Proiectul de Cod Fiscal a provocat discutii aprige in Guvern. Profesiile liberale, cele mai afectate
Economie

Romania va inregistra in 2017 una dintre cele mai mari cresteri salariale reale din Europa

Romania va inregistra in acest an una dintre cresterile salariale cele mai importante din Europa. Este concluzia unui studiu economic efectuat de o companie britanica specializata in managementul global. Se trage insa un serios semnal de alarma in privinta cresterii inflatiei care va avea un rol negativ in privinta cresterilor salariale din 2018.

Willis Towers Watson a publicat un raport de planificare a salariilor la nivel global. Realizatorii acestui studiu au calculat pentru Romania o crestere medie a salariului de 4,5% dar si o inflatie de 1,2% care ar duce la o crestere salariala reala in 2017 de 3,3%.

Este o cifra de trei ori mai mare fata de cifrele care indica o crestere salariala medie de 1% pentru tarile din Uniunea Europeana. Raportul citat releva, de asemenea, ca rata inflatiei din Romania nu este comparabila cu nicio alta valoare dintr-o alta economie est-europeana: Ungaria (0,6%), Bulgaria (1,7%), Austria (0,6%), Cehia (0,6%), Croatia (1,4%), Polonia (1,4%), Slovacia (1,1%) si Slovenia (0,8%).

Acelasi document subliniaza ca, in 2018, o prognoza mai ridicata a ratei inflatiei romanesti de 3% va afecta in mod negativ si cresterea nivelului mediu de salarizare la 4,6% care pare semnificativa. ‘insa in termeni reali, vorbim de o crestere de 1,6%. Chiar si in aceste conditii, Romania va fi peste media UE de 0,9%’, comenteaza realizatorii cercetarii.

Raportul de planificare a salariilor este un document intocmit de serviciul de date al Willis Towers Watson. Cercetarea a fost intocmita in martie 2017, fiind realizata pe aproximativ 13.250 de respondenti din companii din 139 tari. Documentul rezuma concluziile sondajului anual al lui Willis Towers Watson privind studiile salariale si practicile de revizuire ca mijloc de a ajuta companiile sa isi planifice planurile de beneficii angajati pentru anul 2017 si ulterior.

Cifrele, reprezentand inflatia indicelului pretului de consum (Consumer Price Index), sunt compilate si preluate in aprilie 2017 de Economist Intelligence Unit (EIU).

Willis Towers Watson (NASDAQ: WLTW) este un lider mondial in domeniul consultantei, al brokerajului si al solutiilor, si care are, in prezent, 42.000 de angajati in peste 145 de tari.

Stiri pe aceeasi tema

BNR: Romania s-a confruntat cu o crestere semnificativa atat a deficitului de cont curent, cat si a deficitului bugetar

Ioana Badulescu

ROBOR continua sa creasca si atinge un nou record, potrivit datelor publicate de BNR

Ioana Badulescu

Indicele ROBOR la sase luni a crescut la 3,46%, potrivit datelor publicate de BNR

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult