10.3 C
România
27 octombrie 2021
pamant
Social

Romania are 900.000 de hectare de teren contaminate cu metale grele

Romania are 900.000 de hectare de teren contaminate cu metale grele, potrivit unei statistici mai vechi, de la sfarsitul anilor 1990. Potrivit celor de la Adevarul, in acest moment nu exista date noi, deoarece autoritatile nu au mai derulat un nou inventar in ultimii 2 de ani. In 2007, Ministerul Mediului a initiat derularea unei noi statistici, insa datele nu sunt gata nici in ziua de azi.

Intr-un raport al Curtii de Conturi se vorbeste despre „incoerenţa instituţională” şi „lipsa de capacitate decizională” dovedite de Ministerul Mediului şi de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, care au anihilat orice tentativă de a curăţa solurile toxice din România, deşi acestea au consecinţe grave asupra sănătăţii populaţiei şi asupra mediului înconjurător.

Suntem obligaţi să folosim statistica din anii ’90 pentru că, de atunci, autorităţile române nu au reuşit să facă un alt inventar naţional al pământurilor otrăvite. Acest inventar este esenţial. România nu are legislaţia necesară pentru curăţarea acestor pământuri toxice, insa legile nu pot fi schimbate fara aceste date.

Practic, lipsa acestui inventar înseamnă că nu ştim clar câte situri contaminate şi potenţial contaminate avem, cui aparţin ele, cine le-a poluat şi cine trebuie să suporte costurile pentru curăţarea lor.

Citeste si: 60.000 de tone de grau din Romania, vandute Guvernului din Egipt

Sursa citata precizeaza ca in 2007-2008, Ministerul Mediului a început un astfel de inventar. El a fost făcut de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), instituţie aflată în subordinea sa, insa 9 ani mai târziu, inventarul nu este gata. Vina este a acestor două instituţii, reiese dintr-un raport elaborat încă din 2014 de Curtea de Conturi şi analizat de „Adevărul”.

„Din cauza disfuncţionalităţilor organizaţionale şi a lipsei unor decizii adecvate la nivelul ANPM şi Ministerului Mediului, lista siturilor contaminate nu a fost aprobată nici până la finalul anului 2013, iar primul proiect al Strategiei a fost postat pe site-ul MMSC în luna august 2013”, se arată în acest raport de audit, cel mai recent întocmit de Curtea de Conturi privind această problemă.

Stiri pe aceeasi tema

DIICOT nu a spus adevarul! Marturii socante despre Gheorghe Dinca: Isi batea si ranea victimele in plina strada

Ioana Badulescu

500 de procurori reactioneaza printr-o scrisoare deschisa la decizia CCR in cazul Kovesi, prin care cer respectarea independentei justitiei

Ioana Badulescu

Elevii romani au obtinut cel mai mic punctaj la testele PISA 2018, cele mai slabe rezultate din ultimii sapte ani. Ce spune Ministerul Educatiei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult