Cea mai mare economie din Europa intra in recesiune, pe fondul unui Brexit fara acord si a tensiunilor comerciale globale
Breaking News

Romania, cu 60% sub media europeana in privinta puterii de cumparare a populatiei

Romania se claseaza pe locul 31 in clasamentul european al puterii de cumparare, cu aproximativ 60% sub media europeana, in conditiile in care europenii au o putere de cumparare medie pe cap de locuitor de 13.894 de euro, in 2020, potrivit studiului GfK Purchasing Power pentru Romania si Europa.

Datele centralizate in cercetare arata ca, in cazul Romaniei, exista un decalaj foarte mare intre bogati si saraci. Astfel, locuitorii din Capitala au puterea de cumparare cu peste 81% mai mare, in comparatie cu media nationala. De asemenea, bucurestenii au veniturile pentru cheltuieli si economii de trei ori mai mari fata de locuitorii din judetul cu cea mai mica putere de cumparare, Vaslui.

Potrivit sursei citate, judetele Arad, Arges si Prahova cresc fiecare cu un loc in Top 10, din perspectiva puterii de cumparare, ocupand pozitiile de la sapte la noua, in timp ce Hunedoara iese din top in acest an. Pe locul al zecelea se afla judetul Alba.

Pentru Romania, datele cu privire la puterea de cumparare sunt disponibile cu detaliere pana la nivel de oras pentru fiecare dintre urmatoarele categorii: produse alimentare, bauturi nealcoolice, bauturi alcoolice, produse din tutun, produse de sanatate si igiena, imbracaminte, incaltaminte si produse din piele, mobilier, produse de uz casnic, sticla, portelan; electrocasnice, electronice de larg consum, IT&C, foto, ceasuri si bijuterii, carti si rechizite, echipamente sportive, hobby-uri si recreere, articole pentru renovarea locuintei.

Raportul GfK releva faptul ca, la nivel european, puterea de cumparare medie pe cap de locuitor este, in acest an, de 13.894 de euro, dar venitul net disponibil din cele 42 de tari studiate variaza semnificativ.

Unde este cea mai mare putere de cumparare din Europa

Liechtenstein, Elvetia si Luxemburg au cel mai mare venit net disponibil, in timp ce Kosovo, Republica Moldova si Ucraina au cel mai mic venit.

Per ansamblu, locuitorii din Liechtenstein au puterea medie de cumparare de 64.240 euro, de peste 37 de ori mai mare in comparatie cu cea a ucrainenilor. Urmatoarele tari incluse in top sunt Elvetia si Luxemburg, cu venituri nete/cap de locuitor de 41.998 de euro, respectiv de 34.119 euro.

Tarile cele mai afectate de coronavirus
La nivel general, europenii au la dispozitie putin sub 9,5 trilioane de euro, in 2020, iar puterea medie de cumparare pe cap de locuitor arata o scadere de aproape 5,3%, comparativ cu anul trecut, tendinta care poate fi atribuita in principal raspandirii COVID-19 si impactului economic rezultat, sustin realizatorii studiului.

Studiul intocmit de GfK contine si Indexul de Impact Corona, ce reflecta efectul COVID-19 asupra tarilor europene si prin care s-a calculat masura in care au suferit tarile europene ca urmare a efectelor pandemiei.

Astfel, Liechtenstein si Elvetia au suferit cel mai putin ca urmare a crizei sanitare.

De asemenea, in Islanda si Norvegia, tari care ocupa locurile patru si a cinci in clasamentul puterii de cumparare, Indexul de Impact Corona este cu 58%, respectiv, 63% mai mare in comparatie cu media europeana. Ambele tari au fost grav afectate de pandemia de coronavirus, unul dintre motive fiind devalorizarea monedelor nationale fata de euro. Ultimul loc dintre cele 42 de tari din clasament este detinut de Turcia, unde Indexul este de peste 2,8 ori mai mare decat media europeana.

„GfK Purchasing Power Europe 2020” este disponibil pentru 42 de tari europene cu detalii pana la nivel de municipalitati si coduri postale, cu detaliere a datelor despre locuitori si gospodarii, precum si harti digitale.

Indexul de Impact Corona arata diferentele dintre venitul net disponibil pierdut din cauza crizei de coronavirus la nivel national si regional. Calculele se efectueaza pe baza celor mai recente informatii si previziuni privind venitul net al gospodariei, cheltuielile de consum ale gospodariilor private si modificarile produsului intern brut.

Articole asemănătoare

Site-ul immimvest.ro este functional, inscrierile online se vor desfasura in sesiune continua pana la sfarsitul anului 2020. Principiul de aprobare a finantarilor nu este primul venit – primul servit

Lucy Ionesco

Iohannis a prezentat concluziile rapoartelor MAI si STS in cazul Caracal: Am ajuns aici pentru ca guvernele din ultimii ani au umplut tara de incompetenti in functii

Ioana Badulescu

Prima zi din aceasta toamna cu temperaturi negative. La Miercurea Ciuc s-a inregistrat minus 1 grad, la fel si in Ceahlau

Lucy Ionesco