Romania, intr-un tunel al timpului odata cu adoptarea actelor privind gratierea si modificarea Codului Penal
Politica

Romania, intr-un tunel al timpului odata cu adoptarea actelor privind gratierea si modificarea Codului Penal

Romania a intrat intr-un tunel al timpului odata cu adoptarea actelor normative privind gratierea si modificarea Codurilor Penale. Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului Penal nu figura pe ordinea de zi, astfel ca modificarile anuntate au surprins pe toata lumea si au generat un val de proteste in Bucuresti si in marile orase din tara. 

„O noapte tragica. De la atacul asupra statului de drept la lovituri asupra economiei”, comenteaza Constantin Rudnitchi intr-un vaterial publicat pe site-ul RFI.

„Intr-o noapte ca aceasta este dificil de vorbit despre economie. Democratia este mai valoroasa decât economia. si totusi, mai ales intr-o noapte ca aceasta este obligatoriu sa incerci o proiectie a viitorului economiei românesti. Pe termen scurt si mediu.

Este previzibil ca in aceasta dimineata piata valutara sa inceapa in forta. in forta, in sensul caderii leului, pentru ca intr-o tara cu oameni in strada si in care guvernul emite acte normative impotriva statului de drept investitorii in valuta nu au decât sa plece. Cel putin pentru o perioada, adica pâna se clarifica lucrurile. Asadar, asteptarile pentru tranzactiile valutare de azi sunt in mod evident de scadere a monedei nationale. Desigur, banca centrala poate opri chiar si partial tavalugul, dar ca de obicei, dupa cum spun reprezentantii BNR, banca nu se poate opune evolutiei pietei”, scrie Rudnitchi.

Guvernul a adoptat proiectul privind gratierea si ordonanta privind modificarea Codurilor Penale. Val de proteste dupa aceasta decizie

Totodata, autorul materialului de pe site-ul RFI atrage atentia ca investitorii, financiari sau industriali, sunt foarte sensibili la crizele politice si la iesirea oamenilor in strada. Investitiile au fost comparate cu „pasarile calatoare”. Ele zboara acolo unde le este bine si unde se simt in siguranta. Din acest punct de vedere, România, cu deraierile ei de la statul de drept, cu manifestanti indreptatiti sa protesteze in strada este un mediu putin propice pentru investitorii prezenti sau pentru cei care ar dori sa vina.

„Romania a intrat dintr-odata intr-un tunel al timpului. Pana ieri, datele macroeconomice erau pozitive. Crestere economica, somaj rezonabil, deficit bugetar tinut sub control si asa mai departe. Dintr-odata, incepand cu noaptea trecuta, România risca sa risipeasca o parte importanta din atuurile economice pe care le are. Ce investitor ar putea veni intr-o tara in care statul de drept este pus sub semnul intrebarii? Ce investitor ar putea veni intr-o economie in care abuzul in serviciu al functionarilor din administratie nu este incriminat? Ce investitor ar putea veni intr-o economie in care prejudiciul de 200.000 lei provenit din abuzul in serviciu nu este cercetat penal? Câta incredere ar putea avea un investitor intr-o economie care functioneaza dupa asemenea reguli?”, mai noteaza jurnalistul pe site-ul RFI.

Astazi, 1 februarie, salariul minim creste la 1450 lei, salariile din administratia publica locala cresc cu 20 la suta, cresc salariile actorilor, cresc bursele studentilor, salariile mai mari vor plati contributii sociale mai mari, contributia de asigurari de sanatate nu se mai plateste pentru dividende si dobânzi, formularul 088 privind inregistrarea in scopuri de TVA este eliminat si in fine se elimina plata contributiilor de sanatate pentru pensii si impozitul pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 lei.

La ce bun atat de multe facilitati. Incepand cu noaptea trecuta, performanta economiei romanesti este pusa sub semnul intrebarii de un indicator mai valoros chiar decat produsul intern brut si anume soliditatea statului de drept, incheie jurnalistul comentariul sau publicat pe site-ul RFI.

Stiri pe aceeasi tema

PSD nu vrea alegeri anticipate si va propune un nou premier la Cotroceni. Dragnea: Coalitia are majoritate in Parlament

Cristiana Petrariu Bota

Carmen Iohannis s-a relaxat la salonul Principesei Margareta

Cristiana Petrariu Bota

Luca Niculescu este noul ambasador al Romaniei in Franta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult