Coronavirus in Romania
Breaking News Social

Romania, tara cu cea mai mare rata a deceselor provocate de COVID-19 din Uniunea Europeana

Romania este tara care inregistreaza cea mai mare rata a deceselor provocate de COVID-19, din Uniunea Europeana. Potrivit unui raport al Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC), tara noastra inregistreaza un raport de 3,1 cazuri la 100.000 de locuitori. Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS, a explicat la Digi24 cauzele acestui numar mare de decese, raportat la populatie.

Raportul ECDC prezinta situatia din ultimele doua saptamani, dar Romania este pe primul loc de aproximativ o luna si jumatate, a spus Rafila.

„Este preocupant, pentru ca, dupa Romania, urmeaza la distanta apreciabila Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, dupa care toate tarile au o cifra mai mica de 1, unele chiar extrem de mica. Asta demonstreaza ca pacientii din Romania care fac infectia cu coronavirus in aceasta perioada sunt, destul de multi, din categoia persoanelor cu comorbiditati, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicatii, si din pacate se ajunge si la deces”, a spus Rafila.

„E un indicator al capacitatii sistemului de sanatate de a trata aceste cazuri de infectie cu coronavirus intr-o tara din Uniunea Europeana. Avem capacitatea sa tratam acesti pacienti, dar nu cu succes. Dar cauza nu putem s-o stabilim in acest moment”, a adaugat el. 

„Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacientii cu comorbiditati sau poate fi vorba despre unele unitati sanitare care nu reusesc sa trateze toti pacientii sau exista unele disfunctionalitati”, a precizat Rafila.

Medicul mai arata ca, pe baza statisticilor ECDC, se vede ca Romania s-a aflat intr-o crestere accelerata a numarului de cazuri, alaturi de Bulgaria, in ultima luna.

„Noi ne-am stabilizat undeva la 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Bulgaria, cu care mergeam umar la umar, a reusit sa reduca numarul de cazuri la sub 30. Demonstreaza ca se poate si intr-o tara cu un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al Romaniei sa reduca povara bolii si sa intre intr-o zona mai confortabila din punct de vedere al solicitarii sistemului de sanatate. Noi in continuare avem un sistem de sanatate sub presiune”, a spus Rafila.

Pe de alta parte, adauga el, au fost si tari in care evolutia cazurilor a fost „fulminanta”, cum este Spania, care a ajuns la peste 200 de cazuri la 100.000 de locuitori.

„Dar mortalitatea, raportata la numarul populatiei, este un indicator care trebuie luat in considerare si cred ca acolo ar putea fi aduse unele imbunatatiri”, a spus Rafila, aratand ca unele spitale sunt suprasolicitate, iar unitatile de terapie intensiva din unele localitati sunt sub presiune.

„Banuiesc ca astfel de suprasolicitari – si ale persoalului medical, sunt oameni care lucreaza acolo de mult timp, fara concedii, sub presiune foarte mare – si atunci trebuie sa gasim o solutie astfel incat sa repartizam aceasta povara si in alte zone, care sunt mai putin afectate in acest moment. Asta este opinia mea, bineinteles”, a spus Rafila.

 

Stiri pe aceeasi tema

Romania a ratat calificarea la Campionatul Mondial 2014 din Brazilia

Bogdan

Universitatile din Romania sustin nominalizarea lui Valentin Popa la Ministerul Educatiei

Ioana Badulescu

Stefan Enache, colonel STS: In clubul Colectiv incendiul ar fi fost plasat intentionat

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult