Tariceanu a acuzat Comisia Europeana de atitudine partinitoare intr-un discurs tinut in fata sefilor Senatelor din Europa reuniti la Bucuresti
Politica

Romania ar putea informa CE ca nu mai doreste sa coopereze in cadrul MCV. Tariceanu: E un tratament discriminatoriu

Romania ar putea informa Comisia Europeana (CE) ca nu mai doreste sa coopereze in cadrul mecanismului de verificare (MCV). Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, ca va initia o discutie cu presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, cu premierul Sorin Grindeanu si cu ministrul de Externe in cadrul careia va propune ca tara noastra sa transmita CE ca ca nu mai doreste mentinerea MCV.

„Voi discuta ca Romania sa transmita un punct de vedere clar Comisiei Europene: nu mai dorim sa cooperam in cadrul mecanismului de verificare, care nu este unul de cooperare, este unul de verificare si care practic stabileste un tratament discriminatoriu pentru Romania”, a spus Tariceanu.

Daca un mecanismul de verificare a institutiilor puterii judecatoresti se va hotari pentru toate tarile europene, atunci Romania nu va face nota discordanta, sustine presedintele Senatului, care a mai punctat ca mentinerea MCV reprezinta un „tratament discriminatoriu” aplicat de Comisia Europeana Romaniei „din considerente politice”.

„Voi deschide o discutie si cu presedintele Camerei Deputatilor pe acest subiect, si cu premierul Grindeanu, si o sa-l invitam si pe ministrul de Externe, sa facem o consultare la care eu va spun de pe acum ca le voi propune ca Romania sa transmite un punct de vedere clar Comisiei ca nu mai dorim sa cooperam in cadrul mecanismului de verificare, care nu este unul de cooperare, este unul de verificare si care practic stabileste un tratament discriminatoriu pentru Romania. Daca un astfel de mecanism de verificare a institutiilor puterii judecatoresti se va hotari pentru toate tarile europene, atunci n-o sa facem nota discordanta.

Insa daca acest mecanism este destinat sa continue numai in ceea ce priveste Romania – nu discut de Bulgaria, ca nu e treaba mea – atunci eu propun ca in cadrul Comisiei Europene sa se ia nota de acest punct de vedere, pentru ca asa cum spuneam si inainte nu facem decat sa aplicam un tratament discriminatoriu, sa avem niste tinte in miscare si din considerente politice pe care le stim… Va pot da exemple concrete: anul acesta vor fi alegeri in Germania, in Franta; nu vor sa deranjeze climatul politic din acele tari.”, a declarat presedintele Senatului, intr-o coferinta de presa.

Tariceanu a mai sustinut ca MCV este „o poveste fara sfarsit”, iar ultimul raport contine „aberatii”, dand ca exemplu ca in nicio tara Parlamentul nu isi motiveaza deciziile

„In mod normal, concluzia finala, simpla si concisa sa fie ca se recomanda ridicarea MCV. Evident, nu. Asa cum am spus si in trecut aici este o poveste fara sfarsit. Tintele sunt in miscare. Avem progrese ireversibile, dar mai trebuie ceva facut. Tot timpul se mai gaseste ceva de facut. Trebuie sa imbunatatim un aspect sau sa modificam altul. Sunt aberatii in raport. M-am uitat putin la chestiunea care priveste Parlamentul si am sa va citesc si din acest pasaj. (…) O sa va citez din memorie. Se recomanda parlamentului sa isi motiveze deciziile. Nu stiu cum sa facem. Sa invit fiecare senator sa isi motiveze votul? Nicaieri, in nicio tara Parlamentul nu motiveaza deciziile. E un vot, votul poate sa fie deschis sau secret. Nu se motiveaza aceste decizii. Nu facem noi in Romania reguli altfel decat sunt in alta parte. Nu functioneaza imunitatea in Romania altfel decat functioneaza in alta parte. Imunitatea in Romania nu este nici mai cuprinzatoare, nici mai putin cuprinzatoare decat in alte parti. Acest gen de recomandari mi se par total neavenite”, a mai declarat Tariceanu.

Stiri pe aceeasi tema

Reactii dupa demisia ministrului Muncii. Sindicate: Alti colegi din Guvernul Ciolos ar putea sa ia exemplu

Cristiana Petrariu Bota

Raluca Pruna: Ministrul Justitiei se joaca de-a procedura, probabil ca vrea sa desemneze seful DNA pe legea noua

Ioana Badulescu

Lupta anticoruptie nu sta intr-o persoana, sustine Daniel Zamfir comentand un articol din New York Times potrivit caruia lupta anticoruptie din Romania este in pericol

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult