Romania imbatraneste! INS: Indicele de imbatranire demografica s-a accentuat in 2018. Suntem pe locul 18 in lume la declin demografic, alaturi de Siria
Breaking News Social

Romania, la un pas de o catastrofa demografica. Romanii, in topul imigrantilor care au ajuns anul trecut in Germania 

Romania se afla la un pas de o catastrofa demografica, atrag atentia sociologii, in contextul in care romanii se claseaza pe primul loc in topul imigrantilor care au ajuns anul trecut in Germania. Cifrele oficiale de imigranti pentru anul 2017 din Germania arata ca Romania a fost tara care a trimis cei mai multi migranti – 73.000, urmata de Siria, tara macinata de un razboi civil – 60.000, Polonia – 34.000, Croatia -33.000 si Bulgaria -30.000. In total, 219.000 de romani au emigrat anul trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Este cel mai mare exod din ultimii opt ani. Din cauza migratiei externe si a scaderii natalitatii, Romania se va inscrie pe acest trend ascendent al imbatranirii demografice, atrag atentia ociologii.

85% dintre emigrantii romani au varste intre 15 si 64 de ani. Vorbim despre populatie activa, buna de munca. “Daca va continua aceasta tendinta, ne paste o catastrofa demografica”, spune la RFI, sociologul Ciprian Iftimoaei, directorul adjunct al Directiei Judetene de Statistica Iasi.

„Impreuna cu sporul natural negativ, fenomenul migrationist reprezinta o cauza importanta a scaderii populatiei din tara noastra. Perceptia romanilor pe termen scurt si mediu a indicatorilor sociali, a construirii social-politice din tara, dominata de conflicte in ultima perioada, precum si motive legate de reintregirea familiilor genereaza aceasta migratie externa. In legatura cu acest fenomen,la nivelul Institutului National de Statistica dar si al Eurostatului se lucreaza cu doi indicatori: este vorba despre migratia externa definitiva, atunci cand cetatenii romani pleaca definitiv din tara si isi schimba domiciliul, si migratia temporara, cand se pleaca din tara pentru o perioada mai mare de 12 luni”, explica sociologul Ciprian Iftimaoei.

Acesta spune ca in cazul celor 219.000 de romani care au emigrat in 2017, este vorba despre o migratie temporara. “Este cel mai mare numar inregistrat dupa anul 2009. Spre comparatie, in 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana, din tara au plecat 544.074 de emigranti temporar. Ulterior, rata emigratiei temporare a scazut, iar din 2014 suntem pe un trend crescator, anul trecut inregistrandu-se acest numar foarte mare”, spune sociologul.

Care este profilul socio-demografic al emigrantului roman? Ponderea cea mai importanta e reprezentata de persoane din grupa de varsta 20 – 40 de ani. Peste jumatate pleaca din urban, 49% fiind femei si 51% barbati. Cei mai multi emigranti provin din nord-estul si sud-estul tarii. Potrivit sociologului, o regiune de dezvoltare, cum este regiunea N-E, a pierdut anul trecut 35.000 de locuitori, care inseamna populatia unui municipiu.

In ceea ce priveste tarile spre care se indreapta romanii, pe primele locuri sunt Spania, Germania, Italia, Austria, SUA, Canada si Franta.

Consecintele pe termen lung ale migratiei? Sociale, economice si demografice. “Din cauza migratiei externe si a scaderii natalitatii, Romania se va inscrie pe acest trend ascendent al imbatranirii demografice. O alta consecinta foarte importanta ar fi aceea ca pierdem populatie activa, adica forta de munca. Pleaca oameni tineri, apti de munca, ceea ce pe termen mediu si lung ar fi foarte grav”, explica Ciprian Iftimoaei.

Cauzele care influenteaza migratia externa, imbatranirea demografica precum si consecintele sociale, demografice dar si politice ale acestor fenomene vor fi analizate, in aceasta saptamana, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, in cadrul celei de- a XV-a editii a Scolii Franco-Romane de Metodologie in Stiintele Sociale.

Evenimentul, desfasurat pe 17 si 18 octombrie, reuneste demografi, sociologi, politologi si economisti din Romania, Franta si Republica Moldova, fiind organizat de Departamentul de Sociologie si Asistenta Sociala al Universitatii „Al.I.Cuza” si Facultatea de Stiinte Economice si Sociale din Universitatea Lille, in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi si Institutul Francez Iasi.

ASCULTA PE SITE-UL RFI INTERVIUL INTEGRAL

Stiri pe aceeasi tema

LOTO 6 DIN 49 DIN 26 IANUARIE 2017 LIVE ONLINE. JOKER, dupa mult timp, jocul cu premiul cel mai atractiv al Loteriei Romane

Delia Ion

Colegiul Medicilor: Tinerii care se formeaza in marile centre universitare aleg sa plece in strainatate, deoarece in tara nu au cum sa se dezvolte profesional

Ioana Badulescu

Sebastian Ghita a scapat de filaj luni seara, pe DN 1. S-ar putea cere mandat de arestare in lipsa

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult