12.4 C
România
20 octombrie 2020
Breaking News

Romania are nevoie de o strategie nationala de preventie a suicidului. Unde au gresit negociatorii si televiziunile in cazul sinucigasei din Bucuresti

Tragedia produsa zilele trecute pe Calea Victoriei din Bucuresti, cand o femeie s-a aruncat de pe un bloc de opt etaje după discutii de aproape 35 de ore cu negociatorii, a generat o intreaga disputa. In vreme ce opinia publica si presa considera ca femeia putea fi salvata de la un gest necugetat, autoritatile, in frunte cu Raed Arafat, sustin ca acest lucru nu ar fi fost posibil din cauza ca femeia era agitata si se afla pe marginea balconului. Unde au greşit negociatorii şi televiziunile în cazul sinucigaşei din Capitală? Un lucru este clar, dincolo de alte concluzii: România are nevoie de o strategie naţională de prevenţie a suicidului. Opinia unui psihiatru este prezentata de Cosmin Ruscior la RFI.

Profesorul de psihiatrie Doina Cosman, preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului explică într-un interviu la RFI unde au greşit negociatorii şi chiar televiziunile în cazul femeii care s-a aruncat vineri de pe un bloc de opt etaje, după ce a ameninţat timp de 35 de ore că se aruncă în gol.

„Faptul că s-a amânat atât de mult intervenţia şi s-a aşteptat ca acea femeie să stea 35 de ore, eu cred că şi dacă stătea trei ore, cinci ore, opt ore era foarte mult, deci faptul că s-a lungit toată perioada de criză la 35 de ore mi se pare un fapt inadmisibil”, afirmă preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului.

„Nu a existat o colaborare între specialişti”

Profesorul de psihiatrie crede că „ceea ce lipseşte în România pentru ca decizia să fie rapidă în astfel de cazuri este o lege sau o strategie naţională pentru prevenţia sinuciderilor. Legea trebuie să fie cuprinzătoare, să se adreseze tuturor aspectelor care privesc comportamentul suicidar, respectiv să se adreseze prevenţiei sinuciderilor la toate categoriile de vârstă ale populaţiei şi aici mă gândesc cu mare atenţie la populaţia tânără, în special la adolescenţi, dar şi la celelalte categorii, apoi să fie prevederi exacte despre modalitatea de spitalizare a acestor oameni care ameninţă cu sinuciderea şi în fine, încă un capitol, de intervenţie în criză, care să fie reglementat, în sensul că în intervenţia în criză să se ştie cine cu cine colaborează.

Aici, în acest caz, s-au folosit negociatori din cadrul Poliţiei Capitalei, am înţeles de la un post de televiziune că aceşti negociatori sunt persoane antrenate de FBI, dar tot poliţişti rămân. Nu am nimic împotriva poliţiştilor, îi admir de altfel pentru faptele bune pe care le fac, dar eu cred că nu s-a luat legătura cu psihiatrii sau nu s-a luat legătura cu medicii, de urgenţă, pentru că în momentul în care o persoană este în stare să stea nemişcată pe bloc ore întregi înseamnă că acea persoană este într-o stare de stupor depresiv, una dintre cele mai periculoase stări sau tulburări din psihiatrie. Or nu a existat o colaborare între specialişti. Aceste lucruri trebuie să fie reglementate printr-o lege”.

Unde au greşit televiziunile?

Doina Cosman e de părere că femeia care ameninţa că se aruncă de pe bloc nu trebuia filmată: „Nu este bine că s-a filmat. Toată ţara a putut să vadă acea imagine a unei femei, care stă şi priveşte golul. Acest lucru este extrem de contagios, este stimulant pentru alte persoane care chiar în acest moment au ideaţie suicidară şi care vor fi şi ele la rândul lor, poate, persuadate, să repete o astfel de metodă”.

Stiri pe aceeasi tema

Marko Attila a demisionat din Parlament

Cristiana Petrariu Bota

Administratorii de bloc ar putea fi obligati sa arate actele la control. Presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari: Hotia, una din marile probleme ale blocurilor din Romania. Se fura cu acte in regula

Ioana Badulescu

Raportul MCV pe justitie este prezentat de Comisia Europeana, document care va tine cont si de cele doua avize ale Comisiei de la Venetia

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult