Romania participa la Salonul cartii de la Paris cu peste 50 de titluri recente, la mesele rotunde fiind asteptate nume importante ale literaturii si culturii romane, editori si diplomati
Life

Romania participa la Salonul cartii de la Paris cu peste 50 de titluri recente, la mesele rotunde fiind asteptate nume importante ale literaturii si culturii romane, editori si diplomati

Romania participa la Salonul cartii de la Paris cu peste 50 de titluri recente, la mesele rotunde fiind asteptate nume importante ale literaturii si culturii romane, editori si diplomati. România va fi prezentă la ediţia din acest an a Livre Paris(Salonul cărţii de la Paris), eveniment care se va desfăşura în perioada 16 0- 19 martie, cu un stand şi cu o serie de evenimente organizate de ICR, peste 50 de titluri recente, precum şi traduceri din autori români. 

Logo-ul participării româneşti la eveniment este „Roumanie, comme vous ne l’avez jamais lue”/ „România, aşa cum nu aţi mai citit-o”. Intr-un comunicat al ICR se precizeaza ca în programul standului sunt prevăzute 22 de evenimente, la care vor participa scriitori, traducători, editori, diplomaţi, dintre care 15 invitaţi din România.

Vor fi prezentate ultimele traduceri în franceză finanţate de Institutul Cultural Român (ICR) prin Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC), precum şi cărţile autorilor români publicate de edituri franceze în ultimul an: nu mai puţin de 28 titluri apărute în ultimul an în Franţa, traduceri din română sau semnate de autori români de expresie franceză.

„Programul evenimentelor cuprinde anul acesta două axe tematice noi, două segmente editoriale româneşti puţin cunoscute în Franţa, însă cu o certă valoare competitivă pe piaţa editorială. Este vorba despre autori şi ilustratori români pentru copii, formând un domeniu editorial cu o remarcabilă evoluţie în România: Cristina Andone, Victoria Pătraşcu, dar şi Ramona Bădescu, autoare de marcă a editurii Albin Michel Jeunesse, îşi vor împărtăşi experienţele franco-române şi vor organiza, împreună cu Chloe Becqueriaux şi Lenaic Constanti, un atelier pentru copii. Un al doilea segment editorial nou pentru standul României îl constituie cel al benzii desenate româneşti şi al literaturii române sub forma BD, cum este recentul volum de benzi desenate „Istrati, tome 1: Le vagabond”, semnat de Golo şi apărut la editura Actes Sud”, precizează comunicatul.

Autorii unor apariţii de mare interes vor fi prezenţi la standul României, la întâlnirea cu publicul: Basarab Nicolescu şi Louis Monier cu albumul Les Roumains de Paris (Editions Michel de Maule), Doina Lemny cu recentele sale cărţi „Correspondance Brancusi-Duchamp” (Editions Diletca) şi „Brancusi et Marthe – Ou L’histoire d’amour entre Tantan et Tonton (Fage Editeur), precum şi Savatie Baştovoi cu romanul „Les Enseignements d’une ex-prostituee a son fils”, tradus de Laure Hinckel (Editions Jacqueline Chambon).

Academicianul, teatrologul şi criticul de artă George Banu va dialoga duminică, 18 martie, cu Marie-Noelle Semet, conferenţiar la Sorbonne Paris IV, în jurul volumului său, „Les Portes au coeur de l’intime”, după ce versiunea românească a cărţii „Uşa, o geografie intimă”, a fost lansată anul trecut de Editura Nemira, în colaborare cu ICR, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

Nume importante ale literaturii şi culturii române se vor afla la standul românesc de la Livre Paris, printre aceştia numărându-se Virgil Tănase, George Banu, Dumitru Preda, Tudor Banuş, Dumitru Ţepeneag, Doina Lemny, Dodo Niţă Gabriel Badea-Păun, Magda Cârneci.

La mesele rotunde organizate la Standul României vor fi prezenţi scriitori români şi străini, traducători, dar şi editori francezi precum Eugen Uricaru, Vintilă Mihăilescu, Bogdan Ghiu, Horia Ursu, Irina Teodorescu, Cătălin Pavel, Claudiu Komartin, Silvia Colfescu, Ana Antonescu, Sebastian Reichmann, Michel Carassou, Marily le Nir, Jean-Louis Courriol, Cecile Folschweiller, Nicolas Trifon, Laure Hinckel, Thierry de la Croix.

În cadrul Salonului cărţii de la Paris vor fi lansate în Franţa şi două volume dedicate lui Gellu Naum: „Gellu Naum 100”, trad. Catherine Răducanu, Luba Jurgenson şi Sebastian Reichmann (Editura ICR) şi „La Voie du Serpent de Gellu Naum”, trad. Sebastian Reichmann (Edition Non lieu).

Anul acesta ICR continuă parteneriatul cu librăria LIBRIS din Braşov, care va aduce 400 de titluri la Paris.

„Prezenţa românească amplă la această ediţie a Salonului Cărţii de la Paris stă sub semnul confluenţei marilor noastre proiecte din 2018: Centenarul Marii Uniri şi Sezonul Franţa România. Marcăm, totodată, şi un sfert de secol de la aderarea ţării noastre la Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Este un nou şi bun prilej să evidenţiem afinităţile cu spaţiul francez, definitorii pentru cultura română modernă, şi să omagiem marile personalităţi româneşti care şi-au împlinit destinul în Franţa. Mă gândesc, desigur, la faimoasa triadă Emil Cioran, Eugen Ionescu şi Mircea Eliade – pe care îi regăsim în fotografiile extraordinare semnate de Louis Monier, al cărui album va fi lansat, în aceste zile, la Livre Paris – dar şi la mulţi alţi creatori remarcabili din zilele noastre. Chiar sloganul participării noastre la Livre Paris 2018 – România, aşa cum nu aţi mai citit-o – parafrazează o formulă a lui Matei Vişniec, scriitor româno-francez de referinţă. Sunt convinsă, de asemenea, că designul special, cu un concept unitar şi bine definit, al standului României de la Livre Paris 2018 nu va trece neobservat”, declară preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu.

Ea a precizat că la concertul care va încheia salonul parizian -Voyage en Francophonie, care va avea loc sub înaltul patronaj al Secretarului General al Francofoniei, Michaelle Jean, ICR va acorda distincţii de onoare unor personalităţi ale culturii româneşti şi franceze – Vladimir Cosma, Viorica Cortez, George Banu, Doina Lemny, Dana Ciocârlie, Vasile Şirli, Jacques-Francois l’Oiseleur des Longchamps, Louis Monier şi Jean-Yves Conrad.

Aflat la cea de-a 38-a ediţie, Salonul Cărţii de la Paris a fost creat în 1981. În 2016, Salon du Livre a devenit Livre Paris, dedicat profesioniştilor din domeniul editorial – editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Franţa şi din lume, deschis totodată publicului larg. Cu un total de 1.200 de expozanţi din peste 50 de ţări, cu 3.000 de autori prezenţi la peste 800 evenimente şi un număr estimat de 150.000 de vizitatori, salonul de la Porte de Versailles se bucură de o maximă vizibilitate în media franceze. La Livre Paris 2018 Rusia este ţară invitată de onoare.

Stiri pe aceeasi tema

VISUL REGELUI, EPISODUL 41. Chunchu ajunge in tinutul Wae

Bogdan

Un fost fotbalist a ajuns antreprenor de succes in mediul online. Acum a decis sa imparta afacerea si cu alte persoane

Ioana Badulescu

Georgiana Vasuian, expert in Feng Shui: Gandirea si actiunile noastre sunt guvernate de energiile din casa in care locuim. Trei indicatori care vor aduce armonie in locuinta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult