Centre medicale si banci de celule stem, amendate pentru intelegeri anticoncurentiale pe piata serviciilor medicale furnizate de maternitati private
Social

Romania, printre tarile UE care aloca cei mai putini bani pentru sanatate, educatie si protectie sociala

România se numara printre tarile UE care cheltuiesc cel mai puțin cu sănătatea, educația și protecția socială. Potrivit datelor Eurostat, protecţia socială a reprezentat în 2016, în toate statele membre ale Uniunii Europene, cel mai important domeniu al cheltuielilor guvernamentale, iar România (11,6%) s-a aflat printre ţările care au alocat cel mai scăzut procent din PIB pentru acest sector.

Procentul din PIB alocat cheltuielilor pentru protecţie socială variază în UE de la mai puţin de 10% în Irlanda (9,9%) la peste un sfert în Finlanda (25,6%).

Opt state membre – Finlanda, Franţa, Danemarca, Austria, Italia, Suedia, Grecia şi Belgia – au alocat cel puţin 20% din PIB cheltuielilor pentru protecţie socială. Irlanda, Lituania, România, Letonia, Malta, Cehia şi Bulgaria au cheltuit fiecare sub 13% din PIB pentru acest sector.

La nivelul UE, procentul alocat cheltuielilor pentru protecţie socială reprezintă echivalentul a 19,1% din PIB, în 2016. Următoarele cele mai importante domenii sunt: sănătatea (7,1%), servicii publice generale (6%), educaţie (4,7%), afaceri economice (4%), ordine şi siguranţă publică (1,7%), apărare (1,3%), recreaţie, cultură şi religie (1%), protecţia mediului (0,7%).

În domeniul educaţiei, cel mai ridicat procent din PIB a fost înregistrat în Danemarca şi Suedia (ambele cu 6,9%), Belgia (6,4%) şi Finlanda (6,1%) iar cel mai scăzut în Irlanda (3,3%), Bulgaria (3,4%) şi România (3,7%). Şi în domeniul sănătăţii, cel mai scăzut procent din PIB a fost înregistrat în Cipru (2,6%), Letonia (3,7%) şi România (4%) iar cel mai ridicat în Danemarca şi Franţa (ambele cu 8,1%).

De asemenea, în 2016 România a alocat 4,4% din PIB pentru servicii publice generale, 4,5% din PIB pentru afaceri economice, 2% din PIB pentru ordine şi siguranţă publică, 0,9% din PIB pentru apărare, 0,9% din PIB pentru recreaţie, cultură şi religie şi 0,6% din PIB protecţia mediului.

Related posts

LAURA CODRUTA KOVESI – Cine este cea mai puternica femeie din Romania

Lucy Ionesco

Legea RCA va fi modificata, ASF vrea reconstruirea asigurarilor auto. Transportatorii cer un articol care sa protejeze cetateanul de preturile exagerate

Bogdan

Bilant in scadere al cazurilor de coronavirus, Romania are insa un numar record de pacienti la ATI

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult