18.7 C
România
25 septembrie 2021
INUNDATII IN ROMANIA. Doi morti in Bacau si Vrancea, Codul rosu de inundatii, in vigoare in mai multe judete
Meteo Social

Romania se afla intr-o zona extrem de expusa la furtuni, tornade si ploile abundente

Furtunile puternice, tornadele, ploile abundente și pericolele de inundații ar putea impune modificarea regulilor din construcții și agricultură. Schimbările climatice au adus mereu modificări de tehnici și materiale de construcții, de-a lungul timpului, dar până acum nu s-a găsit o soluție pentru noua situație. Plata unor asigurări nu este suficientă, dacă astfel de probleme vor exista în fiecare an, scrie Jurnalul National.

Fenomenele meteo extreme din ultimele două săptămâni au afectat 19 județe, sute de gospodării și terenuri agricole. Peste 11.000 de hectare de teren agricol au fost distruse de inundații și alte peste 5.000 au fost afectate de grindină, peste 700 de oameni au fost evacuați de urgență, iar patru au murit.

“Sunt cicloni care vin dinspre Mediterana. Apar în fiecare an, de mai multe ori pe an, iar partea de sud a Europei întotdeauna are probleme. În cazul României, fenomenele din ultimele zile au fost provocate de un ciclon care a rămas mai mult timp în același loc. Este mult mai mult decât o ploaie de vară. Nimeni nu ia în serios nevoia de a face asigurări, de a nu mai construi în locuri expuse inundațiilor. Există și probabilitatea ca în viitor să crească frecvența acestui tip de ciclon, în următorii 50 de ani, iar cea mai expusă zonă este sudestul Europei. Probabil ar trebui să găsim și alte soluții pentru construcții și agricultură, adaptate acestor fenomene”, a explicat, pentru Jurnalul, dr. Bogdan Antonescu, meteorolog specializat în tornade și fenomene extreme.

Pentru inundații, furtuni sau tornade nu sunt stabilite reguli nici în cazul construcțiilor, nici în cel al terenurilor agricole, iar astfel de soluții salvatoare ar putea fi găsite cu mare greutate. Până se vor identifica noi soluții, sunt cazuri în care păgubiții nici măcar nu beneficiază de despăgubiri din partea asiguratorilor, dacă fenomenele meteo care le distrug bunurile nu sunt specificate în lista celor acceptate pentru a fi asigurate. Guvernul este cel care alocă bani de la bugetul statului, pentru cei afectați de calamități.

În urma unui studiu făcut, din 2005, la nivel european, s-a ajuns la concluzia că va crește frecvența acestor fenomene, în următorii ani.

Stiri pe aceeasi tema

Proiectul de buget pe 2018 a fost adoptat de Guvern. Care sunt prioritatile

Cristiana Petrariu Bota

UNJR, propuneri de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara

Cristiana Petrariu Bota

Guvernul anunta ca va construi autostrazile Alexandria-Lugoj, Targu Neamt – Iasi – Ungheni si Ploiesti-Rasnov, dar si Spitalul Republican. Totodata, sustine ca va lansa in operare 15 spitale CFR

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult