14.2 C
România
19 octombrie 2021
Romania a preluat presedintia Consiliului UE. Antonio Tajani si Jean Claude Juncker au vorbit despre importanta respectarii statului de drept si au transmis ca locul Romaniei e in Schengen
Breaking News Politica

Romania a preluat presedintia Consiliului UE. Antonio Tajani si Jean Claude Juncker au vorbit despre importanta respectarii statului de drept si au transmis ca locul Romaniei e in Schengen

Romania a preluat oficial, joi, presedintia Consiliului Uniunii Europene (UE), intr-o ceremonie care s-a desfasurat la Ateneul Roman. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a sustinut primul discurs, apoi au urmat liderii europeni, printre care Antonio Tajani si Jean Claude Juncker, care au vorbit despre importanta respectarii statului de drept si au transmis ca locul Romaniei e in Schengen. In afara Ateneului Roman, romanii au scandat mesaje anti-coruptie.

La Bucuresti vor avea loc si vineri intalniri oficiale si evenimentele culturale dedicate acestui eveniment. La evenimentul de la Ateneul Roman au fost prezenti Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European, si Donald Tusk, presedintele Consiliului European. De la ceremonie a lipsit Liviu Dragnea, plecat in vacanta.

Discursurile liderilor UE au fost incurajatoare, dar incadrate in limitele sobritatii. Jean Claude Juncker si Antonio Tajani au transmis ca locul Romaniei este in Schengen, dar cu totii au tinut sa aminteasca ca statul de drept nu este negociabil, chiar daca UE e un spatiu al compromisurilor.

Un moment special a fost acela al discursului lui Donald Tusk – integral in limba romana, cu multe trimiteri la cultura romana, cu citate din Mircea Eliade, Andrei Plesu si Nichita Stanescu. Si Antonio Tajani a spus cuvintele de introducere si cele finale in limba romana.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a uimit asistenta cu discursul sau in limba romana. O declaratie inedita a oficialului european a fost aceea ca prima masina a socrului sau a fost o Dacia 1310. Presedintele Consiliului European a citat din Nichita Stanescu, Mircea Eliade si Andrei Plesu, dar a mentionat si performantele si personalitatile sportive ale Romaniei: Nadia Comaneci, Simona Halep sau castigarea Cupei Campionilor Europeni de Steaua, in 1986.

In discursul sustinut de Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European, acesta a vorbit despre necesitatea aderarii Romaniei in spatiul Schengen si a subliniat ca acest lucru ar trebui sa se produca in prima parte a anului 2019. „In Romania ma simt ca acasa”, a mai spus Antonio Tajani.

Bucurestenii, printre ei aflandu-se si Mihai Sora si Dacian Ciolos, i-au intampinat pe liderii europeni in fata Ateneului Roman, unde au scandat mesaje pro-europene si anti-coruptie si PSD. De altfel, mesajele romanilor au fost sincronizate cu cele transmise de liderii europeni, pe scena Ateneului Roman: statul de drept este o valoare cruciala pentru Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste mesajele politicienilor romani, de remarcat ca Florin Iordache, care a vorbit in locul lui Dragnea, a amintit de tensiunile din politica interna, iar Calin Popescu Tariceanu a vrut sa vorbeasca doar in limba engleza.

Singurul lider politic absent de la ceremonia importanta pentru Romania a fost chiar unul dintre liderii coalitiei de guvernare, Liviu Dragnea, desi agenda oficiala a evenimentului este cunoscuta de multa vreme.

Ultimul discurs a fost sustinut de Viorica Dancila, premierul Romaniei.

Primul discurs a fost sustinut de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Il redam in cele ce urmeaza.

„Domnule Presedinte al Parlamentului European,
Domnule Presedinte al Consiliului European,
Domnule Presedinte al Comisiei Europene,
Domnule Presedinte al Senatului,
Doamna Prim-ministru,
Distinsi membri ai Colegiului Comisiei Europene,
Distinsi invitati,
Doamnelor si domnilor,

Este o deosebita placere pentru mine sa particip impreuna cu dumneavoastra la lansarea oficiala a primei Presedintii a tarii noastre la Consiliul Uniunii Europene. La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania preia un rol de prim-plan la nivel european.

Daca privim putin in urma, intoarcerea tarii noastre in familia europeana a reprezentat un deziderat de o importanta aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel national si pentru care am lucrat cu dedicatie si profesionalism, avand convingerea ferma ca proiectul european este o constructie unica in lume de pace si prosperitate si singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene.

Astazi, cu aceeasi convingere preluam exercitarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unui Europe mai coezive, mai unite si mai puternice.

Doamnelor si domnilor,
Primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene. Uniunea se confrunta in prezent cu diverse provocari, atat interne, cat si externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, migratia si securitatea in vecinatatea sa imediata si dincolo de continentul european.

Construirea Uniunii Europene de astazi a fost posibila pentru ca parintii fondatori au crezut in proiectul european, in idealurile si valorile sale. Noi credem astazi, mai mult ca oricand, ca Uniunea Europeana este in mod incontestabil un proiect de succes, puternic si viabil.

Cei peste 60 de ani de pace de care s-a bucurat cea mai mare parte a continentului nostru stau marturie fortei, temeritatii si increderii tuturor in capacitatea noastra de a coopera in mod eficient si sustenabil. Ei sunt dovada ca „uniti in diversitate” nu este un simplu motto, ci expresia faptului ca Uniunea noastra este un proiect peren, capabil sa se remodeleze mereu, fara a renunta la principiile si valorile fondatoare.

Distinsi invitati,
Ca parte integranta a acestei comunitati europene, Romaniei ii revine acum misiunea de a avansa agenda noastra comuna. Stim cu totii ca exercitarea unui Presedintii este o misiune de inalta responsabilitate, care presupune deopotriva angajament si pragmatism pentru a putea raspunde de o maniera concreta, adecvata si realista tuturor provocarilor.

Mai multa unitate si coeziune – aceasta este calea pe care o propunem pentru urmatoarele sase luni si pe care va trebui sa o urmarim cu totii cu consecventa. Avem o serie de dosare importante pe agenda europeana, precum negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020, iar contextul Presedintiei Romaniei va fi marcat de alegerile pentru viitorul Parlament European.

Pe acest fond, va trebui sa demonstram ca prin unitate si consens putem defini o noua pagina a proiectului nostru comun. Avem nevoie de mai multa coeziune in toate actiunile noastre la nivelul Uniunii Europene, indiferent ca vorbim de o Europa a convergentei, de o Europa mai sigura, de o crestere a rolului Europei ca actor global sau de valorile noastre comune. Coeziunea este, in viziunea noastra, un aspect esential pentru a asigura avansarea proiectului european.

Dupa cum spuneam, pe parcursul mandatului nostru de Presedintie a Consiliului Uniunii Europene vor avea loc momente marcante pentru evolutia Uniunii Europene si avem increderea ca reuniuni de o semnificatie aparte, precum Summitul de la Sibiu, vor oferi noi perspective Europei de maine. 

Imi exprim dorinta si speranta ca 9 mai 2019 sa ramana in istoria proiectului european ca un moment de reafirmare a narativului unei Uniuni puternice si unite.

Doamnelor si domnilor, astazi avem placerea de a marca impreuna inceputul unei perioade de sase luni importante pentru tara noastra si pentru Uniune. Ne propunem sa reusim impreuna pe parcursul acestor luni sa consolidam unitatea si coeziunea, intr-un moment cu teste si mize importante pentru Uniunea noastra, a tuturor. Va multumesc!”.

Stiri pe aceeasi tema

Propunerea PSD de premier nu va putea fi refuzata de presedintele Iohannis, anunta Dragnea

Cristiana Petrariu Bota

Stolojan: Activitatea premierului Viorica Dancila dupa sase luni de mandat este foarte slaba

Ioana Badulescu

Dragnea, reactie la atacul lui Sturzu: Domnul aviator mi-a propus sa ne folosim de emotia de dupa tragedia Colectiv

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult