Presedintii Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului European si Colegiului Comisarilor vin joi la Bucuresti pentru lansarea Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.
Va fi prezent asadar si Jean Claude Junker, cel care in urma cu doar cateva saptamani nu se sfia sa critice Romania, pentru ca, desi ar fi pregatita din punct de vedere tehnic, nu ar intelege pe deplin ce inseamna sa fii in fruntea Uniunii Europene.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si Colegiul Comisarilor se vor afla asadar la Bucuresti, joi si vineri, pentru a marca inceperea oficiala a Presedintiei romane.
”Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker si Colegiul Comisarilor se vor afla la Bucuresti in perioada 10 – 11 ianuarie pentru a marca inceperea oficiala a Presedintiei romane”, a anuntat Comisia Europeana.
Joi, 10 ianuarie, presedintele Juncker va tine un discurs cu aceasta ocazie, la fel ca premierul Viorica Dancila, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, si presedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Vineri, presedintele Comisiei Europene va avea intalniri cu presedintele Klaus Iohannis si cu premierul Viorica Dancila. Agenda vizitei include si intalniri cu Calin Popescu – Tariceanu, presedintele Senatului, si Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor.
„Este din punct de vedere tehnic foarte bine pregatita (…) Dar cred ca guvernul de la Bucuresti nu a inteles pe deplin ce inseamna sa prezidezi tarile UE. Actiunea prudenta necesita disponibilitatea de a-i asculta pe altii si o dorinta puternica de a pune deoparte propriile preocupari ale cuiva”, a afirmat recent Jean Claude Juncker.
Astfel de declaratii au de fapt o miza electorala europeana, explica la RFI Mihai Sebe, expert in politici europene. Vizia are un caracter simbolic, iar declaratiile si discursurile vor fi incurajatoare la adresa Bucurestiului, considera Mihai Sebe:
M.S.: E o vizita formala. Astept mai degraba ca tonul declaratiilor sa fie rezervat. (…) Un mesaj tehnic de incurajare a echipei romane. Mai putin o intrare in dezbaterea politica.
Rep.: Se va vorbi despre dosare concrete?
M.S.: Discutiile vor aborda fara indoiala si astfel de aspecte, in special cadrul viiotrului buget multi-anual post 2020. Posibil sa fie abordata inclusiv chestiunea azilului si migratiei. Sau chestiunea dezinformarii. Dar vizita este in principal una cu caracter simbolic in care se vor trasa elementele liniei directoare ale discutiilor. Nu cred ca vom asista la un discurs “revolutionar” fiindca deja prioritatile au fost discutate.