15.6 C
România
4 octombrie 2024
Iohannis il acuza pe Dragnea ca intineaza memoria martirilor romani de la Revolutie. Romania nu se va intoarce la epoca de neagra amintire a partidului-stat
Breaking NewsPolitica

Romania a deschis dezbaterile Conferintei de securitate de la Munchen. Iohannis: Regiunea Marii Negre are nevoie de o prezenta NATO mai accentuata

Romania a deschis, sambata, dezbaterile celei de-a 55-a editie a Conferintei internationale de securitate de la Munchen. In calitate de reprezentant al statului care detine presedintia rotativa a UE, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca este nevoie ca NATO sa isi intareasca postura de descurajare si aparare pe Flancul Estic din Europa. 

In marja conferintei de la Munchen, presedintele Klaus Iohannis a avut programate intalniri bilaterale importante, printre care cu vicepresedintele american Mike Pence si cu presedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

„Romania sprijina ferm o coeziune crescuta pe Flancul Estic, intre nordul si sudul acestuia. Regiunea Marii Negre, unde provocarile la adresa mediului de securitate sunt in crestere (…) are nevoie de o prezenta NATO mai accentuata”, a declarat Iohannis facand referire la situatia inca tensionata din Ucraina si implicarea Rusiei in aceasta zona.

„(…) Intr-adevar, Securitatea in Europa si Apararea Europei sunt cu siguranta subiecte esentiale si de actualitate. Punctul de plecare inevitabil al oricarei discutii pe teme de securitate si aparare este complexitatea mediului international actual. Ne confruntam in acelasi timp atat cu amenintari clasice, cat si asimetrice, din diferite directii strategice. Si acestea nu sunt ingrijorari doar la nivelul politicienilor, al militarilor si al strategilor. Astazi, temerile cu privire la securitate reprezinta o preocupare predominanta a cetatenilor nostri europeni. In acelasi timp, sistemul international multilateral se afla sub o presiune crescanda, iar adaptarea sa la noile realitati este pentru noi probabil cea mai mare provocare”, a declarat Klaus Iohannis, sambata, in alocutiunea sustinuta la cea de-a 55-a Conferinta pentru Securitate de la Munchen.

Presedintele Romaniei a spus ca raspunsul sau la aceste provocari este coeziunea, in sensul sau cel mai larg, sustinand ca este nevoie de o abordare coeziva si incluziva din partea Statelor Membre si a institutiilor europene.

„De aceea, acest mesaj de unitate si de coeziune defineste fundamental prioritatile Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene. Abordarea noastra se concentreaza pe facilitarea consensului, pe eliminarea diviziunilor si pe gasirea unei pozitii comune in ceea ce priveste modalitatile incluzive de consolidare a Uniunii. Securitatea si apararea nu fac exceptie. Dimpotriva, acestea reprezinta componente fundamentale ale viitorului Uniunii – ele dau credibilitate actiunii noastre externe si sunt o garantie a faptului ca ne pastram si ne dezvoltam vocatia noastra pentru multilateralism”, a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis a mai afirmat ca, in opinia sa, obiectivul principal ar trebui sa fie un Angajament European Sporit.

„Sporit – deoarece este clar ca este nevoie sa facem mai mult. European – deoarece astfel de noi eforturi vor fi intreprinse prin intermediul Uniunii Europene, fara a exclude alte structuri. Angajament – deoarece eforturile noastre ar trebui sa aiba drept rezultat reinnoirea angajamentului fata de NATO si de Natiunile Unite. Pe aceste linii de actiune, un input consolidat din partea Uniunii Europene la securitatea internationala va aduce noi garantii partenerilor nostri strategici, acelor parteneri de care avem nevoie pentru a fi eficienti si credibili. Iar acest lucru duce la intrebarea – este acesta momentul potrivit pentru a fi mai ambitiosi?”, a continuat Klaus Iohannis.

El a mentionat ca in acest an se sarbatoresc 70 de ani de existenta a NATO si 20 de ani de cooperare europeana in domeniul securitatii si apararii si ar trebui sa ne concentram pe dezvoltarea unui demers armonizat.

Iohannis a subliniat ca, vorbind despre complementaritate si rolul pe care il are NATO in apararea noastra colectiva, nu putem ignora provocarile cu care ne confruntam pe Flancul Estic.

„In timp ce Uniunea Europeana isi pune in aplicare deciziile cu privire la sanctiuni – si ar trebui sa continue sa o faca cu strictete – este nevoie ca NATO sa isi intareasca in continuare postura de descurajare si aparare pe Flancul Estic. De aceea Romania sprijina ferm o coeziune crescuta pe Flancul Estic, intre nordul si sudul acestuia. Intr-adevar, regiunea Marii Negre, unde provocarile la adresa mediului de securitate sunt in crestere, apar din ce in ce mai des provocari la adresa mediului de securitate, dupa cum am vazut recent, are nevoie de o prezenta NATO mai accentuata”, a mai spus Klaus Iohannis.

El a sustinut ca un reper al Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene va fi Summitul informal de la Sibiu, din 9 mai, „un bun prilej sa transmitem un mesaj de unitate, de angajament pro-european si sa proiectam o perspectiva pozitiva pentru viitorul Uniunii Europene”.

Vicepresedintele american Mike Pence a vorbit in fata liderilor adunati la Munchen. El a avut un ton critic fata de refuzul unor state precum Franta, Germania si UK de a parasi acordul nuclear cu Iranul, pe care Washingtonul il acuza ca doreste obtinerea armei atomice: ”A venit timpul ca partenerii nostri europeni sa nu mai submineze sanctiunile pe care SUA le aplica regimului criminal de la Teheran. A venit timul ca partenerii nostri europeni sa stea alaturi de noi, de poporul iranian si de prietenii si aliatii nostri din zona. A venit timpul ca partenerii nostri europeni sa se retraga din acordul nuclear cu Iranul si sa se alature eforturilor noastre de a reda poporului iranian si intregii lumi pacea si libertatea pe care le merita”.

Articole asemănătoare

Rezultate partiale prezentate de BEC la alegerile locale: Nicusor Dan – 42,78%, Firea – 37,99%. Cine conduce la Sectorul 1

Lucy Ionesco

NOUL GUVERN, O NECUNOSCUTA! PNL, luat prin surprindere de demisia lui Ponta.

Lucy Ionesco

Motiunea Opozitiei pe Sanatate a fost respinsa. Dragnea a votat, din greseala, pentru motiune

Ioana Badulescu