Romania, printre tarile UE cu cea mai scazuta rata a inflatiei

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota august 15, 2015 10:54

Romania, printre tarile UE cu cea mai scazuta rata a inflatiei

Oficiul European de Statistica (Eurostat) a anuntat ca rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut la 0,2% in iulie, iar in Uniunea Europeana a ramas stabila, la 0,1%. Potrivit datelor Eurostat, Romania se numara printre tarile UE cu cea mai scazuta rata a inflatiei. 

In iulie, tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Malta (1,2%), Austria (1,1%) si Belgia (0,9%). In schimb, sapte state membre UE au inregistrat in iulie rate anuale negative ale inflatiei, in frunte cu Cipru (minus 2,4%), Romania (minus 1,4%) si Grecia (minus 1,3%).

Comparativ cu iunie 2015, inflatia a scazut in 15 state membre (printre care se numara si Romania), a crescut in opt tari membre si a ramas stabila in patru.

BNR: Prognoza pentru rata anuala a inflatiei, revizuita in jos pe sfarsit de an

In martie, Banca Centrala Europeana a demarat mult-asteptatul program de relaxare cantitativa, in valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit sa redreseze economia zonei euro si sa evite riscul unei spirale deflationiste.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat achizitii lunare combinate de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 pana in septembrie 2016.

Conform estimarilor BCE, rata inflatiei se va situa anul acesta la 0,7% si la 1,3% anul viitor — mult sub tinta de 2% avuta in vedere de institutie. Si aceste proiectii ar putea fi revizuite in scadere, deoarece nu reflecta pe deplin recentele scaderi ale pretului la titei.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.