Bursa de Valori Bucuresti
Economie

Romania trece luni la statutul de piata emergenta. Economic, noul statut este echivalentul aderarii Romaniei in UE

Piata de capital din Romania va trece luni la statutul de piata emergenta secundara, de la statului de piata de frontiera avut pana acum, ca urmare a unei decizii istorice a agentiei de evaluare financiara FTSE Russell. Potrivit unei informari a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), evenimentul va fi marcat printr-o ceremonie oficiala de deschidere a sedintei de tranzactionare de luni, 21 septembrie.

Decizia promovarii Romaniei de la „piata de frontiera” la „piata emergenta secundara” a fost luata in urma cu un an de agentia FTSE Russell, dar aceasta intra efectiv in vigoare incepand de maine.

Presedintele Consiliului de Administratie al BVB, Lucian Anghel, declara anul trecut ca promovarea Romaniei la statutul de piata emergenta poate fi considerata, din punct de vedere economic, pentru piata de capital, echivalentul aderarii Romaniei in UE.

BVB a anuntat ca la eveniment de luni vor participa premierul Ludovic Orban, Ministrul Finantelor Florin Citu, presedintele ASF Nicu Marcu, dar si Cristian Popa, membru al board-ului BNR, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania si Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica. Cosmin Marinescu, consilier prezidential, va avea discurs imediat dupa deschiderea sedintei de tranzactionare de la ora 10:00. De asemenea va fi prezent si Ivan Vrhel, presedinte Citi Romania.

„Acest moment va fi marcat de BVB printr-o deschidere oficiala a sedintei de tranzactionare si o conferinta la care vor participa toti partenerii BVB alaturi de care s-a putut realiza acest moment istoric, institutii ale statului, autoritati de reglementare si parteneri institutionali”, informeaza BVB.

„Trecerea la statutul de Piata emergenta secundara a fost, probabil, cea mai asteptata veste care a venit anul trecut. Putem spune ca este o incununare a eforturilor pe care le-au facut atat Bursa, cat si noi, participantii, impreuna cu emitentii, in incercarea de a moderniza Piata de capital si, totodata, de a facilita accesul cat mai multor investitori pe aceasta piata. Acest nou statut ne va oferi, in mod cert, vizibilitate in randul investitorilor straini, in randul fondurilor de investitii din strainatate”, declara Antonio Oroian, Broker la SSIF Goldring S.A., citat de adevarul.ro.

Stiri pe aceeasi tema

Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 4,25 miliarde euro in primele 6 luni, datoria publica a crescut cu peste 9%

Cristiana Petrariu Bota

Romania va beneficia de bani europeni alocati exclusiv sanatatii. Precizari aduce de ministrul Fondurilor Europene

Cristiana Petrariu Bota

Reorganizarea ANAF a eliminat 2.000 de posturi, anunta ministrul Finantelor

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult