-4.6 C
România
26 ianuarie 2022
Social

Romania, in continuare sub avertizare de ploi, ninsori si inundatii. Informare MAI

Vreme capricioasa peste Romania, meteorologii si hidrologii au emis mai multe avertizari de ninsori, ploi si inundatii. Autoritatile din mai multe judete din tara au intrat in alerta dupa ce in unele zone stratul de zapada atinge si jumatate de metru, iar poleiul ingreuneaza ciculatia. In tot acest timp, mai multe zone din tara sunt lovite de sovoaiele apelor, dupa ce un dig s-a rupt si le-a inundat casele. 

Un rau din judetul Valcea a rupt digul, iar viitura a inundat mai multe gospodarii din localitatea Babeni. Pompierii si armata intervin pentru scoaterea animalelor, iar oamenii sunt avertizati sa nu stea in case. Probleme sunt si in Calimanesti, acolo o portiune din DN 7, pe Valea Oltului, a fost inundata de apa de pe versanti.

INFORMAREA FACUTA DE MAI

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar de poliție Monica Dajbog, a susținut sâmbătă, 28 noiembrie, o declarație de presă având ca temă intervențiile pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo din ultimele 24 de ore, precum și rezultatele obținute în această săptămână de către structurile ministerului în aplicarea Planului de măsuri Sărbători de iarnă în siguranță.

Redăm, în continuare, declarația de presă a purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne:

”În ultimele 24 de ore, peste 1.200 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne cu aproximativ 600 de mijloace au intervenit pentru limitarea efectelor meteo periculoase în 54 de localități din 12 județe. Apele au inundat 20 de locuințe din județele Olt, Mehedinți, Vâlcea și Giurgiu, și 66 de curți și grădini din Olt, Dâmbovița, Mehedinți, Argeș, Vâlcea, Gorj, Ilfov și Giurgiu. Se intervine în continuare în 25 de localități din județele Dâmbovița, Giurgiu, Olt, Teleorman, Argeș, Dolj, Vâlcea și Ilfov.

La acest moment nu sunt localități izolate și nici persoane în pericol.
În cursul nopții trecute o situație mai deosebită a fost în localitatea Băbeni, județul Vâlcea unde, digul canalului colector care traversează orașul s-a fisurat existând riscul de inundații.

La fața locului au intervenit 50 de pompieri, polițiști, jandarmi și militari de la MApN și s-a acționat atât pentru consolidarea digului, cât și pentru pregătirea evacuării preventive a aproximativ 70 de persoane din locuințele situate în zona de risc. La fața locului a fost prezent Prefectul Județului, iar împreună cu specialiștii de la apele române s-a identificat o soluție tehnică în amonte de localitatea Băbeni care a permis scăderea nivelului pe canalul colector din oraș și implicit scăderea presiunii pe digul de protecție.

În aceste condiții nu s-a mai impus evacuarea a populației însă și la această oră se continuă lucrările la întărirea digului cu forțe ale ISU, ale MApN și din partea autorităților locale.

O altă intervenție de îndepărtare a unei situații de risc pentru populație a avut loc noaptea trecută în zona localității Plosca din județul Teleorman, unde Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis realizarea unei breșe de scurgere sub calea ferată pe relația Alexandria – Roșiori de Vede, lucrare necesară pentru a evita inundarea a peste 50 de case din localitatea Plosca. În această dimineață terasamentul căii ferate a fost refăcut și circulația feroviară pe această rută a fost reluată.

O altă zonă care rămâne în atenția autorităților este cea de pe DN67C Rânca – Novaci unde se acționează în continuare pentru deszăpezire între kilometrii 22 și 34. Aici în cursul nopții trecute în jurul orei 4, deplasarea unui microbuz care transporta 7 adulți și 2 copii dinspre stațiunea Rânca spre Novaci a fost facilitată de un plug care i-a deschis drumul înzăpezit. De asemenea, o persoană care necesita asistență medicală a fost transportată cu ajutorul unei șenilate la o ambulanță care a dus-o la spital.

La această oră, mai sunt probleme pe trei drumuri județene. În Dolj, râul Teslui a inundat drumul județean 641 pe o porţiune de 75 de metri, circulaţia autoturismelor fiind deviată pe rute ocolitoare. Pe DJ 653, în comuna Schitu se circulă cu restricții, iar pe 644 A – comuna Morunclav, se circulă pe un singur sens.

În această dimineață, în 20 de localități din județele Galați, Prahova, Vrancea, Bacău, Mehedinți și Vâlcea era întreruptă alimentarea cu energie electrică, dar echipele de intervenție erau deja în teren pentru remedierea situației. S-a ținut legătura permanent cu reprezentanții ministerului Energiei pentru ca fiecare situație apărută să fie tratată cu toată seriozitatea și rezolvată cât mai repede.

În cadrul videoconferinței care a avut loc ieri, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a cerut activarea Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență și a grupelor operative de la nivelul Inspectoratelor pentru situații de urgență din județele aflate sub atenționări de cod galben sau portocaliu. Ministrul Petre Tobă a atras atenția asupra necesității instituirii permanenței la nivelul autorităților responsabile pentru a putea interveni rapid în sprijinul populației în caz de nevoie. Aceste măsuri se mențin în toate județele aflate în continuare sub atenționări meteo.

În această dimineață, hidrologii au emis un nou cod galben valabil până la ora 18. Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe afluenții Oltului aferenți sectorului Sf. Gheorghe – Feldioara, județul Brașov.
Conform specialiștilor, aceste fenomene se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele superioare ale râurilor Târlung, Ghimbășel și Bârsa. Totodată a fost emis un cod portocaliu de inundații valabil până la ora 18, pentru râurile din bazinul Teleajen și bazinul superior al râului Prahova.
Așa cum știți, la începutul acestei săptămâni, în conformitate cu planul de măsuri aprobat de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, la nivelul structurilor ministerului, a fost demarată o amplă acțiune națională pentru asigurarea unui climat general de securitate și pentru prevenirea evenimentelor care ar putea afecta grav ordinea publică.

În această primă săptămână a acțiunii ”Sărbători de iarnă în siguranță”, structurile MAI au intervenit la 7.350 de evenimente, constatând 1.845 de infracțiuni, cele mai multe de natură judiciară – 1.136.

În aceste zile, polițiștii au aplicat, în total, amenzi de peste 6.700.000 de lei și au confiscat bunuri a căror valoare depășește 445 de mii de lei.

Având în vedere că unul dintre obiectivele acestei acțiuni vizează siguranța alimentară, vă informez că în această săptămână au fost constatate 54 de infracțiuni de evaziune fiscală, dintre care 22 în legătură cu nerespectarea reglementărilor legale privind comerțul cu produse alimentare. Totodată, s-au aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de peste 840 de mii de lei și au fost confiscate bunuri în valoare de aproximativ 79 de mii de lei.

În ceea ce privește respectarea regimului circulației rutiere, în această săptămână, au fost constatate 345 de infracțiuni și peste 19 mii de contravenții, dintre care 3.852 pentru depășirea limitelor legale de viteză și 68 pentru consum de alcool.

Au fost reținute 1.120 de permise de conducere, dintre care 161 pentru depășirea vitezei legale și 95 pentru consum de băuturi alcoolice.

În ultimele zile, pentru lipsa anvelopelor de iarnă, polițiștii rutieri au aplicat 19 sancțiuni contravenționale și au reținut 26 de certificate de înmatriculare.
Referitor la situațiile de urgență, în această săptămână, au avut loc peste 7.000 de intervenții, 200 vizând stingerea incendiilor, iar 3.200 reprezentând intervenții medicale de urgență asigurate de SMURD. În urma acestor intervenții au fost salvate 197 de persoane.

Aeronavele Inspectoratului General de Aviație au executat în această săptămână 13 misiuni aero-medicale pentru transportul pacienților care necesitau asistență medicală de urgență.

La rândul lor, jandarmii montani au intervenit pentru sprijinirea sau salvarea a cinci persoane care s-au aflat în situații care le puneau viața în pericol. O astfel de intervenție a avut loc în noaptea de 24 spre 25 noiembrie, când jandarmii montani au intervenit în sprijinirea unor turiști care au rămas blocați pe drumul dintre stațiunea Sinaia și Peștera, din cauza căderilor abundente de zăpadă.

Totodată, în aceste zile, jandarmii au asigurat măsurile de ordine publică și de protecție a cetățenilor la 254 de manifestări publice organizate în întreaga țară.
În ceea ce privește activitatea în punctele de trecere a frontierei, în această săptămână au fost continuate controalele amănunțite pentru prevenirea intrării în țară a persoanelor care pot reprezenta o ameninţare la adresa securităţii interne şi externe, nefiind înregistrate evenimente deosebite.

De asemenea, au fost constatate aproximativ 60 de infracțiuni dintre care 6 reprezentau tentative de trecere ilegală a frontierei, iar 15 au fost de natură economico-financiară.
La nivelul Poliției de Frontieră s-au luat deja primele măsuri pentru organizarea unui număr mai mare de artere de control și suplimentarea numărului de polițiști de frontieră. Aceste măsuri vor fi aplicate în perioada următoare, cunoscând că preajma sărbătorilor traficul în punctele de trecere a frontierei crește semnificativ.

Vreau să vă informez că acțiunea Sărbători de iarnă în siguranță, în care sunt angrenate toate structurile operative ale ministerului nostru, se va derula până la sfârșitul sezonului rece și are ca scop creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

Având în vedere că pentru majoritatea românilor a început o perioadă de minivacanță, aproximativ 18.000 de poliţişti, 9.000 de jandarmi, peste 3.300 de polițiști de frontieră și 5.300 de pompieri se vor afla la datorie pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, în zonele aglomerate, cu ocazia manifestărilor publice și a evenimentelor cu public numeros, dar și în stațiunile turistice.

Pentru o călătorie în siguranță în condiţiile scăderii temperaturilor şi apariţiei fenomenelor meteo specifice anotimpului rece, în special ninsoare și polei, Poliția Rutieră recomandă conducătorilor auto să circule cu viteză adaptată la condiţiile de trafic şi să respecte regulile de conduită preventivă:
– Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.

– Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehicul din faţă.
– Dacă urmează să parcurgeți un drum mai lung, asiguraţi-vă rezerve de combustibil. Chiar dacă aveți mașina echipată cu anvelope de iarnă e bine să aveți la dumneavoastră şi lanţuri antiderapante.

Înainte de a pleca la drum, recomandăm cetățenilor să se intereseze din timp asupra condițiilor de circulație pe drumurile publice. În cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, vă rugăm să respectaţi indicaţiile polițiștilor şi ale lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, pentru a facilita intervenţia echipajelor de deszăpezire şi a ambulanțelor. Centrul INFOTRAFIC al Poliției Române va transmite periodic informări publice cu privire la drumurile pe care se înregistrează probleme deosebite.

În aceste zile, polițiștii rutieri vor fi prezenți pe principalele artere de circulație pentru fluidizarea traficului, prevenirea blocajelor și a accidentelor grave, dar și pentru efectuarea de verificări cu privire la echiparea corespunzătoare a autovehiculelor.

Jandarmeria Română recomandă turiștilor care intenționează să petreacă minivacanța în stațiunile montane, ca înainte de a se urca pe munte să se informeze temeinic în legătură cu traseul ales și prognoza meteo. Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat și alegeți doar trasee marcate. Informați jandarmii montani sau salvamontiștii cu privire la traseul ales și înscrieți-vă în registrul de trafic al turiștilor.
În caz de urgență, solicitați sprijinul Jandarmeriei Montane prin intermediul numărului unic 112.

Pentru a evita producerea unor incendii, pompierii reamintesc cetățenilor să nu utilizeze instalaţii electrice defecte, mijloace de încălzire improvizate sau coşuri de evacuare a fumului care nu au fost curățate, acestea reprezentând un risc major de producere a unor tragedii.

Polițiștii de frontieră recomandă românilor care intenționează să petreacă aceste zile libere peste hotare, să-și verifice valabilitatea documentelor de călătorie și să se intereseze cu privire la măsurile luate în țările de destinație pentru a întări controlul la frontiera proprie astfel încât să evite orice fel de neplăceri care ar putea să le strice vacanța.
Pentru aceasta, recomandăm cetățenilor să consulte site-ul Ministerului Afacerilor Externe, rubrica ”Alerte de călătorie” pentru a afla din timp orice fel de schimbare survenită în țara de destinație care le-ar putea afecta călătoria.

În încheiere, vreau să reamintesc faptul că mâine, în București, va avea loc o repetiție generală cu toate forțele și mijloacele tehnice care vor participa la parada organizată pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României.

Pentru desfășurarea repetiției, circulația rutieră va fi restricționată pe arterele de circulație care converg spre Piața Constituției.
Precizez că restricții similare de circulație vor fi instituite și în preziua și în ziua Paradei Militare de aceea recomandăm conducătorilor auto să se informeze din timp asupra traseelor alternative. O hartă a acestor restricții vă este pusă la dispoziție de către Poliția Română și Ministerul Afacerilor Interne pe site-urile instituționale și pe paginile de Facebook.
Polițiștii rutieri vor fi prezenți în stradă pentru a fluidiza circulația pe arterele adiacente Pieței Constituției, pentru a acorda sprijin conducătorilor auto și pentru a-i îndruma către rutele ocolitoare”.

Stiri pe aceeasi tema

Pachetele de tigari vor fi albe, din 2016

Corina Alexandru

Sectia speciala pentru investigarea infractiunilor comise de judecatori si procurori este protejata de orice decizie a vreunui om politic, declara Dana Garbovan (UNJR)

Cristiana Petrariu Bota

Incidente la protestele din Piata Universitatii, protestatarii s-au imbrancit cu jandarmii

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult