Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anuntat ca va expulza un diplomat rus din Romania, ca urmare a deciziilor luate la reuniunea Consiliului European de saptamana trecuta, cand toate statele UE au cazut de acord ca Moscova e responsabila pentru otravirea fostului spion Serghei Skripal pe teritoriul Marii Britanii.
„Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE considera ca atacul de la Salisbury reprezinta o amenintare la adresa securitatii colective si a dreptului international.
Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit careia este foarte probabil ca Federatia Rusa sa fie responsabila de atac si cu faptul ca nu exista alta explicatie plauzibila.
Precizam ca, in solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozitiilor Conventiei de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti ca un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata si ca este obligat sa paraseasca teritoriul Romaniei”, se precizeaza in comunicatul MAE.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat luni că 14 state membre ale Uniunii Europene au decis expulzarea diplomaților ruși, printre care:, Danemarca – 2, Cehia – 3, Polonia – 4, Olanda – 2, Lituania – 3 şi va împiedica intrarea în țară a 44 de ruși, Letonia -1, Estonia – 1, Croația – 1, Italia – 2. Oficialul UE a mai declarat că nu este exclus ca în perioada următoare să fie luate măsuri suplimentare.
SUA au anunțat, de asemenea, că expulzează 60 de diplomați și că închid consulatul de la Seattle.
Potrivit unor oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei Trump, între ruşii expulzaţi se află 12 spioni despre care Washingtonul crede că acţionează sub acoperirea diplomatică a misiunii ruse la ONU.
Londra a decis, încă din data de 14 martie, expulzarea a 23 de diplomați ruși. Moscova a reacţionat imediat expulzând un număr similar de britanici.