Breaking News

Romania, prima tara din Europa care isi muta ambasada din Israel la Ierusalim. Memorandumul a fost deja adoptat de Guvern

România devine prima ţară din Europa care işi mută ambasada din Israel la Ierusalim. Anunţul a fost făcut, aseara, de liderul PSD, Liviu Dragnea, care a precizat ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim. 

Liviu Dragnea a precizat, la Antena 3, că Guvernul a adoptat „un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim”. Dragnea a vorbit şi despre relaţia specială între România şi Israel şi a spus că mutarea ar putea “aduce nişte beneficii pe termen scurt, mediu şi lung foarte mari pentru România”.

România ar fi prima ţară din Europa care face acest anunt si a doua din lume. Înaintea noastră, in afară de SUA, mai este şi Guatemala, care încă din decembrie a luat o decizie în acest sens, la nici 2 săptămâni după ce Donald Trump a luat decizia controversată de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, declara joi că „că cel puţin şase state discută serios cu noi despre relocarea ambasadelor la Ierusalim”. El nu a numit statele în cauză, dar le-a promis ajutor. “Am decis ca primele zece ambasade ce vor veni aici să beneficieze de un tratament preferenţial. Le vom ajuta!”, a precizat premierul israelian, care a îndemnat şi celelalte state să urmeze exemplul SUA şi Guatemalei de a-şi muta reprezentanţa în Oraşul Sfânt pentru că aceasta va contribui la eforturile de pace.

Radioul public israelian anunţa la începutul anului că România, Honduras, Filipine şi Sudanul de Sud se află printre ţările care vor să-mi şute ambasadele din Israel la Ierusalim.

Pe 6 decembrie 2017, preşedintele american a recunoscut oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a anunţat mutarea de la Tel Aviv în acest oraş a reprezentanţei diplomatice a SUA. Palestinienii au considerat acest act drept o provocare ce a descalificat administraţia Trump din rolul de mediator onest al procesului de pace palestiniano-israelian. De atunci, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, şi alţi oficiali ai ANP au refuzat să se întâlnească cu echipa americană de negociere.

Ulterior, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care solicită Statelor Unite să-şi retragă decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israel. Rezoluţia a fost adoptată cu votul favorabil a 128 de ţări membre, nouă voturi contra şi 35 de abţineri.

Stiri pe aceeasi tema

SALARIZARE 2016 – 2017. Salarii majorate pentru angajatii din invatamant si sanatate. Ce cresteri salariale si sporuri prevad amendamentele la OUG privind salarizarea

Cristiana Petrariu Bota

Stefan Iordache a demisionat, la presiunea strazii. Ana Birchall va asigura interimatul la Ministerul Justitiei

Cristiana Petrariu Bota

IBM vrea sa inlocuiasca antibioticele cu molecule sintetice capabile sa lupte cu cinci dintre cele mai rezistente bacterii din spitale

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult