5.1 C
România
29 noiembrie 2021
Economie

Romania are un numar impresionant de plante medicinale, insa producatorii locali nu sunt sustinuti de stat

Romania are un numar impresionant de plante medicinale si aromatice, insa producatorii locali nu sunt sustinuti de stat. O spune Anca Raiciu, directorul de marketing al companiei Hofigal, intr-un interviu acordat pentru Ziarul Financiar. Hofigal a fost luat fiinta in 1990, fiind fondata de inginerul chimist Stefan Manea, care a concesionat serele din zona Vitan-Barzesti si a inceput sa creasca diferite tipuri de plante, inclusiv unele care nu erau in cultura traditionala romaneasca.

Directorul de marketing al Hofigal sustine ca România are avantajul de a beneficia de prezenţa pe teritoriul ei a unui număr im­presionat de plante medicinale şi aromatice, dar care din pacate nu sunt promovate în rândul consumatorilor. Pe de alta parte, producătorii locali de suplimente nutritive nu beneficiaza de sustinere de la stat, fiind dificil să facă faţă concurenţei exercitate de importuri.

Totusi, afacerile cu plante medicinale incep sa prinda viata si incep sa se vanda in Europa. Din Romania au inceput sa plece tone de plante medicinale in tari europene, dar si in America sau Canada.

Castigul este pe masura, avand in vedere ca arnica, spre exemplu, se vinde cu 40 de euro kilogramul. Plantele culese din toata tara sunt uscate, ambalate si trimise peste hotare. Numai ca, de multe ori plantele se intorc in tara noastra sub forma de produse ambalate, la preturi foarte mari.

Firma Hofigal a fost înfiinţată în 1990, de inginerul chimist Ştefan Manea, fost director la Biofarm. Acesta a concesionat serele din zona Vitan-Bârzeşti şi a început să crească diferite tipuri de plante, inclusiv unele care nu erau în cultura tradiţională românească. În timp, lui i s-au alăturat colegi de la diferite institute de cercetare şi firma a ajuns în prezent la 435 de angajaţi, deţinând 35 de hectare de culturi ecologice în Bucureşti şi alte 400 de hectare în Teleorman.

Anul trecut, Hofigal a avut afaceri de 36 de milioane de lei, în creştere cu 23%, controlând circa 15% din piaţa suplimentelor nutritive. Compania are inclusiv o cultură de cânepă, în judeţul Teleorman, plantă de la care foloseşte seminţele.

„România cultiva în trecut multă cânepă. Nu ştiu cine mai are cultură de cânepă acum, în afară de noi. Ştefan Manea a început cultura acum şapte ani şi a durat trei ani până am convins Ministerul Agriculturii că nu e planta aceea ştiută de toţi, halucinogenă, care dă dependenţă, ci altceva, cu efecte medicinale“, a mai spus Anca Raiciu pentru Ziarul Financiar.

Stiri pe aceeasi tema

Procedura de intocmire, avizare si aprobare a raportului de inspectie fiscala a fost publicata in Monitorul Oficial

Delia Ion

Farmaciile Sensiblu sunt pe punctul de a fi achizitionate de o companie din Cehia

Delia Ion

NOUA GRILA DE SALARIZARE 2016 – 2017. Contabilii au cresteri de 60%, directorii de scoli de 50%, farmacistii de 53%

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult