Cristian Parvulescu
Politica

Romania se poate astepta la sanctiuni de la Comisia Europeana, avertizeaza politologul Cristian Pirvulescu

Romania se poate astepta la sanctiuni de la Comisia Europeana daca nu regandeste legile justitiei si nu modifica codurile penale, avertizeaza politologul Cristian Pirvulescu intr-o interventie la RFI. In opinia sa, este un tip de comportament care nu e deloc in acord cu tratatele europene si Romania poate ss se astepte sa fie sanctionata, daca va continua pe aceeasi linie.

Politologul a mai subliniat la RFI ca nu arfi deloc o surpriza să vedem ca se va propune activarea mecanismului de suspendare a votului României, așa cum s-a întâmplat în cazul Poloniei și cum se va întâmpla probabil în cazul Ungariei.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și prim-vicepreședinte instituției, Frans Timmermans, au cerut Parlamentului să regândească legile justiției și modificarea codurilor penale.

Citeste si: Comisia Europeana avertizeaza Parlamentul Romaniei cu privire la legile justitiei si cere regandirea intregului proces 

Juncker şi Timmermans amintesc că o condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.

În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului legislativ privind legile justiţiei şi să ţină seama în mod corespunzător de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independenţa sistemului judiciar şi punctul de vedere al acestuia sunt apreciate şi luate în considerare în mod corespunzător şi în care se ţine seama de avizul Comisiei de la Veneţia reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de referinţă stabilite prin mecanismul de cooperare şi de verificare. Poziţia Comisiei a fost susţinută de statele membre în cadrul Concluziilor Consiliului adoptate în decembrie 2017, se arată în declaraţie.

Stiri pe aceeasi tema

Mesaj de Paste de la Victor Ponta: Urez tuturor romanilor sarbatori pascale pline de bucurie

Cristiana Petrariu Bota

Executie in PSD. Valeriu Zgonea a fost exclus din partid si pierde sefia Camerei Deputatilor

Cristiana Petrariu Bota

Ce spune ministrul Finantelor despre taierea de salarii si pensii in 2020. Sunt posibile disponibilizari in sectorul bugetar

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult