4.8 C
România
31 octombrie 2020
MAE
Comunicate

Romania asigura presedintia Comitetului Principal II al Conferintei de Evaluare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare

COMUNICAT DE PRESA MAE – România asigură președinția Comitetului Principal II al Conferinței de Evaluare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT), care are loc la New York, în perioada 27 aprilie-22 mai 2015. Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) a intrat în vigoare la 5 martie 1970, numărând în prezent 190 de state părți. România a ratificat NPT la 30 ianuarie 1970.

Lucrările Comitetului Principal II se desfășoară la New York, în perioada 4-15 mai 2015, sub președinția ambasadorului Cristian Istrate, Reprezentant Permanent al României pe lângă organizațiile internaționale cu sediul la Viena. Pentru România, alegerea unui reprezentant român pentru funcția de președinte al Comitetului Principal II reconfirmă importanța eforturilor diplomației române la nivel multilateral, pe dosare de importanță majoră privind securitatea globală și neproliferarea armelor de distrugere în masă.

La sesiunea Comitetului Principal II, cele 190 de State Părți la Tratat vor analiza stadiul implementării angajamentelor asumate în domeniul neproliferării armelor nucleare, garanțiile nucleare și zonele libere de arme nucleare (Art. I, II, III și VII din cadrul Tratatului), prin prisma Planului de Acțiune adoptat de Conferința de Evaluare din 2010 și vor stabili pașii care trebuie urmați în continuare pentru finalizarea implementării Planului de Acțiune și consolidarea Tratatului.

În cadrul Comitetului Principal II, Statele Părți vor aborda o serie de tematici relevante, cum ar fi neproliferarea nucleară, inclusiv prin promovarea și întărirea garanțiilor nucleare și a securității nucleare, neproliferarea regională, implementarea Rezoluției din 1995 privind Orientul Mijlociu sau cazurile de nerespectare a prevederilor Tratatului etc.

Este de așteptat ca dezbaterile din cadrul Comitetului Principal II să reflecte o imagine cuprinzătoare a progreselor concrete realizate de Statele Părți și să agreeze recomandări cu privire la măsurile necesare pentru următorul ciclu de evaluare, cu scopul consolidării Tratatului și a încrederii comunității internaționale în regimul global de neproliferare nucleară.

Informații suplimentare:

Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) a intrat în vigoare la 5 martie 1970, numărând în prezent 190 de state părți. România a ratificat NPT la 30 ianuarie 1970. Informații suplimentare pot fi găsite pe website-ul MAE www.mae.ro.

Conform procedurilor în vigoare, la fiecare cinci ani se organizează conferințe de evaluare, având ca obiect evaluarea implementării Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) și asigurarea atingerii obiectivelor acestuia. Revizuirea regimului NPT este un proces multianual, care reflectă eforturile Statelor Părți la Tratat de a îndeplini angajamentele asumate în cadrul fiecăreia dintre cele trei dimensiuni ale regimului NPT: realizarea obiectivului dezarmării nucleare, prevenirea proliferării armelor și tehnologiilor nucleare și promovarea cooperării în domeniul utilizării pașnice a energiei nucleare. Actuala Conferință de Evaluare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare va marca sfârșitul actualului ciclu de evaluare și începerea unui nou ciclu de cinci ani, care se va încheia în 2020.

Detalii privind desfășurarea Comitetului Principal II din cadrul Conferinței de Evaluare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (RevCon NPT) pot fi accesate de pe pagina http://www.un.org/en/conf/npt/2015/.

Stiri pe aceeasi tema

Tineretul ALDE a premiat performanta si excelenta in cadrul Galei Premiilor TLDE. Tariceanu: Pregatiti-va daca vreti sa faceti performanta

Ioana Badulescu

O delegatie specializata in protectie civila si situatii de urgenta din zona Caraibelor se afla intr-o vizita de documentare in Romania

Ioana Badulescu

RAJA Constanta activeaza comandamentul de urgenta din cauza ploilor

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult