabileşte pe baza informaţiilor furnizate de primele 10 bănci din piaţă. Unele bănci au câteodată surplus de bani (lichidităţi), iar altele au nevoie de bani. Aşadar, băncile se împrumută una pe cealaltă, în funcţie de nevoi, iar la aceste împrumuturi aplică dobânzi. Cu cât banii din piaţă sunt mai puţini, cu atât ei devin mai valoroşi, astfel că dobânzile la ei vor creşte.

Iar ROBOR este o rată medie a dobânzilor la care băncile din România se împrumută între ele, el calculându-se zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de primele 10 bănci selectate de către Banca Naţională. Cu alte cuvinte, cu cât nevoia de bani este mai mare, cu atât şi media dobânzilor creşte, deci automat şi ROBOR creşte. ROBOR la 3 luni este rata dobânzii plătită la creditele în lei pe care băncile comerciale şi le acordă între ele pe o perioadă de trei luni.

Related posts

Crescatorii de vaci si de porci vor primi sprijin financiar. Ce prevede hotararea de Guvern

Lucy Ionesco

Jocurile de noroc, fascinatia romanului amator de risc. Cat bani pierd romanii la pacanele si pariuri

Lucy Ionesco

Lista ANAF a persoanelor cu datorii la stat, publicata luni

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult