Romania, exemplu de buna practica la nivel european in combaterea saraciei si promovarea incluziunii sociale
Politica

Romania, exemplu de buna practica la nivel european in combaterea saraciei si promovarea incluziunii sociale

Romania este considerata exemplu de buna practica la nivel european in politicile de combatere a saraciei si promovare a incluziunii sociale. Comisarul european pentru justitie, protectia consumatorilor si egalitate de gen, Vera Jourova, a declarat, saptamana aceasta, in plenul Parlamentului European, ca in cadrul intalnirii recente avute cu secretarul de stat in Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, i-a solicitat sa implementeze politicile de incluziune sociala cat mai repede, astfel incat intr-un an sa impartaseasca experienta cu alte state.

Am discutat cu ministrul adjunct al Muncii, domnul Codrin Scutaru, care mi-a prezentat noua politica a Guvernului care se va aplica in Romania nu doar pentru a-i ajuta pe cetatenii romi ci pe toti cei in nevoie, oamenii afectati de saracie, sa isi rezolve problemele. I-am cerut sa implementeze aceste politici de incluziune cat mai repede si intr-un an sa impartaseasca aceasta experienta cu alte state. Este rolul Comisiei Europene sa se asigure ca cele mai bune practici sunt impartasite si sa coordoneze aceste actiuni„, a spus Vera Jourova.

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a organizat pe 27 martie o dezbatere publica pe marginea proiectului Strategiei Nationale si a Planului de Actiuni privind Incluziunea Sociala si Reducerea Saraciei pentru perioada 2014–2020.

Te-ar putea interesa si: Codrin Scutaru a discutat la Bruxelles cu comisarul Vera Jourova despre incluziunea romilor

Cresterea ocuparii si a sustinerii veniturilor in randul populatiei sarace si vulnerabile, prin extinderea programelor de activare pe piata muncii, introducerea stimulentelor pro-munca pentru beneficiarii programelor, precum si dezvoltarea serviciilor sociale integrate la nivel comunitar sunt cateva dintre rezultatele asteptate in urma implementarii Strategiei.

Alaturi de specialistii din cadrul MMFPSPV, la reuniunea de la sediul Ministerului au fost prezenti experti ai Bancii Mondiale, reprezentanti ai societatii civile, ONG-urilor active in domeniu, precum si ai unor organisme care reprezinta interesele categoriilor vulnerabile.

Reprezentantii ONG-urilor au facut propuneri referitoare la dezvoltarea capacitatii institutionale, publice si private, la promovarea echitatii sociale, dar si recomandari privind masuri punctuale destinate unor categorii aparte, cum ar fi batranii si copiii, care, asa cum a afirmat secretarul de stat in MMFPSPV, Codrin Scutaru, “Trebuie sa beneficieze cu totii de oportunitati egale”

S-au dezbatut, de asemenea, problemele cauzate de nivelul saraciei din Romania, comparabil cu cel din statele membre ale Uniunii Europene si au fost analizate categoriile vulnerabile tintite de strategie si directiile de actiune propuse, tinand cont atat de contextul national, cat si de Strategia Europa 2020.

Strategia Nationala si Planul de Actiuni privind Incluziunea Sociala si Reducerea Saraciei pentru perioada 2014–2020 au fost elaborate cu sprijinul expertilor Bancii Mondiale, in acord cu agenda politicii de incluziune sociala si combatere a saraciei in Romania, care vizeaza o societate in care egalitatea de sanse sa reprezinte o realitate pentru toti cetatenii, pe intreaga durata a vietii.

Proiectul de act normativ a fost afisat pe site-ul MMFPSPV, in data de 18 decembrie 2014, in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, cu modificarile si completarile ulterioare.

In aceasta perioada, toti factorii interesati au putut trimite propuneri, unele dintre ele fiind deja inserate in documentul final.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.

Stiri pe aceeasi tema

PNL va respinge in Parlament cresterea salariilor demnitarilor

Cristiana Petrariu Bota

TELEORMANLEAKS. O valiza cu documente din interiorul Tel Drum, gasita pe un camp din Teleorman

Ioana Badulescu

Gabriel Oprea ar accepta sa fie premier: As fi o solutie. Acolo unde sunt, intotdeauna aduc un pic de siguranta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult