24.5 C
România
17 septembrie 2021
Romania, discutii cu Franta despre ce urmeaza in procesul Brexit si viitorul relatiilor cu Marea Britanie
Externe

Romania, discutii cu Franta despre ce urmeaza in procesul Brexit si viitorul relatiilor cu Marea Britanie

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, a purtat o serie de discutii, in urma cu doua zile, cu omologul francez, Amélie de Montchalin, despre parcursul procesului Brexit si viitorul relatiilor cu Marea Britanie. Totodata, cei doi oficiali au dezbatut, la Paris, si subiecte precum rezultatele Sezonului Romania-Franta, cooperarea mai strategica in relatiile dintre cele doua state, precum si politica in domeniul migratiei si reforma spatiului Schengen.

Cu referire la ultimele evolutii in procesul Brexit, discutiile dintre partea romana si cea franceza au vizat etapele ulterioare ale acestui proces, cu accent pe stabilirea relatiilor viitoare dintre UE si Marea Britanie. Partea romana a subliniat importanta definirii unui cadru ambitios si cuprinzator de cooperare in viitor intre Uniunea Europeana si Marea Britanie, care sa vizeze deopotriva relatiile externe, securitatea si apararea, politica comerciala, precum si asigurarea unui tratament nediscriminatoriu si echitabil pentru toti cetatenii europeni.

In cadrul vizitei efectuate la Paris, secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, a avut consultari cu omologul francez, Amélie de Montchalin, secretar de stat pentru afaceri europene in cadrul Ministerului pentru Europa si Afaceri Externe francez, precum si intrevederi cu Clément Beaune, consilier pentru Europa al Presedintelui Emmanuel Macron, si cu Sandrine Gaudin, secretar general in cadrul Secretariatului general pentru Afaceri europene.

In cadrul intalnirilor, secretarul de stat Iulia Matei a subliniat caracterul special al relatiilor franco-romane, avand in vedere calitatea Frantei de partener traditional in proiectarea obiectivelor de politica externa ale Romaniei, atat din perspectiva raporturilor bilaterale, cat si a cooperarii in cadrul UE. De asemenea, cele doua parti au apreciat nivelul foarte bun al relatiei bilaterale, avand drept fundament Parteneriatul Strategic reconfirmat la cel mai inalt nivel, fiind subliniate legaturile istorice profunde care definesc relatia privilegiata dintre Romania si Franta.

In context, discutiile au evidentiat interesul comun al celor doua parti pentru continuarea dialogului politic la nivel inalt, precum si pentru imprimarea unei dimensiuni de cooperare mai strategica in relatiile dintre cele doua state, care sa genereze eficienta crescuta in actiunea lor atat in plan bilateral, cat si la nivel european.

De asemenea, demnitarul roman a evocat rezultatele deosebite ale Sezonului Romania-Franta, care pot constitui o noua baza si un stimulent al cooperarii bilaterale. Totodata, a apreciat cooperarea economica foarte buna, avand in vedere ca Franta este al patrulea partener comercial al Romaniei in ceea ce priveste volumul schimburilor comerciale.

Vizita a ocazionat, totodata, un schimb substantial de opinii pe marginea unor dosare curente de pe agenda UE, precum: Conferinta privind Viitorul Europei, politica de migratie si azil, reforma spatiului Schengen, evolutia negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual, Europa sociala si Pactul Ecologic European. Ambele parti au agreat mentinerea unei coordonari intense in raport cu evolutiile la nivel UE pe aceste dosare, data fiind expertiza recenta a Romaniei in timpul detinerii Presedintiei Consiliului UE si interesul ambelor state de a avansa agenda europeana.

In contextul discutiilor pe marginea Conferintei privind Viitorul Uniunii Europene, partea romana a accentuat necesitatea conturarii, in perioada urmatoare, a unei pozitii clare cu privire la conceptul, modul de desfasurare, obiectivele si rezultatele Conferintei, subliniind, totodata, necesitatea asigurarii echilibrului interinstitutional si a implicarii tuturor statelor membre in acest proces. De asemenea, a subliniat necesitatea ca tematicile care urmeaza sa faca obiectul discutiilor in cadrul acestui proces sa vizeze implementarea obiectivelor din Agenda Strategica a Uniunii si prioritatile enuntate de noua Comisie Europeana.

Cu referire la ultimele evolutii in procesul Brexit, discutiile au vizat etapele ulterioare ale acestui proces, cu accent pe stabilirea relatiilor viitoare dintre UE si Marea Britanie. Partea romana a subliniat importanta definirii unui cadru ambitios si cuprinzator de cooperare in viitor intre Uniunea Europeana si Marea Britanie, care sa vizeze deopotriva relatiile externe, securitatea si apararea, politica comerciala, precum si asigurarea unui tratament nediscriminatoriu si echitabil pentru toti cetatenii europeni.

Oficialul roman a subliniat ca exercitiul de reflectie pentru eficientizarea procesului de extindere care va fi demarat de catre Comisia Europeana trebuie sa se bazeze pe o dezbatere onesta, fara afectarea proceselor in curs. In context, a exprimat asteptarea Romaniei cu privire la formularea unor decizii politice pozitive privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania si R. Macedonia de Nord in martie anul viitor.

Dialogul pe tema Cadrului Financiar Multianual a evidentiat sustinerea celor doua parti pentru un buget ambitios, care sa permita atingerea principalelor obiective strategice ale Uniunii, inclusiv mentinerea unui rol esential si a unei finantari adecvate pentru Politica de Coeziune si Politica Agricola Comuna.

Cu referire la politica in domeniul azilului si migratiei si respectiv reforma spatiului Schengen, cele doua parti si-au exprimat interesul cu privire la viitoarea propunere a Comisiei Europene privind instituirea unui Pact pe migratie, apreciind in context intentia noii Comisii de a continua abordarea comprehensiva a migratiei. Discutiile au reliefat disponibilitatea partilor de a continua dialogul pe acest subiect in vederea identificarii unor solutii care sa ia in calcul diferitele forme de exprimare a solidaritatii. Oficialul roman a subliniat faptul ca finalizarea reformei Spatiului Schengen poate fi considerata completa doar prin aderarea efectiva a Romaniei la Spatiul de libera circulatie.

In ceea ce priveste recentul Pact Ecologic European, partea romana a aratat necesitatea asigurarii unei tranzitii echitabile si juste din punct de vedere economic si social, inclusiv prin definirea unor mecanisme si instrumente de sprijin flexibile care sa tina cont de circumstantele nationale ale statelor membre, in special a celor mai vulnerabile.

Stiri pe aceeasi tema

Stephane Charbonnier, alias Charb, directorul Charlie Hebdo, a facut o declaratie SOCANTA pentru El Pais

Cristiana Petrariu Bota

Germania: Atac xenofob la Wirdum in landul Saxonia Inferioara, vizata o familie de romani

Cristiana Petrariu Bota

JEFF BEZOS, fondatorul Amazon, a devenit cel mai bogat om al lumii

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult