Bilantul deceselor din cauza COVID-19 in Romania a ajuns la 318. Printre dintre ultimele cazuri, un barbat recent intors din Marea Britanie, fara boli asociate
Breaking News Economie

Romania va beneficia de bani europeni alocati exclusiv sanatatii. Precizari aduce de ministrul Fondurilor Europene

Romania va beneficia pentru prima oara de bani europeni dedicati exclusiv sanatatii, printr-un Program Operational care va fi implementat din 2021. Asta dupa ce masurile propuse de Romania pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus au fost aprobate de catre Comisia Europeana. 

Romania a obtinut cofinantarea integrala a cheltuielilor declarate incepand cu 1 iulie pana pe 30 iunie 2021. Asta inseamna ca in perioada mentionata sumele aferente cofinantarii nationale nu mai trebuie asigurate de la bugetul de stat, fapt care reduce presiunea pe deficitul bugetar. 

„Vestea buna pentru romani este ca din anul 2021 va exista pentru prima oara un Program Operational dedicat exclusiv sanatatii, cu un buget de aproximativ 4,5 miliarde de euro”, a anuntat ministrul fondurilor europene, Marcel Bolos.

In urma negocierilor, Romania va putea transfera fonduri pentru finantarea noilor prioritati de investitii, astfel incat banii europeni sa fie realocati eficient.

De asemenea, vor putea fi transferati bani de la un program operational la altul pentru a finanta masurile pentru combaterea efectelor negative ale raspandirii coronavirusului. Exista, spre exemplu, posibilitatea transferarii de fonduri destinate initial cercetarii catre mediul de afaceri, in scopul relansarii economice.

Ce a obtinut Romania in urma negocierilor

Flexibilitatea alocarii de sume intre fonduri (Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de Coeziune) – inseamna ca este permis transferul de fonduri pentru finantarea noilor prioritati de investitii, astfel incat banii europeni sa fie realocati eficient.

Flexibilitatea alocarii de fonduri intre programele operationale – inseamna ca pot fi transferati bani de la un program operational la altul pentru a finanta masurile pentru combaterea efectelor negative ale raspandirii coronavirusului.

Flexibilitatea alocarii de fonduri intre categoriile de regiuni – inseamna sprijinirea tuturor localitatilor din Romania afectate de COVID-19.

„Reducerea concentrarii tematice” – inseamna, spre exemplu, posibilitatea transferarii de fonduri initial destinate cercetarii catre la mediul de afaceri in scopul relansarii economice.

„Cofinantarea integrala a cheltuielilor declarate incepand cu 1 iulie pana pe 30 iunie 2021” – inseamna ca in perioada mentionata sumele aferente cofinantarii nationale nu mai trebuie asigurate de la bugetul de stat, fapt care reduce presiunea pe deficitul bugetar.

„Renuntarea la solicitarea evaluarii ex-ante pentru instrumentele financiare pentru finantarea capitalului de lucru” – inseamna ca sunt reduse sarcinile administrative si intarzierile in implementare pentru a reactiona mai eficient la criza de sanatate publica.

Stiri pe aceeasi tema

Salariile grefierilor vor scadea cu pana la 500 de lei, dupa marirea de 25% de la 1 ianuarie 2018. E posibila greva generala in sistem

Ioana Badulescu

Raportul MCV pe justitie este prezentat de Comisia Europeana, document care va tine cont si de cele doua avize ale Comisiei de la Venetia

Ioana Badulescu

Legea salarizarii unitare: Soldatii si gradatii MApN vor avea o solda mai mare

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult