Una calda, una rece in privinta gazelor. De la 1 aprilie se ieftinesc gazele, insa de la jumatatea anului va creste cu 7 procente. Ieftinirea nu este o pacaleala, insa motivul care se ascunde in spatele deciziei de ieftinire a gazelor este ca in cosul consumatorului nu se vor mai regasi gazele rusesti. Concret, din luna aprilie 2015, Romania nu va mai importa gaze din Rusia si va deveni independenta energetic.
Este un moment important in care se pare ca s-a ajuns la o independenta energetica. Importurile de 2% din totalul consumului a venit insa pe o scadere a consumului. Este o situatie in care suntem teoretic ceva mai relaxati, tinand cont ca nu mai depindem atat de mult de Rusia.
Pretul la gaze naturale va scadea in aprilie si va creste in iulie
Pretul la gazele naturale va scadea cu 1-3% la 1 aprilie 2015, insa pretul gazelor din productia interna se va majora cu 6-7% de la 1 iulie. Procentul exact de crestere va fi stabilit in functie de rezultatul discutiilor dintre Guvern si Fondul Monetar International (FMI).
HotWeek.ro iti recomanda si: GAZELE se scumpesc de la 1 iulie. Cat vor plati consumatorii casnici si firmele
„Din 1 aprilie nu mai impunem import nimanui, iar din 1 ianuarie oricum nu mai exista cosul de gaze pentru industrie, ci doar pentru consumatorii casnici. Anul acesta consideram ca nu vom mai depinde de import, dar asta nu inseamna ca acordurile de import ale firmelor nu raman in vigoare”, a declarat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
Havrilet a mai spus ca ANRE a propus FMI ca pretul gazelor sa fie ajustat o singura data pe an, dupa perioada de iarna si nu de doua-trei ori pe an ca pana acum.
De precizat ca Guvernul mai discuta cu FMI si varianta ca pretul gazelor din productia interna sa fie fixat in 1 iulie la 62 de lei pe MWh si sa nu mai fie modificat pana cel putin in 1 aprilie 2016.
Poti citi si: Impozit de 60% pe venitul din liberalizarea pretului la gaze. Deducerile, eliminate
Piata de gaze a fost liberalizata pentru companii in 1 ianuarie 2014, astfel ca, in prezent, doar populatia mai primeste gaze la preturi reglementate.
FMI si Comisia Europeana (CE) au cerut Guvernului sa creasca pretul gazelor pentru populatie si centrale de energie termica (CET) de la 53,3 lei la 62 lei MWh, de la 1 aprilie. Guvernul a avansat pretul de 58 de lei, neacceptat de FMI si CE.
Refuzul de a creste pretul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost incheiata o noua scrisoare de intentie la acordul cu FMI.
Conform calendarului convenit de Guvern in 2011 cu FMI si CE, pretul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit sa creasca de la 53,3 lei MW/h in iulie 2014, la 54,6 lei in octombrie 2014, la 56,1 lei in ianuarie 2015, la 58,9 lei in aprilie 2015 si la 62 lei in iulie 2015.
Cresterea pretului a fost insa amanata de Guvern, care doreste prelungirea calendarului de eliminare a preturilor reglementate cu trei ani, pâna la 30 iunie 2021.