9.1 C
România
27 noiembrie 2021
Romania a stabilit ca termen de adoptare a monedei euro anul 2024. Analiza si conditii care ar trebui indeplinite pentru ca procesul de aderare la zona euro sa fie posibil
Breaking News Economie

Romania a stabilit ca termen de adoptare a monedei euro anul 2024. Analiza si conditii care ar trebui indeplinite pentru ca procesul de aderare la zona euro sa fie posibil

Romania a stabilit un nou termen pentru adoptarea monedei euro – anul 2024. Comisia nationala de fundamentare a planului national de adoptare a monedei euro a elaborat recent un amplu raport care cuprinde 344 de pagini. Raportul pleaca de la contextul in care s-a format si extins zona euro si ajunge la o analiza referitoare la Romania, care se incheie cu o serie de recomandari. Este prea mult spus ca exista un plan de adoptare a monedei euro. Este, mai degraba, o analiza care se incheie cu o serie de conditii care ar trebui indeplinite pentru ca procesul de aderare la zona euro sa fie posibil.

La nivel politic, tinta asumata pentru adoptarea monedei euro este anul 2024. Nu este, insa, clar daca termenul se refera la intrarea in anticamera zonei euro sau efectiv la adoptarea monedei europene, caz in care tinta pare a fi foarte ambitioasa.

Raportul comisiei trece in revista beneficiile si costurile aderarii la zona euro. Beneficiile sunt, printre altele, reducerea riscului valutar, reducerea costului de tranzactii in comertul international si, in principiu, o reducere a ratei dobanzii. De asemenea, apartenenta la zona euro ar trebui sa aduca o stabilitate a politicilor macroeconomice si o crestere a credibilitatii statului.

Dar, asa cum arata experientele altor state, nu exista garantii certe privind castigul de credibilitate, procesul depinzand de politicile guvernamentale. Acestea sunt avantajele pe termen scurt.

Pe termen lung, avantajele pot fi maximizate. Astfel, politicile interne corecte vor duce la o intensificare a comertului international, cresterea investitiilor straine, reducerea costului cu datoria publica, datorita accesului la finantare, si consolidarea competitivitatii exporturilor. Toate acestea sunt atributele apartenentei la moneda europeana, dar ele pot fi obtinute numai prin politici publice interne de calitate.

Costurile asumate ale adoptarii euro sunt pierderea avantajelor folosirii instrumentelor de politica monetara, precum cursul de schimb si rata dobanzii. O economie din afara zonei euro isi poate ajusta dezechilibrele prin cele doua parghii, deprecierea monedei nationale si cresterea dobanzii.

Sunt metode destul de dureroase pentru economie si populatie, dar care pot regla in plan intern dezechilibrele externe sau politicile locale neadecvate sau care sufera de un tip de aventurism economic.

Marea batalie a dezvoltarii pentru economiile emergente este de a reusi integrarea intr-o pozitie cat mai buna in lantul de valoare. Dar acest lucru se poate intampla doar prin atragerea si incurajarea investitiilor.

Exista temerea, bazata pe precedentele din alte state care au trecut la euro, ca preturile vor creste prin rotunjirea lor de catre producatori si comercianti. Acest fenomen poate fi prevenit prin afisarea preturilor in sistem dual, adica si in lei, si in euro, prin campanii de informare sau prin monitorizarea lor de catre asociatii de consumatori sau de institutii ale statului.

Consumatorii cred ca o schimbare o monedei duce la cresterea preturilor, dar Eurostat arata ca efectele sunt foarte mici. In anul 2002, trecerea la euro a dus la o crestere a preturilor intre 0,1 si 0,3 puncte procentuale. Cresterile sunt nesemnificative, dar consumatorii pot avea asa-numita „iluzie euro”, care da senzatia ca exista o crestere mai mare a preturilor decat se intampla in realitate. De asemenea, este de asteptat ca dupa adoptarea euro, unele preturi sa scada, datorita faptului ca dispar unele costuri legate de cursul de schimb.

Raportul arata, in concluziile sale, ca pentru aderarea la zona euro este nevoie, ca dincolo de criteriile de convergenta nominala, sa fie indeplinite o serie de criterii de convergenta reala, precum consolidarea finantelor publice si decizii care sa incurajeze investitorii.

De asemenea, intrarea in mecanismul cursurilor de schimb II, anticamera euro, este un pas la fel de important precum adoptarea monedei europene.

In concluzie, pentru adoptarea euro este nevoie de politici publice echilibrate si de finante publice sanatoase. Deocamdata, Romania s-a indepartat de aceste obiective.

Stiri pe aceeasi tema

La Banca Transilvania nu mai este obligatorie stampila pentru clientii persoane juridice

Ioana Badulescu

Legea bugetului de stat pentru anul 2018 a fost adoptata de Parlament. Proiectul de buget, construit pe o crestere economica de 5,5% si o inflatie de 3,1%

Cristiana Petrariu Bota

Scrisoarea presedintelui Iohannis catre premierul Grindeanu: Scaderea bugetului MApN este un atentat la siguranta romanilor

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult